Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Reinier Postma, 2/5, huisblogger ArtEZ Business Centre

Crossmedia Design, Enschede

Reinier Postma, 2/5, huisblogger ArtEZ Business Centre

 

Bezig blijven

Het is een half jaar geleden dat ik ben afgestudeerd aan de kunstacademie. De eerste periode voelde nog als een zomervakantie waar geen einde aan kwam. Lekker op vakantie, geen verplichtingen, geen deadlines, even niet presteren, gewoon even genieten van niets. Dit gevoel is inmiddels weg. Dit chille vakantiegevoel is overgegaan in een wereld vol vragen en zorgen. Hoe kom ik rond zonder studiefinanciering? Hoe moet ik mijn geld verdienen om te overleven? Hoe kan ik doorgaan in waar ik voor heb geleerd? En hoe verdien ik daar mijn geld mee?

Mijn doel is om een onderneming te beginnen waarbij ik sociale en maatschappelijke projecten kan uitvoeren. Maar hoe ik hier mijn geld mee ga verdienen ben ik nog niet over uit.  Als je kunstschilder bent, verdien je een som geld zodra je schilderij wordt gekocht. Maar mijn projecten resulteren over het algemeen niet in iets wat je boven je bank zult hangen. Betekent dit dat ik afhankelijk ben van subsidies, of zouden er ook andere manieren kunnen zijn om financiering te regelen voor mijn projecten?

Ik sprak kunstenaar Domenique Himmelsbach de Vries na de opnames van het programma ‘Kunst is lang’. In dit programma vertelde hij over zijn projecten die hij zelf formuleert als ‘ sociaal artistiek maatwerk’. Dit zijn vaak projecten waarbij het vooral draait om de maatschappelijke impact. Hij noemde dat het soms lastig is om subsidie voor zijn projecten te krijgen. Omdat ik hier nog geen ervaring mee heb, vroeg ik hem om advies. Hij gaf de tip om vooral veel te blijven maken, ook al levert het in eerste instantie geen geld op. ‘Het is belangrijk dat je bezig blijft en ervoor zorgt dat mensen op de hoogte zijn van wat je aan het doen bent’. Omdat hij zichtbaar blijft vragen mensen hem vaak om lezingen te geven over zijn projecten, waar hij wel geld voor ontvangt.

Dus dat ga ik komende tijd doen: bezig blijven. Ik houd mijn kosten laag. Ik woon antikraak in Rotterdam Zuid en kocht een vouwfiets om reiskosten te besparen. Door mijn lage vaste lasten kan ik rondkomen van 2 dagen per week werken bij een bijbaan en zo houd ik genoeg tijd en energie over om mij bezig te houden met het opzetten van mijn eigen onderneming.

Om goed productief ‘bezig te blijven’ ben ik bezig met de bouw van een werkruimte in een grote oude loods. Dat werken vanaf de keukentafel was voor mij niet inspirerend en leidde me af. Ik hoop dat deze werkruimte mijn productiviteit verhoogd, inspirerend werkt en mij interessante samenwerkingen met andere gebruikers van de loods oplevert.

In mijn vorige blog heb ik verteld over ‘Creative Tinkers’, en de sociale artistieke projecten die ik hiervoor ga uitvoeren. In januari zullen we met deze projecten gaan beginnen. We gaan opzoek naar partijen die tegen problemen aanlopen op maatschappelijk gebied en zullen samen met de leden van ‘Creative Tinkers’ door te experimenteren in het veld hier ‘creatieve’ oplossingen voor bedenken. Op deze manieren werken we aan een portfolio, doen we nieuwe inzichten op en creëren we een beweging.

Ook heb ik het de vorige keer uitgebreid gehad over mijn afstudeerproject ‘Alles voor de kunst!’ Het project waarbij ik aan de hand van vijf acties rondom vijf publieke kunstwerken in Enschede onze omgang met kunst in de publieke ruimte onder de aandacht bracht. In november werd er bij Motel Spatie in Arnhem een debat over de toekomst van kunst in de openbare ruimte georganiseerd en natuurlijk was ik hierbij!

Debat: Kunst in de openbare ruimte zoekt toekomst

Het debat was voor mij een bevestiging om door te gaan met mijn afstudeerproject en het niet alleen bij de publieke kunstwerken in Enschede te laten. Tenslotte heet het project ‘Alles voor de kunst!’ en niet ‘Een beetje voor de kunst!’. De bijeenkomst in Motel Spatie leverde een aantal handvaten op voor de toekomst van kunst in de openbare ruimte.
Één hiervan is dat we het voor elkaar moeten krijgen dat mensen zich meer eigenaar voelen van de openbare ruimte en hiervoor zorg willen dragen. Dit vind ik een mooi uitgangspunt om mijn project mee te vervolgen. Om hiermee te kunnen beginnen heb ik echter wel financiering nodig, daarom ga ik fondsen aanschrijven. Iets wat ik nog nooit gedaan heb en niet op school heb geleerd. Gelukkig ken ik mensen in mijn omgeving die mij hierbij kunnen helpen en hoop dat ik in de volgende blog goed nieuws hierover kan vertellen. 


Reinier Postma - Cross Media Desgin AKI Enschede

Last year I graduated from the AKI ArtEZ in Enschede where I studied Crossmedia Design. My ongoing research concerns how we view and use private and public space. With temporary interventions I reveal the things that we easily overlook in the hubbub of everyday life and I invite others to contemplate them with me. These visual and performative interventions disrupt everyday situations, lead to fresh encounters and open people’s eyes.