Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Afstudeerwerk BEAR Fine Art: het samenbrengen van verschillende werelden in beeld

  • Beeldende Kunst

Anne Schoemaker studeerde af aan de opleiding BEAR Fine Art en in een video vertelt ze over haar afstudeerproject. “In de expositie hangen drie foto’s. Die komen uit de serie What Would You Like To See? Daarin heb ik drie mensen gevraagd om mij een foto te geven van een dierbare herinnering of een ervaring die ze meer zouden willen verbinden met hun woonkamer.”

Anne Schoemaker
Anne Schoemaker

Ze zegt dat de reactie van de mensen vrijwel altijd emotioneel is. “Ik denk dat het komt omdat het heel confronterend is om iets te zien wat een groot verlangen is. Wat eigenlijk niet echt is. En als je dat dan verbindt met je woonkamer, dan voelt dat wel heel echt. Want het ziet er ook heel echt uit.” Zo zien we in één van de portretten Gisela staan voor haar ideale uitzicht, namelijk haar man die twee jaar geleden overleden is. Zij zou hem graag nog een laatste keer in de tuin willen zien staan.

Een ander deel van Anne’s afstudeerwerk is de film Opa, Oma, Astrid. Anne legt uit dat het een intiem portret is van een familie die afgesloten leeft van de rest van de wereld. De tijd verstrijkt heel langzaam en iedere handeling wordt met veel precisie uitgevoerd. Ze vertelt ons over hoe ze te werk gaat: “Ik denk dat het moeilijk is om een bepaald doel te formuleren, omdat mijn werk altijd tot stand komt in samenwerking met anderen. Maar misschien is dat wel het doel. Om contact te leggen en werk te maken met mensen die ik niet ken. En het hele proces van het leren kennen van iemand en het samenbrengen van verschillende werelden in beeld.”

De bachelor BEAR Fine Art: Base for Experiment, Art and Research in Arnhem is een internationaal georiënteerde opleiding beeldende kunst. Je werkt samen met studenten van over de hele wereld in een dynamische, ambitieuze en onderzoekende omgeving. Je krijgt je eigen studio en werkt met experts. En je wordt begeleid door docenten die internationaal actieve kunstenaars, kunstcritici en tentoonstellingsmakers zijn. Nadat je afgestudeerd bent, zal je je ontwikkeld hebben tot beeldend kunstenaar met een eigen signatuur.

Meer info over BEAR Fine Art