Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Crossmedia Design
Menu Crossmedia Design

Aanmelden en toelating

Aanmelden en toelating

Ben je creatief, gedreven, analytisch sterk en wil je een ontwerper van de toekomst worden? Meld je dan aan voor de vierjarige bacheloropleiding Crossmedia Design. 

Om het onderwijs kleinschalig en persoonlijk te kunnen houden, laten we jaarlijks maximaal dertig studenten toe. Dit gebeurt na een zorgvuldige selectie. 

Toelatingseisen  

Wil je je aanmelden voor de bacheloropleiding Crossmedia Design? Houd dan rekening met de volgende voorwaarden: 

  • Vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma; 
  • Voor deze opleiding gelden taaleisen
  • Je moet een toelatingsprocedure doorlopen en deze procedure afsluiten met een positieve beoordeling. 

Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om in te stromen in het tweede jaar. Neem voor meer informatie contact op met het opleidingshoofd Ina Bode: i.bode@artez.nl.  

Aanmelding  

Aanmelden voor de opleiding Crossmedia Design gaat via Studielink. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een e-mail van Studentenzaken. Daarnaast krijg je van de opleiding per e-mail informatie over de toelating en de toelatingsdatum (meer info hier). 

Direct aanmelden bij Studielink

 

Toelatingsexamen 

Tijdens het toelatingsexamen beoordelen we of Crossmedia Design de juiste opleiding voor je is en of je voldoende talent en motivatie hebt om in de studie te slagen. 

We toetsen: 

  • Je creërend vermogen: het vermogen je beeldend uit te drukken, te werken vanuit waarneming en concept. Hierbij letten we ook op zaken als inzicht in en gevoel voor kleur, vorm en materiaal en de eigenheid die uit je werk spreekt. 
  • Je motivatie en communicatief vermogen. Hoe communicatief vaardig ben je? In hoeverre kun je je fascinatie en inspiratie delen? Hoeveel daadkracht en discipline toon je? 
  • Je vermogen tot kritische reflectie op beelden. Hierbij letten we op een onderzoekende en experimentele instelling, nieuwsgierigheid en oprechte belangstelling voor kunst en cultuur. 

Je kan Voor Crossmedia Design fysiek op onze academie toelating doen, of online.

1. Portfolio 
Om toegelaten te worden tot de studie vinden we het belangrijk dat je werk laat zien dat je de afgelopen drie jaar thuis, op school of in enig cursusverband hebt gemaakt. Dit kan zowel vlak als ruimtelijk werk zijn. Bijvoorbeeld tekeningen, schilderijen, fotoseries, animaties, websites, meubels, kleren of posters. Toon werk dat een representatief beeld geeft van je creatieve activiteiten. Dus niet alleen afgeronde producten, maar ook ontwerpen en schetsen die inzicht geven in het maakproces. Zorg dat je je werk kunt toelichten. Voor het geval je toelating doet op onze academie: werk dat je niet kunt transporteren kun je fotograferen of filmen en online of met behulp van een usb-stick presenteren.    

2. Creatieve opdracht en gesprekken 
Tijdens de dag van het toelatingsexamen werk je aan een opdracht. Je hoeft hiervoor geen materiaal mee te nemen. Het eindresultaat blijft op de academie en wordt beoordeeld door de toelatingscommissie. 

Ondertussen heb je, verspreid over de dag, drie tot vijf een-op-een-gesprekken met de leden van de toelatingscommissie. Het gesprek begint met het doornemen van een door jou ingevulde vragenlijst en een persoonlijk gesprek over wie je bent en wat je wilt bereiken. Daarna neemt de docent je portfolio met je door.  

Online toelating voor internationale studenten

Voor internationale studenten bestaat de mogelijkheid om online toelating te doen. Je krijgt, na aanmelding, een mail van de AKI waarin wordt uitgelegd - stap voor stap- wat je voor de online toelating moet doen en toegang tot een kalender waarin je zelf het tijdstip van je online toelating kunt vastleggen. Tijdens het online toelatingsinterview beoordeelt een docent of we de juiste opleiding zijn voor jou. In het gesprek van ca. 20 minuten bespreek je ondermeer samen je online portfolio en kun je vertellen waar je van droomt.

Toelatingsdata

Alle toelatingsexamens worden gehouden tussen februari en mei 2023:

  • Dinsdag 14 februari
  • Dinsdag 7 maart
  • Dinsdag 21 maart
  • Dinsdag 04 april

Deadlines aanmelding:
EU studenten: 1 juni 2023
Non-EU studenten: 1 april 2023

Uitslag en geldigheid 

De toelatingscommissie adviseert de Examencommissie of je wel of niet wordt toegelaten. Pas na de vaststelling van het besluit door de Examencommissie is de toelating definitief. Binnen drie weken na het toelatingsexamen krijg je bericht over de uitslag. 

Een positieve toelating is alleen geldig voor de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. Als je voor een opleiding of specialisatie op een andere locatie auditie wilt doen, moet je je hiervoor apart inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen.  

Goed voorbereid naar het toelatingsexamen 

Wil je na het voortgezet onderwijs naar de kunstacademie? Volg dan de vooropleiding Art & Design bij ArtEZ AKI in Enschede.