Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Crossmedia Design
Menu Crossmedia Design

Studie

Studie

De mediaontwerper van nu gebruikt alle media en combinaties van media. Dat vraagt om creatieve ontwerpers die op de hoogte zijn van het hele medialandschap en daarin een eigen weg kiezen. Bij de opleiding Crossmedia Design in Enschede werk je aan een goed gevulde gereedschapskist: van typografie tot interaction design, van het genereren van beeld (fotografie/film en illustratie/animatie) tot redactie, van concept-ontwikkeling en crossmediastrategie tot software-kennis, van drukwerk tot social media. Je leert beeld en typografie te combineren voor alle dragers, van boek tot app en van poster tot object of publieke ruimte. Praktijk en theorie vormen een integraal geheel; tijdens het werken aan een opdracht wordt de bijbehorende theorie behandeld. 

Vind je eigen weg in de wereld van design 

De studie is erop gericht je voldoende grond te geven voor het maken van stevige eigen keuzes over en in de beroepspraktijk. Daarom is deze designstudie breed maar niet generalistisch, met een grote mate van vrijheid maar zonder vrijblijvendheid. En met altijd het eigen initiatief als uitgangspunt. 

Tijdens de studie leer je alle ontwerpfacetten te overzien en zoek je samen met je docenten naar jouw positie in de ontwerpwereld. Daarbij bepaal je zelf hoe autonoom of toegepast je werkt; het is gedurende de hele opleiding mogelijk om cross-overs te creëren tussen Fine Art en Moving Image, tussen kunst en ontwerpen, tussen 2D en 3D, of tussen ambacht en concept. Zo word je een kundig ontwerper of kunstenaar met een eigen visie en identiteit. 

Gedurende de hele opleiding staan jouw individuele ontwikkeling en keuzes centraal, maar altijd met de hele ontwerpwereld als context. En dat werkt. Van de studio’s waar onze studenten stage lopen, krijgen we lovende kritieken: ‘Dit zijn de mensen die we nodig hebben. Mensen met overzicht en kunde, maar ook met een eigen kijk op de wereld

 SAATCHI & SAATCHI GERMANY   

Studieopbouw

 • Beeld 

  In de eerste helft van het eerste studiejaar (de propedeuse) werk je klassikaal. Je oriënteert je op beeldende middelen als tekenen, fotografie en film en probeert van alles uit, samen met andere kunstdisciplinesIn het tweede semester ligt de focus bij het maken van beeld vooral op ontwerpvraagstukken.  

  Je kunt in het eerste jaar ook toelating doen voor het Honours Programme, als aanvulling op het theoretische programma van je eigen bacheloropleiding.

 • Diverse media 

  In het tweede jaar staat het onderzoeken van de mogelijkheden van de diverse media centraal. De opdrachten in de eerste helft van het jaar zijn kort en intensief. Hierdoor raak je vertrouwd met alle ontwerpfacetten en uitingsvormen en met de verschillende (design-)processen. In het tweede semester van het tweede jaar worden de opdrachten langer en combineer je de diverse media en mogelijkheden.  

  In het eerste en tweede jaar wordt in de klassikale lessen veel aandacht besteed aan kritiek formuleren en ontvangen. Hierdoor leer je reflecteren en een eigen positie innemen, wat noodzakelijk is voor het vervolg van de opleiding.

 • Je eigen positie 

  Op basis van je interesse en talent maak je in de eerste helft van het derde jaar in overleg met je mentor - een keuze uit een ruim aanbod van verschillende kort- en langlopende projectenDe projectstructuur biedt veel ruimte om vanuit je eigen invalshoek te kunnen werken aan de meest uiteenlopende probleemstellingen. Je leert werken in (wisselende) ontwerpteams en daar een rol in te nemen. Je neemt verantwoordelijkheid en ontwikkelt een eigen specialisatie, strategie en aanpak van werken. Je maakt een portfolio en werkt aan een scriptie. De tweede helft van het derde jaar ga je op stage of op uitwisseling bij een academie in buitenland. 

