Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Helena Hesselink: "Bij ArtEZ vond ik de steun en houvast die ik nodig had"

  • Beeldende Kunst
  • Vormgeving

Met fysieke kunst als uitgangspunt komt Helena Hesselink met een wel heel origineel finals project. De vierdejaarsstudent Graphic Design in Arnhem bedacht een alternatieve methode voor het maken van airbrushprints. “Ben je ergens goed in? Ga er dan voor en laat je niet tegenhouden."

Helena Hesselink: "Bij ArtEZ vond ik de steun en houvast die ik nodig had"

Misschien ken je ze wel: die kleine verfpistolen waarmee je zowel op grote als kleine oppervlakken, met behulp van een compressor, heel gedetailleerd en gelijkmatig verf kunt aanbrengen. Je maakt er de mooiste creaties mee, zonder streepvorming en met een levensecht resultaat. Omdat Helena Hesselink niet per se interesse had in de gangbare stijl van de airbrush maar de werking en de techniek ervan wel heel interessant vindt, nam ze dat als uitgangspunt voor haar finals project. Ze ontwikkelde een alternatieve methode om met deze tool grafische prints te produceren. Zonder dat ze het van tevoren wist, maakte ze gebruik van de wiskundige dubbele pendulum methode. 

Ik kan nooit precies voorspellen hoe de print eruit komt te zien.”

Hoe dit precies werkt? Helena: "Veel kunstenaars die werken met een airbrush gebruiken folie en stencils om strakke lijnen te creëren. Voor mij zat de uitdaging meer in het maken van mijn eigen diversiteit aan stencils. Ik experimenteerde door ze aan elkaar te koppelen met een scharnier en zo willekeurige composities te maken met verf en airbrush op papier." Het werd een chaotisch project, kwam Helena achter. "Daarom zocht ik naar meer structuur binnen de willekeur aan afbeeldingen en besloot alles binnen een ronde mal te maken. Dit geeft eenheid, alles daarbinnen mag willekeurig en chaotisch zijn.”  

Gedurende het proces kwam Helena erachter dat haar methode op een visuele manier laat zien hoe een dubbele wiskundige pendulum werkt

Om zowel de controle en de willekeur samen te laten spelen in het resultaat, maakt ze de stencils vast aan de motor van een discobal die constant rondjes blijft draaien. “Door gebruik te maken van diverse stencils met verschillende vormen en bewegingssnelheden, en door de beweging, de druk van mijn hand en de variabele luchtstroom van de airbrush, is de uitkomst van het beeld altijd anders”, legt Helena uit. Gedurende het proces kwam ze erachter dat haar methode op een visuele manier laat zien hoe een dubbele wiskundige pendulum werkt. “Dat is een cirkel met in het midden twee pendulums, die ook als een scharnierpunt aan elkaar vastzitten en bewegen. Maar op welke manier dat gebeurt, maakt het resultaat onvoorspelbaar.”

Fysiek experimenteren

Met haar methode maakt Helena airbrushprints die stuk voor stuk van elkaar verschillen. “Door verschillende variabelen zo nauwkeurig mogelijk in een systeem vast te leggen, wil ik ontdekken hoe de visuele resultaten van dit systeem veranderen als je bepaalde aspecten aanpast. Dit onderzoek is ook een manier om te laten zien dat fysiek experimenteren met materialen je veel kan brengen in het designproces”, stelt Helena.

Graphic Design bij ArtEZ was niet haar eerste keus voor het volgen van een grafische studie. Dat had vooral te maken met het feit dat Helena haar geboortestad Arnhem even wilde ‘ontvluchten’. “Na een jaar kwam ik alweer terug”, lacht ze. “Ik was nog best wel jong en bij ArtEZ vond ik de steun en houvast die ik nodig had. Tijdens mijn opleiding werden er ook deuren geopend waarvan ik het bestaan niet wist, dus ik heb zeker geen spijt van mijn beslissing om in Arnhem te blijven.” Wat ze een pluspunt vond aan haar studie? De vrijheid die je krijgt om zelf je richting te bepalen. “Je wordt tijdens de opleiding heel erg aangemoedigd om te ontdekken waar je goed in bent. Ik hou bijvoorbeeld helemaal niet van video’s maken, maar ik ben wel blij dat ik nu weet hoe het moet. In het derde jaar kwam ik er écht achter dat ik liever fysiek werk maak, dan digitaal.”

Alles binnen een ronde mal maken, geeft eenheid. Daarbinnen mag het willekeurig en chaotisch zijn

Back to basic

Voor Helena bleef het niet bij enkel studeren. Zo heeft ze tussendoor, in plaats van een stage, een uitwisselingsprogramma gedaan in Gent, op Luca School of Arts, Textile Design. “Tijdens corona heb ik me behoorlijk opgesloten gevoeld en ik miste het fysieke, dat ik mijn werk gewoon op tafel kon leggen. In die tijd begon ik ook te breien en was ik veel bezig met textiel. De School of Arts in Gent was een mooie manier om naast het grafische ook even ergens anders in te duiken. Het is goed voor je sociale netwerk en ik vond het ook heel tof om van alles te leren over de traditionele technieken. Echt even back to basic.” Wat ze daar vooral heeft geleerd, is om te experimenteren en niet teleurgesteld te raken als iets niet direct lukt. “En niet bang zijn om dingen te proberen, wat ik ook heb meegenomen in mijn afstudeeronderzoek.”

De kracht van de kunstacademie is dat je omringd wordt met mensen die allemaal dezelfde interesses delen.”

Wat tijdens haar jaren op ArtEZ ook veel van haar tijd vroeg, was Typeclub 530, een typografie collectief van medestudenten dat bijna wekelijks workshops organiseert in het maken van (experimentele) letters. “Ook heel materiaalgericht”, zegt Helena. “Iedereen kan in principe letters maken, en door na lestijd zonder docenten samen te komen, ligt de drempel lager en krijgen we zelfs ArtEZ-breed veel belangstelling.” 

Blijf dicht bij jezelf

Nu Helena bijna klaar is met haar studie Graphic Design, krijgen haar toekomstplannen steeds meer vorm. “Ik hoop dat ik mijn boterham straks kan verdienen met freelance werk als grafisch ontwerper. Wellicht dat ik nog ergens ga solliciteren als stagiaire, aangezien ik tijdens mijn opleiding koos voor een uitwisselingsprogramma.” Ook wil ze haar portfolio verder uitbreiden en kunst maken zonder dat daar per se een opdracht aan vastzit. Helena: “Ik ga ArtEZ zeker missen. De kracht van de kunstacademie is dat je omringd wordt met mensen die allemaal dezelfde interesses delen. Je inspireert elkaar en leert nieuwe dingen omdat iedereen iets anders doet. Toch is het ook belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en te doen wat je leuk vindt. Oftewel: laat je niet tegenhouden en ga ervoor!"

Volg Helena