Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Muziektherapie in de NICU

In de afgelopen decennia heeft de rol van muziek in geneeskunde steeds meer aandacht gekregen, maar specifieke kennis over de effecten van muziek in de neonatale zorg is nog steeds schaars. Dit project heeft als doel om onderzoek te doen naar live muziektherapie voor extreem en zeer premature baby's die zijn opgenomen op de neonatale intensive care unit (NICU) en hun ouders.

Muziektherapie in de NICU
Muziektherapie in de NICU

In een recente haalbaarheidsstudie werden zuigelingen die geboren waren vóór een zwangerschap van 30 weken opgenomen in de NICU-onderzoekspopulatie. Er werd drie keer per week live muziektherapie verzorgd, afgestemd op de medische toestand van de baby's. Ouders werden hier actief bij betrokken. De haalbaarheidsscore werd bepaald op basis van een combinatie van participatie, uitval, overstimulatie (op basis van COMFORTneo-scores) en evaluaties van de interventie door ouders en verpleegkundigen (met behulp van een vragenlijst over waargenomen effecten op de ouders, hun kinderen en de geluidsomgeving op de NICU). Verschillen in COMFORTneo-scores tijdens en na muziektherapiesessies ten opzichte van daarvoor waren niet significant; overstimulatie door muziektherapie kwam niet voor. Ouders gaven aan zeer tevreden te zijn over de interventies en rapporteerden verbeteringen in zowel hun eigen ademhalingsfrequentie als in die van de baby. Verpleegkundigen rapporteerden ook een hoge tevredenheid over de interventie, en gaven aan dat de geluidsomgeving op de NICU tijdens en na sessies stiller was.

Conclusie is dat het inzetten van live muziektherapie voor vroeggeboren baby's haalbaar is en positief wordt gewaardeerd. Daarnaast wordt het als een toegevoegde waarde voor ontwikkelingszorg ervaren. Toekomstig onderzoek gericht op het beoordelen van zowel de kortetermijn- als langetermijneffecten zal moeten uitwijzen of deze interventie deel moet gaan uitmaken van de routinematige zorg op de NICU en of het inderdaad optimaal is om ermee te starten kort na de geboorte te beginnen.

Vanuit ArtEZ is het lectoraat Music-Based Therapies and Interventions (MTI) betrokken bij dit project. ArtEZ biedt ook een bachelor Muziektherapie en een master Muziektherapie.