 • Versteviging van de eigen positie 

  In de eerste helft van het vierde jaar krijg je veel ruimte om te werken aan eigen onderzoek en eigen projecten. Daarbij is er alle ruimte om je te verbreden en te verdiepen in dat wat je nodig hebt om je verder te ontwikkelen in de richting die je wilt.  

  In het laatste semester richt je je volledig op je eindexamen, dat bestaat uit een portfolio (print en online), een scriptie (print) en een afstudeerproject (met media naar eigen keuze). Je presenteert je project aan het einde van het schooljaar tijdens de ArtEZ finals in Enschede

Wat leer je bij de opleiding Crossmedia Design van ArtEZ AKI?

Elk jaar in het studieprogramma bestaat uit twee semesters, die worden afgesloten met een beoordeling. In ieder studiejaar volg je de volgende vakken: Ontwerpmethodiek 

 • Grafisch ontwerpen / typografie 
 • Fotografie / film 
 • Illustratie / animatie / motion graphics 
 • Ruimtelijk ontwerpen / publieke ruimte 
 • Interactieve media / scenario 
 • Theorie in de kunsten 

Daarnaast bieden we clinics aan waarmee je je kennis kunt verdiepen of verbreden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boekbinden, virtual realitystreetart, 3D-modelleren, printtechnieken zoals cyanotype, textiel, presentatietechnieken en bio-kunst.   

Je leert ontwerpen in 2D (print; boek, affiche, folder, …), 3D (ruimtelijktentoonstelling, bewegwijzering, public space, …), 4D (time-based; film, animatie, website, app, …) en in 2-3-4D-combinaties (identity, campagne, event, productontwikkeling, game, …). Je zet je talenten, kennis en vaardigheden in om een authentiek, effectief eindproduct te realiseren. Centraal daarbij staan vragen als: Wat wil ik communiceren? Hoe kan ik mijn doel zo goed mogelijk gebruiken? Welke middelen gebruik ik?  

Een uitgangspunt is dat alle media gebruik maken van dezelfde (visuele) elementen: vlak, vorm, kleur, kader, verhouding, relatie en context. Deze basiskennis staat centraal in het eerste deel van de opleiding en wordt toegepast in een breed palet aan media en verschijningsvormen. 

Crossmedia Design
Design Ryo Sakamoto Crossmedia Design

Uitdagende praktijkopdrachten  

De opleiding Crossmedia Design heeft een eigen ontwerpbureau, waarin je onder begeleiding van docenten werkt aan uitdagende praktijkopdrachten. Jaarlijks neemt dit bureau een breed palet aan ontwerpopdrachten aan, zoals publicaties, corporate design, campagnes, websites, motion graphics en video, en lang(er) lopende praktijkopdrachten, waarbij wordt samengewerkt met alumni en derden
 

Studiebegeleiding 

De nadruk ligt tijdens de studie op individuele begeleiding. Ook in de klassikale lessen. Vanaf het tweede jaar krijg je een docent als persoonlijke mentor, waarmee je maandelijks je voortgang bespreekt: wat wil je en hoe realiseer je dat?   

Faciliteiten 

De opleiding Crossmedia Design vormt samen met de opleidingen Moving Image en Fine Art een kleinschalige kunstacademie, een ongebonden, niet-competitieve vrijplaats voor autonome kunstenaars en ontwerpers van vandaag en morgen. Door de kleinschaligheid en het karakter van de academie ontstaan er makkelijk vriendschappen, onderlinge uitwisselingen en samenwerking dwars door disciplines heen, soms zelfs voor het leven.  

De AKI is klein maar compleet, met werkplaatsen voor metaal, kunststof, zeefdruk, grafiek, keramiek en hout. Met groot formaat plotters, lasercutters, 3D-printers, een uitgebreide video- en fotostudio en een analoge doka. Met ateliers en expositieruimtes. Het kan bijna niet beter, maar als een student nog wensen heeft zoeken we graag naar oplossingen. Het is mogelijk samen te werken met studenten van de Technische Universiteit, Saxion Hogeschool en het ArtEZ Conservatorium.  

 • Krijg een impressie van de academie met deze video:   

 

Studeren in Enschede 

Kijk hier voor meer informatie over studeren in Enschede 

 

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden via Studielink