Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Critical Fashion Practices
Menu Critical Fashion Practices

Na de studie

Na de studie

Tijdens de master Critical Fashion Practices bouw je een kritische modepraktijk en portfolio op die je in je professionele leven kunt gebruiken. Deze bevat unieke contexten en agenda’s die bruikbaar zijn in het werkveld of bij het aanvragen van financiering voor projecten. Na je studie ben je voorbereid op de complexe realiteit van je rol als kritische beoefenaar binnen het steeds veranderende vakgebied van mode.

Systemen op de proef stellen

Tijdens Critical Fashion Practices wordt je uitgedaagd om na te denken over manieren waarop je  bestaande modesystemen kan verstoren en van binnenuit kan aanpassen. Door de kapitalistische, niet-tastbare en niet-duurzame aard van veel van de modesystemen uit te dagen, slechten onze afgestudeerden veel modemuren.

De zoektocht naar bevestigende alternatieven die centraal staat in onze opleiding geeft sterk vorm aan waar je je als afgestudeerde positioneert. Concreet betekent dit dat onze afgestudeerden vaak werken als zelfstandige, kritische modemakers en meer in het algemeen op het gebied van kunst en design. Ze zetten hun eigen praktijken op, die variëren van performancekunstenaar, galeriehouder en modeactivist tot ontwerponderzoeker en mode-uitgever. Alumni van Critical Fashion Practices gaan sterke relaties aan met educatieve en culturele instellingen, bijvoorbeeld door als docent terug te keren in ons programma en door samen te werken met het ArtEZ lectoraat Mode en andere onderwijsinstellingen.

Alumnigemeenschap

De masteropleiding Critical Fashion Practices houdt nauw contact met alumni van de opleiding. Als afgestudeerde blijf je deel uitmaken van onze leergemeenschap. Je hebt toegang tot onze faciliteiten, zoals de bibliotheek van Critical Fashion Practices, en je kunt professioneel advies krijgen van de programmadocenten op het vlak van financiering en verblijfsaanvragen.

De zoektocht naar affirmatieve alternatieven die de kern vormt van onze opleiding, bepaalt sterk hoe je je als afgestudeerde positioneert. Concreet betekent dit dat je als afgestudeerde vaak komt te werken als onafhankelijke, kritische beoefenaar binnen de mode en op het gebied van kunst en design. Je hebt na het afronden van deze opleiding je eigen praktijk opgezet, die kan variëren van performancekunstenaar, galeriehouder en mode-activist tot designonderzoeker en mode-uitgever. Als Critical Fashion Practices-alumnus smeed je bovendien sterke banden met onderwijs- en culturele instellingen.

Gaandeweg heb ik kansen gekregen om me buiten ArtEZ te wagen, tijdens en na de opleiding. Dankzij deze masteropleiding heb ik nu een netwerk van professionals, draag ik bij aan internationale modecolloquia en organiseer ik workshops voor andere critical fashion practicioners
CHINOUK FILIQUE DE MIRANDA, alumna lichting 28

Titel en diploma

Na het succesvol afronden van de Master Critical Fashion Practices mag je de titel Master of Arts (MA) voeren.

Deze opleiding is te vinden in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) onder de code 49114. De formele naam van de opleiding waaronder deze opleiding is ingeschreven, is Master of Arts in Autonome Beeldende Kunst en Vormgeving. Deze CROHO-naam zal op je diploma staan.