Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Reinier Postma, 4/5, huisblogger ArtEZ Business Centre

Crossmedia Design, Enschede

Reinier Postma, 4/5, huisblogger ArtEZ Business Centre

 

Sinds ik ben afgestudeerd staat alles in het teken van ‘vooruitgang’. Hoe kom ik zo snel mogelijk aan een betaalde baan binnen mijn vakgebied? Wat moet ik doen om aan nieuwe opdrachten te komen? Hoe zorg ik ervoor dat ik productief blijf en niet stil kom te staan?

Het valt me op dat het in Nederland ’stilstaan’ niet te lang moet duren. Wanneer dit wel het geval is neem je het risico dat mensen denken dat je geen ambitie hebt of lui bent. Hoewel ik bij het behalen van mijn studie mij trots voelde werd dit gevoel al snel ingewisseld voor onrust. Dit gevoel werd gedurende de maanden alleen maar sterker, doordat mensen in mijn omgeving ook bepaalde verwachtingen hadden. Ik kreeg te maken met de bekende vragen zoals: “Heb je al een baan?” of “Wat ga je nu doen?”

Het heeft niet lang geduurd, tot het moment aanbrak dat ik mijn mouwen opstroopte en begon met de bouw aan mijn toekomst. Hard werken, blijven experimenteren en ondanks tegenslagen positief proberen te blijven. Dit was mijn motto. Dit harde werken werd beloond. Mijn agenda stond voor de komende tijd vol gepland. Een tekenproject leiden op een middelbare school, het opzetten van twee kunstroutes en een stage binnen een organisatie die zich bezighoudt met sustainist design om ervaring op te doen met het ontwikkelen van projecten die gemeenschappen versterken.

De bouw aan mijn toekomst ging gestaag, maar door het coronavirus veranderde alles. Al mijn opdrachten werden afgelast. Ook met mijn stage kon ik niet bereiken waarvoor ik aanvankelijk had gesolliciteerd. Ervaring opdoen binnen een inspirerend team, is een stuk lastiger vanuit huis. Dus besloot ik de stage stil te leggen. Kortom, alles wat ik had opgebouwd sinds mijn afstuderen viel als een kaartenhuis in elkaar.

Op zo’n moment zakt de grond even onder je voeten weg, het is een kunst om onder deze omstandigheden nog positief te blijven. Toch is dit denk ik de beste manier om ermee om te gaan. Het positieve is dat de crisis mij de ruimte geeft om zonder schaamte even stil te staan. Een ideaal moment om na te denken wat mijn rol is als ontwerper binnen de maatschappij.

 

 

Ik heb nu genoeg tijd om na te denken over vragen waar ik eerst de ruimte niet voor vond. Wat is mijn doel? Waar wil ik over vijf jaar staan? Met wie wil ik in de toekomst samenwerken? Aan wat voor projecten wil ik werken?

De komende periode ga ik gebruik maken van het stilstaan. Door de omstandigheden heb ik ineens veel meer tijd voor het lezen van artikelen en boeken*, daarnaast is er nu een groot aanbod van online lezingen* die ik actief volg en wil ik in contact komen met mensen die mij inspireren. De informatie die ik interessant vind en waar ik enthousiast van word ga ik opschrijven, zodat dit mij later weer kan helpen bij het maken van keuzes.


Reinier Postma - Cross Media Desgin AKI Enschede

Last year I graduated from the AKI ArtEZ in Enschede where I studied Crossmedia Design. My ongoing research concerns how we view and use private and public space. With temporary interventions I reveal the things that we easily overlook in the hubbub of everyday life and I invite others to contemplate them with me. These visual and performative interventions disrupt everyday situations, lead to fresh encounters and open people’s eyes.