Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
AKI BIO MATTERs
Menu AKI BIO MATTERs

Programma

Programma

BIO MATTERs richt zich op het vinden van nieuwe biomaterialen en op het ontwikkelen van nieuwe theoretische en praktische inzichten over hoe te leven met onze, altijd al bestaande, onzekerheid over de toekomst. Het programma betrekt kunstenaars en ontwerpers bij doe-het-zelfbiologie, biohacking, biowetenschappen en speculatieve manieren en methoden om met levende lichamen te werken en is gericht op het ontwikkelen van ecologisch en kritisch geëngageerde kunst- en ontwerppraktijken.

Een symbiose van theorie en praktijk

Tijdens hoorcolleges, lezingen en workshops gaat het programma in op problemen, methoden en ideeën die aan de orde komen binnen de levenswetenschappen, filosofie, ethiek en ecologie. Het doel van BIO MATTERs is om, door middel van materiële praktijk, nieuwe methodologieën en manieren van denken in de kunst en designwereld te introduceren, op de plekken waar complexe, urgente ecologische en esthetische vragen kritisch worden onderzocht. Hierdoor kan met urgente vragen op een handson manier worden gewerkt, waardoor we directer onze rol en verantwoordelijkheid ervaren voor de levende lichamen waarmee we werken.

Docenten

Dr. Agnieszka Anna Wołodźko is het hoofd van BIO MATTERs. Zij heeft een achtergrond in de kunstfilosofie, kunst en wetenschappelijke relaties, posthumanisme en nieuw materialisme. Tijdens het programma geeft zij lezingen en praktische workshops die elkaar aanvullen, ook begeleidt zij de studenten bij hun onderzoeken.
Patrick Mangnus doceert biomateriaalmethoden in de grafische kunsten.
Aalt van de Glind verzorgt lessen over non-lens en cameraloze fotografie.

Het programma nodigt verschillende kunstenaars en ontwerpers uit als gastdocenten. Gastdocenten waren: Raphael Kim, Aniela Hoitink, Sonja Bäumel, Zeger Reyers, Špela Petrič, Adam Zaretsky, Pei-Ying Lin, Christine van der Heide, Adriana Knouf.

BIO MATTERs Public Events

Living Matters online expositie
Juni 2020
Storytelling door AKI Bio Matters onderzoek naar de precariteit die er altijd is geweest.

How on Earth presents Living Images
2019
Serie filmvertoningen over ecologieën van visie in samenwerking met Artez studium generale.

Biodesign of Plastocene tentoonstelling en symposium
Tetem 27 maart - 7 april 2019
De tentoonstelling is het resultaat van een artistiek onderzoeksprogramma bij AKI BIO MATTERs in 2018/2019 dat de problemen van Antropoceen bespreekt en materieel speculeert over mogelijke scenario's van verandering door biodesign-praktijk

Science-Friction workshop en symposium in het Design Lab 
UT Twente 22 november 2017
Symposium over de hedendaagse discussies rond de praktijken van biotechnologieën waarin werd gevraagd hoe nieuwe biotech-lichamen verstoringen creëren die onze manier van leven veranderen. Het was de gezamenlijke productie van AKI en DesignLab Universiteit Twente, samengesteld door Agnieszka Anna Wołodźko en Frank Kresin.

kijk voor werk van studenten op de Facebookpagina van BIO MATTERs