Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Kunst aan de keukentafel

Ouderen die door hun hoge leeftijd aan huis gebonden zijn, zien hun creatieve hobby's vaak sneuvelen. “Jammer”, vindt Marianne Dekkinga, “schilderen is namelijk gezond!” Als deeltijd DBKV-student loopt ze stage bij het project Kunst bij mensen thuis.

Kunst aan de keukentafel

 

“Kunst bij mensen thuis is een initiatief van Cultuurplein Noord Veluwe en thuiszorgorganisatie Verian. Zij zochten voor dit project een stagiair. Het was precies iets voor mij.” Marianne vult hiermee haar buitenschoolse stage van het derde jaar van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (DKBV) in, die ze in deeltijd volgt. Lachend: “Ik ben 63 en ik ben niet van plan straks les te geven op een school. Deze specifieke doelgroep, ouderen, is wel wat voor mij.”

Kunst is gezond

Het aanbod van kunstonderwijs voor ouderen is wat Marianne betreft nog veel te klein: “Kunst is goed voor een mens, het draagt bij aan een goede gezondheid. Daar wordt steeds meer onderzoek naar gedaan. Maar als je het hebt over kunsteducatie, dan is dat voor 90 procent gericht op scholen. Er bestaan amper activiteiten voor ouderen. Natuurlijk, er wordt binnen de muren van een zorginstelling weleens schilderles gegeven aan een groep ouderen, maar vaker is het bewegen of dansen op muziek. Als je de deur niet meer uit kunt en je bent altijd met kunst bezig geweest, dan zijn je opties beperkt.”

Van beginneling tot dertig jaar ervaring

Marianne komt bij mensen thuis die zelf niet meer naar een schilderles kunnen, maar wel bezig willen zijn met kunst. “Ik kom vier keer langs. Bij het eerste bezoek vraag ik: wat wil je doen, wat vind je leuk? We beginnen met een blanco vel. Bij de derde ontmoeting is het de bedoeling dat er iets op papier staat en ze geïnspireerd zijn om er mee verder te gaan.” Marianne ziet beginnelingen, maar ook zeer ervaren kunstenaars: “Ik ontmoette een oudere die dertig jaar heeft geschilderd. Deze persoon is beter dan ik ooit zou kunnen worden, maar heeft nog nooit portretten geschilderd. Dan gaan we daarmee aan de slag.”

Kijken en interpreteren

Tijdens haar opleiding heeft Marianne de kennis meegekregen om zelfverzekerd met ouderen te kunnen werken. “Er zijn soms mensen met schilderspullen in huis waar ik niet aan kan tippen. Het is verleidelijk dan te denken: wat kom ik hier doen? Maar door mijn werkervaring en bij DKBV heb ik geleerd te kijken en te interpreteren. Daardoor kan ik aangeven wat iemand in zijn werk meer kan belichten.”

Wederzijds plezier

“Ik ben geen creatief therapeut, het doel van dit project is met kunst bezig zijn en plezier maken.” Dat laatste zit voor Marianne wel goed. “Het is enig, hartstikke leuk! Ik kom bij mensen thuis, in hun persoonlijke sfeer. Je ziet een foto van een dochter of van vakanties of een schilderij dat opvalt. Door dat te benoemen ontstaan mooie gesprekken. Niet alleen ik haal daar plezier uit, maar de mensen die ik bezoek ook. Zij vinden het leuk om weer eens een onbekend gezicht te zien en samen creatief bezig te zijn.”