Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

“In mijn werk combineer ik modeontwerp en doceren.”

  • Vormgeving
  • Fashion

“Van het garen tot aan het kledingstuk; met machinaal breien kan ik alles zelf bepalen en mijn eigen composities maken in het materiaal. Dat heb ik zeker bij ArtEZ geleerd”, vertelt Kevin Pleiter, modeontwerper, knitwear-designer bij Silvercreek én docent machinaal breien aan de bacheloropleiding Fashion Design in Arnhem. Hij studeerde in 2019 (cum laude) af aan diezelfde bachelor en combineert sindsdien lesgeven, zelf ontwerpen en meer commercieel ontwerp.

Kevin Pleiter, alumnus en docent Fashion Design in Arnhem
Kevin Pleiter, alumnus en docent Fashion Design in Arnhem

“De interesse voor mode was er eigenlijk altijd al. Vroeger maakte ik veel tekeningen en bekeek ik graag modebladen. Ook keek ik elk seizoen van de Fashion Week online terug. Dat ik naar de modeacademie wilde was heel duidelijk. ArtEZ stond goed aangeschreven en ik vond het interessant dat ambacht hoog in het vaandel stond. Dat modische aspect is natuurlijk belangrijk, maar ik wil ook graag weten hoe iets in elkaar zit. Hoe maak je nou een kledingstuk met je handen? Dat kwam tijdens mijn opleiding echt tot uiting”, vertelt hij.

Machinaal breien

“Toen ik voor het eerst kennismaakte met machinaal breien, in mijn derde jaar, was ik meteen verkocht. Ik vond het zo bijzonder dat ik echt van begin af aan een kledingstuk kon maken. Leren door te doen, dat is voor mij het belangrijkst. Daardoor heb ik mijn eigen signatuur ontwikkeld”, vertelt Kevin. In zijn afstudeerjaar maakte hij een collectie die de veelheid van het breien laat zien. “Het was vrij abstract en experimenteel, waarbij ik speel met wanneer iets nog draagbaar is en wanneer niet meer. Ik werk veel met vormen die ik om het menselijk lichaam heen drapeer. Het gaat mij meer om het maken en het gebruik van het materiaal. Soms gebruikte ik dan een natuurlijke vezel en dan weer een visdraad, die frictie in het materiaal, daar houd ik van.”

Bij ArtEZ heb ik mijn signatuur gevormd.”

Silvercreek

Met zijn meer experimentele werkwijze, kwam Kevin na zijn afstuderen terecht bij het modemerk Silvercreek. “Via een recruiter kwam ik bij dit merk, ze zochten een knitwear-designer met een andere inslag. Eerst wist ik niet of ik wel geschikt was, omdat ik niet op commercieel ontwerp gericht ben. Maar het is juist heel fijn en mooi, want ik leer nu hoe ik kleding ontwerp en maak voor een bredere doelgroep en hoe je een pasvorm zo maakt dat die draagbaar is voor veel mensen”, vertelt Kevin.

Waardevolle werkcombinatie

“Bij ArtEZ was ik bezig met vernieuwingen, andere materialen ontdekken en detailleringen inbreien, dat kan ik bij Silvercreek ook inzetten. Daar ontwerp ik de damescollectie knitwear, t-shirts en sweatshirts. Die combinatie is juist heel mooi. Toen ik in 2021 werd gevraagd om les te geven bij ArtEZ, kwam echt alles samen. Ik geef les aan de derdejaars modestudenten en vind dat zo waardevol. Bij Silvercreek richt ik me meer op de commerciële en praktische kant van de mode, in mijn eigen studio ben ik bezig met mijn creatieve werk en door het lesgeven krijg ik weer hele nieuwe perspectieven.

Ik geef les aan de derdejaars modestudenten en vind dat zo waardevol.”

Leren van studenten

“In gesprek gaan met studenten is heel fijn. Ik vind het belangrijk om hun idee van mode te horen, mijn horizon is echt verbreed. In het begin vond ik het best spannend, want ik was nog helemaal niet zo lang afgestudeerd. Maar ik wist wel zeker dat ik de studenten op gebied van machinaal breien echt wat kon leren. Door de vele gesprekken leer ik ook veel van hen. Ik kijk zelfs weer anders naar mijn eigen werk.”

Buiten de comfortzone

In zijn eigen studietijd leerde Kevin dat hij soms uit zijn eigen comfortzone moest stappen om tot nieuwe inzichten te komen. “Ik ben heel gedreven en weet goed wat ik wil. Soms vergeet ik dan de lichte kant. Dat gaven mijn docenten me terug; ik mocht meer loslaten en de controle laten gaan. Je leert veel over jezelf als je iets doet dat je niet kent, een nieuwe techniek leren bijvoorbeeld. Door niet alles meteen uit te denken, heb ik geleerd dat ik heel erg vanzelf mijn ontwerpen maak. Ik zit dan in een bepaalde flow. Daar was bij ArtEZ ook de ruimte voor, om te ontdekken en experimenteren. Als ik dan een heel aantal technieken had aangeraakt en het concreet moest worden, begeleidden docenten me daar ook in. Dat is heel mooi.”

Blijf dicht bij je onderbuikgevoel en laat je niet meeslepen door anderen.”

Dichtbij jezelf blijven

“Mijn belangrijkste tip voor aankomende studenten is dan ook: blijf bij jezelf. Je komt in een omgeving terecht waarin iedereen aan hun eigen creaties werkt. Blijf dicht bij je onderbuikgevoel en laat je niet meeslepen door anderen. Het heeft soms wat jaren nodig, net als bij mij, maar dan weet je wel wat werkt”, vertelt hij. “Ik legde een archief aan voor mezelf, een mapje waarin ik allemaal inspirerende afbeeldingen verzamelde. Als ik dan even vastzat, dan keek ik in dat mapje en voelde ik weer wat me zo aansprak aan mode en ontwerpen. Neem soms even een stapje terug, om te kijken waar je staat, zodat je daarna weer verder kunt.”

Fashion Design

Modeontwerper worden? De bachelor Fashion Design van ArtEZ in Arnhem behoort tot de beste modeopleidingen van Europa.

Meer over deze opleiding