Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Community Research Programme
Menu Community Research Programme

Programma

Programma

Met dit Community Research Programme (Designing Cities for All) wordt je aangemoedigd om buiten de gebaande paden te gaan. Je kunt jezelf intellectueel uitdagen en je blik op het thema te verbreden. Tijdens het programma maak je kennis met theorieën, discussies, innovatieve praktijken en experimentele vormen van onderzoek tijdens workshops en teamvergaderingen.

Je wordt in het Community Research Programma uitgenodigd om de DCFA Design Principles te evalueren en mede door te ontwikkelen: het hoogtepunt van alles wat de reis van de afgelopen twee jaar heeft geleerd. Een lijst van acht ontwerpprincipes - niet lineair, maar altijd onderling verbonden - die kunnen worden gebruikt als basis voor degenen die voor iedereen willen ontwerpen.  De DCFA-ontwerpprincipes zijn onderworpen aan constante herevaluatie, controle en nieuwe input.

Innoveer je kunstpraktijk

Dit programma biedt je de mogelijkheid om je (artistieke) onderzoeksvaardigheden te verdiepen in een multidisciplinaire omgeving en als gemeenschap te werken, met medeonderzoekers, de medewerkers van ArtEZ, de Programmaleiders van Pakhuis de Zwijger en de verschillende internationale gasten. Je wordt gestimuleerd om je onder te dompelen in theoretische en praktijkgerelateerde onderwerpen en een voortdurende kritische dialoog. Peer-to-peer leren is in het hart van de pedagogiek van dit programma. Samenwerken, als een team, met verschillende achtergronden en oriëntatie, is een real-world simulatie en bereidt je voor op je toekomst. Aan het einde is het resultaat up-to-you en je energie!

Lesdagen en studioruimtes

De meeste leeractiviteiten vinden plaats op vrijdag, zaterdag of zondag. Je kunt in het weekend aan je onderzoek werken, waar het programma je flexibele studioruimtes biedt met een gedeeld bureau, internet, koffie, thee en een plek om te zitten en te ontmoeten. Hierdoor kun je tijdens de openingstijden werken en aanwezig zijn als 'researcher in residence'.

Research paper en tentoonstelling

Je werkt aan je individuele onderzoekspaper. ArtEZ biedt een aantal academische schrijf- en methodologie workshops aan, om jouw onderzoek te bevorderen. Je wordt tijdens dit proces begeleid door een ervaren Sr. Research Fellow. Het artikel trekt geen ECTS of formele beoordelingen aan, maar het zal worden beoordeeld, zodat je meer te weten kunt komen over verbeteringen en hoe je verder kunt gaan met jouw eigen onderzoek.

Aan het einde van je onderzoeksperiode presenteer je je artistieke werk in een geschikte tentoonstellingsruimte in Nieuw-West, bijvoorbeeld: Bureau Postjesweg, OBA: Plein 40 - 45, Stadsdeelkantoor New West, Locatie Kolenkit (Cultureel Centrum Fouad), Van Eesteren Museum, Broedplaats Lely, Broedplaats de Vlugt.

Over de samenwerking met Pakhuis de Zwijger

De afgelopen twee jaar werden gekenmerkt door enkele zeer ontwrichtende ontwikkelingen op het wereldtoneel. Als gevolg van dit alles is uitsluiting door ontwerp – de (bewuste of onbewuste) uitsluiting van bepaalde mensen, groepen of andere wezens door niet-inclusief ontwerp – duidelijk naar boven gekomen op micro-, meso- en macroniveau. Het blijkt dat onze systemen niet zijn gebouwd om ons te vangen in tijden van crisis - of in ieder geval niet allemaal.

Inspelend op deze notie legde Pakhuis de Zwijger in 2021 en 2022 met zijn onderzoeks- en activiteitenprogramma Designing Cities for All (DCFA) de basis voor inter- en transdisciplinaire en intersectionele inzichten in inclusief ontwerp van stad en samenleving, in de breedste zin van het woord. De domeinen Diversiteit &Inclusie, Architectuur, Klimaat, (Digitale) Democratie, Gelijkheid en Gelijke Kansen, Technologie, (Gezondheids)zorg, Journalistiek, Participatief Ontwerp, Milieurechtvaardigheid, Onderwijs en Dekolonisatie zijn in kaart gebracht tijdens twaalf onderzoekende drieluiken, waarvan zes in samenwerkingmet DCFA Fellows (intensieve content partnerships met Lyongo Juliana, Dark Matter Labs/Indy Johar, Galit Ariel, OneWorld, Daphina Misiedjan en de Chrononauten.

In totaal werden er meer dan zestig programma's gemaakt, met een divers aanbod van meer dan 150 (nationale en internationale) ontwerpers en andere relevante professionals, samen met een reeks podcasts, DCFA Book Clubs, twee essayboeken met een lokale, regionale, nationale, maar zeker ook wereldwijde en internationale reikwijdte, en de publicatie van de DCFA Design Principles.

Het project is ook partnerschappen aangegaan met verschillende hogescholen en universiteiten en organiseerde gesprekken in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, TU Delft, Design Academy Eindhoven, en anderen tijdens Dutch Design Week 2022, waaronder ArtEZ University of the Arts. Voor meer informatie over het programma en een volledig archief van alle Designing Cities for All (DCFA) programma's van Pakhuis de Zwijger kunt je terecht op www.dezwijger.nl/dcfa

Over het Community Research Programme van ArtEZ

In het Community Research Programme (CRP) maken deelnemers kennis met de weerbarstige, inspirerende en continue veranderende wereld buiten de gebouwen van de kunstacademie – in Nederland en daarbuiten. In het programma wordt met nauw samengewerkt met praktijkpartners, bijvoorbeeld sociaal ondernemers, kunstenaars of culturele instellingen. Op verschillende locaties kunnen deelnemers met diverse achtergronden gedurende een korte periode (12 tot 20 weken) aan de slag op een studio-buitenlocatie, met een onderzoeksvraag binnen een actueel, maatschappelijk geëngageerd en complex onderzoeksthema. Deelnemers ontvangen van ArtEZ een Certificaat van Deelname.

Het Community Research Programme vond eerder plaats in Zaandam (Het HEM), waar internationale deelnemers onderzoek deden binnen CHAPTER 5IVE, een thema geformuleerd door architecten Rem Koolhaas en Samir Bantal. Meer informatie over het voorgaande Community Research Programme in Het HEM vind je hier.