In het kort
De lessen zijn gebaseerd op een zintuigelijke (fenomenologische) benadering. Met de verschillende maak-, schrijf-, kijk- en denkoefeningen onderzoek je de relatie tussen zintuigelijke waarneming en denken. Hoe praten en denken we over kleurwaarneming? Wat weten we over kleuren en hoe sluit deze kennis aan bij de ervaring die we hebben als we ze zien, horen, voelen?
De vele maak-, schrijf-, kijk- en denkoefeningen zetten je aan om kleuren op een andere manier te zien, te horen en te voelen.
Barbara Collé, beeldend kunstenaar en filosoof, maakte deze lessenserie in opdracht van ArtEZ Studium Generale en Mister Motley.
De Tijd van Kleur bestaat uit de volgende drie lessen:
Kleuren als Erenamen
Les 1 is een zoektocht naar de meest beeldende poëtische associaties die kleuren actief maken en tot leven brengen. We kijken naar de kleuren in het werk van beeldend kunstenaar Roos van Haaften.
Een Portret van een Kleur
Les 2 gaat in op de tactiliteit van kleur door kleuren met andere zintuigen waar te nemen dan alleen met onze ogen. Met behulp van het boek Werner’s Nomenclature of Colours onderzoeken we in deze les de karaktertrekken van kleuren. Vervolgens maak je met je eigen materialen een portret van een kleur.
Kleuren van Ver en van Dichtbij
Les 3 gaat in op de vraag: Waar en wanneer zijn kleuren precies? We veranderen een aantal keer van standpunt waardoor we verschillende momentopnames van kleuren waarnemen. Geholpen door werk van schrijver Rebecca Solnit en beeldend kunstenaar Ann Veronica Janssens beproeven we de veranderlijkheid van kleuren.
Hier vind je de gehele online lessenserie: De Tijd van Kleur