Dans

Visie

Visie

Tijdens de opleiding Dans in Arnhem leer je dansen en choreograferen. Er wordt veel van de studenten verwacht. Flexibiliteit, snelheid en een veelzijdige en interdisciplinaire houding.

Repetitie eindvoorstelling Dans 2015. Foto: Robert Benschop
Repetitie eindvoorstelling Dans. Foto: Robert Benschop

Danser én dansmaker

Iedere student leiden wij op tot danser èn dansmaker. Improvisatie en compositie zijn onderdeel van het programma vanaf het eerste jaar. Voor studenten die zich willen specialiseren in het choreograferen zijn er speciale modules Artistic Research. De opleiding stimuleert individuele ontwikkeling en creativiteit. Wij combineren inzichten uit (sport)onderzoek met alles wat wij belangrijk vinden om jouw artistieke talent te ontwikkelen.

Gefaseerd onderwijs

De kern van de bachelor Dans bestaat uit gefaseerd onderwijs, een zorgvuldige afstemming van training, repetitie en uitvoering. Je warmt je op met conditietraining en kan vervolgens aan je techniek werken in de les. Je leert ondersteunende technieken (release, yoga, pilates) om tot een dieper begrip van je lichaam te komen. Je hebt rustiger periodes om in andere periodes te kunnen ‘pieken’. Het rooster kan per maand, of soms zelfs per week verschillen.

Vakken

De vakken in de opleiding vullen elkaar aan. Ze zijn onder te verdelen in vier categorieen: Dans- en choreografietechnieken, Ondersteunende technieken, Theorie en Persoonlijk profiel. 

Onderzoekende geest

Binnen ons theorieonderwijs zijn context en perspectief de belangrijke pijlers. We zoeken naar studenten met een open en onderzoekende geest. We vragen je om de literatuur bij te houden, artikelen te lezen, lezingen bij te wonen en veel voorstellingen te zien. Reflectie hierop is vereist, zowel in gesproken als geschreven woord. Ook krijg je voldoende theorievakken, zoals dramaturgie, muziek, dansgeschiedenis, anatomie en conditieleer. Kortom, we proberen je te verrijken op veel vlakken en je een breed bewustzijn van dans te laten ontwikkelen.

Speciaal programma voor jongens: Boys Action

ArtEZ Bachelor of Dance kent een speciaal programma gericht op jongens, waarvoor nauw wordt samengewerkt met de stichting Boys Action. Dat gebeurt niet alleen bij de bachelor Dans, maar ook in de Vooropleiding Dans en de bachelor Docent Dans.

Samenwerking met het werkveld Dans

Als opleiding hebben we een groot internationaal netwerk en introduceren we de studenten in het netwerk. We bezoeken (gezamenlijk) festivals (Nederlandse Dansdagen in Maastricht, Spring in Utrecht of Julidans in Amsterdam) en presenteren eigen producties in het hele land (waaronder in Arnhem, Amsterdam, Nijmegen, Zwolle, Rotterdam en Den Haag). Daarnaast werkt de opleiding met gastchoreografen die speciaal voor de opleiding werk creëren, zoals Ann van den Broek, Nicole Beutler, Jasper van Luijk, Cecilia Moisio, Georg Reichl, Caroline Finn. Ook is een groot gedeelte van de docenten werkzaam als danser of choreograaf in het beroepsveld. Dankzij de voortdurende dialoog met het werkveld kan de opleiding haar studenten een relevante opleiding bieden.