Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Vooropleiding Dans
Menu Vooropleiding Dans

Lesprogramma

Lesprogramma

Wie de Vooropleiding Dans bij ArtEZ in Venlo doet, volgt twee opleidingen tegelijkertijd: regulier onderwijs en een professionele dansopleiding. Bij voorkeur begin je met de vooropleiding als je ongeveer tien jaar bent.

 

Wat leer je tijdens de ArtEZ Vooropleiding Dans?

Bij de Vooropleiding Dans Venlo ontwikkel jij je fysieke en mentale mogelijkheden als danser. De vooropleiding is een goede voorbereiding op een auditie bij een hbo-opleiding in het dansvak. Je krijgt een stevige danstechnische basis en leert verschillende dansstijlen, maar de focus ligt op hedendaagse dans.

Er is tijdens de vooropleiding niet alleen aandacht voor danstechniek, maar ook voor het ontwikkelen van je eigenheid in dans; daarmee is het ook een start van je ontwikkeling als kunstenaar.

Verder krijg je zicht op de vele beroepsmogelijkheden binnen het dansvak. Van uitvoerend danser tot choreograaf, van dansdocent tot dansrecensent en ga zo maar door. Ook ontwikkel je vaardigheden als jezelf uiten en presenteren, samenwerken, staan voor wie je bent, omgaan met chaos, improviseren en creëren. Oud-leerlingen geven aan dat de vooropleiding hen ook als mens heeft gevormd.

Groep 7 en 8 van het basisonderwijs: oriëntatiefase

Voor leerlingen in groep 7 en 8 van het basisonderwijs is er de oriëntatieklas. Dit is een goede manier om te kijken of de professionele danswereld echt bij je past.

In deze oriëntatiefase volg onderwijs op je eigen basisschool en heb je daarnaast twee keer per week 2,5 uur dansles. De lessen worden gegeven na schooltijd, in de dansstudio’s van het Valuascollege in Venlo. Op het programma staan hedendaagse dans, creatief dansen, klassiek ballet en folklore. Om podiumervaring op te doen, treed je een aantal keer par jaar op in voorstellingen voor publiek. Je krijgt les van dansdocenten die gespecialiseerd zijn in het werken met kinderen. Zij stemmen de lessen zorgvuldig af op jouw leeftijd en mogelijkheden. Daardoor bouw je aan een natuurlijke en gezonde basis, waar je je hele leven plezier van hebt.

Wil je na de oriëntatieklas toegelaten worden tot de ArtEZ Vooropleiding Dans? Dan moet je aan het eind van groep auditie doen.

Vooropleiding Dansdag

Ben je geïnteresseerd in de oriëntatieklassen en de Vooropleiding Dans Venlo? Geef je dan eerst op voor de gratis workshopdag in Venlo. Een mooie kans om ons te leren kennen. Je krijgt les in klassieke dans, moderne dans en folklore. Daarna geven leerlingen van de Vooropleiding Dans een presentatie. De dansdag wordt verzorgd door docenten van de opleiding.

Informatie, data en aanmelden

Vooropleiding Dans Venlo
Monkey Business van Dimfy Koolen, gemaakt voor de Wintervoorstelling 2019. Foto: Noortje van Gestel

Voortgezet onderwijs: vooropleiding

Wie de ArtEZ Vooropleiding Dans doet, volgt twee opleidingen tegelijkertijd: regulier onderwijs en een professionele dansopleiding. Om dit mogelijk te maken, werkt ArtEZ in Venlo samen met het Valuascollege. Samen zorgen we ervoor dat onze jongeren niet alleen hun danstalent ontwikkelen, maar ook hun vmbo-, havo- of vwo-diploma halen. Je volgt een rooster waarin regulier en dansonderwijs gecombineerd worden aangeboden.  Zo kun je school en vooropleiding combineren zonder overbelast te raken.

 Valuascollege

Het Valuascollege in Venlo, waarmee de Vooropleiding Dans van ArtEZ samenwerkt, is een van de twaalf DAMU-scholen in Nederland. Op deze school voor vmbo, havo, vwo/atheneum en Gymnasium-plus zitten ruim 2.300 leerlingen. De school heeft meerdere Talent Ontwikkelings Programma’s (TOPklassen) voor talenten op het gebied van o.a. Beeldende Kunst, Musical, Muziek en Dans. Bijna tachtig leerlingen volgen zo naast hun reguliere schoolopleiding de ArtEZ Vooropleiding Dans. De danslessen vinden plaats in de twee dansstudio’s in de school zelf. Voorstellingen worden opgevoerd in een lokaal theater in Venlo en op het grote podium van het Stadstheater. 

Jaar 1, 2 en 3: TOP-klas

De eerste drie jaar heb je les in de TOPklas Dans. Je begint in een gemengde tweejarige vmbo-t, havo en vwo. Daarna kies je een profiel en ga je verder binnen je eigen schooltype (vmbo/havo/vwo). In de TOP-klas Dans volg je de normale schoolvakken, maar heb je binnen het lesrooster ook elke dag een of meer danslessen, in totaal twaalf tot vijftien uur per week. Sommige leerlingen volgen daarnaast in de brugjaren ook nog lessen bij hun eigen dansschool. Om de lessen van de Vooropleiding Dans te kunnen volgen, krijg je in de onderbouw vrijstellingen voor de vakken lichamelijke opvoeding, ckv en maatschappijleer.

Elke week krijg je twee keer per week een les hedendaagse dans, eens per week klassieke dans en eenmaal per week folklore. Verder heb je twee keer per jaar een blok improvisatie/compositie. Daarin leer je improviseren en leer je hoe je een choreografie maakt. Tevens hebben de leerlingen een lesblok waarin zij aan de slag gaan met urban dansstijlen. Vanaf het derde jaar is er ook Zelfgedaan. Daarin leer je hoe je vanaf een (computer)scherm dan kan instuderen en bewerken.  Je danst elk lesjaar mee in verschillende voorstellingen en doe je mee aan drie voorstellingen Zelfgemaakt. Daarin dansen de leerlingen voor publiek. Choreografie, licht, kostuums en muziek bepalen ze daarbij zelf.

Vanaf het derde leerjaar

In de bovenbouw hebben TOPklas-leerlingen en reguliere leerlingen samen les. Het dansprogramma deel uit van je eindexamenpakket. Hierdoor vallen de meeste danslessen onder schooltijd of sluiten ze direct op het reguliere rooster aan. Naast de lessen dans je een aantal keren per jaar mee in voorstellingen.

In het examenjaar kun je auditie doen voor een dansopleiding of een opleiding tot docent dans. Vmbo-leerlingen stromen vaak door naar havo 4 of naar de mbo-4-opleiding. Wil je auditie doen voor een hbo-dansopleiding? Dan kun je de mbo-opleiding Danser Creative Contemporary (niveau 4) gebruiken als tussenstap voor de bacheloropleiding Dans of Docent Dans.

Van wie heb je les?

Je krijgt les van ervaren en bekwame dansdocenten van ArtEZ. Zij hebben hun kennis opgedaan binnen het dansvak als danser, choreograaf of dansdocent.