Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Jessie von Piekartz, 5/5, huisblogger ArtEZ Business Centre

Crossmedia Design, AKI Enschede

Jessie von Piekartz, 5/5, huisblogger ArtEZ Business Centre

 

In mijn vorige blog schreef ik nog over mijn weg naar het ondernemerschap, over de twijfels die ik had, over het hebben van discipline en passie, maar waar vooral de focus op lag was hoe ik de knoop doorhakte en het gewoon deed! Ja, ondernemen dus. In deze blog neem ik jullie (helaas) voor de laatste keer mee in mijn leven na het afstuderen aan de opleiding Crossmedia Design (AKI ArtEZ).


1 JAAR LATER…


Op dit moment is het ongeveer een jaar geleden dat ik mijn afstudeer periode inging. Het moment waarop ik mij verdiepte in hoe men leefde in een flat en onderzocht hoe de sociale cohesie hier plaats vond, maar ook had ik mijzelf ondergedompeld in mijn scriptie met het thema: Hebben stimulerende middelen invloed op onze creativiteit? En tot slot haalde ik allerlei verschillende opdrachten binnen op het gebied van design en ontwerp. Een tijd waarin ik ontzettend veel leerde over mijn omgeving, mijn kennis die ik opgedaan had tijdens de studie en vooral over mijzelf. Het was een bevlogen jaar vol nieuwe inzichten en ontwikkelingen, maar ook van hard, heel hard werken en van het vallen en weer opstaan. En dat alles heeft mij gebracht waar ik nu ben.


PIEKARTZ DIRECTOR


De vorige blog heb ik jullie al meegenomen in hoe ik naar het ondernemerschap toe leefde en hoe ik mijn weg hierin probeerde te vinden. We zijn nu een aantal maanden verder en er wordt hard gewerkt achter de schermen. Momenteel besta ik dus definitief onder de naam:
piekARTz DIRECTOR. Hieronder stel ik mij even voor aan jullie, opnieuw, maar dan als piekARTz DIRECTOR:

CHECK IT OUT:


IG | piekartzdirector
Facebook | piekartzdirector
Website | jessievonpiekartz.com


BEHIND THE SCENES


Momenteel ben ik Art Director, Crossmedia Designer, Social Designer en geef ik les aan verschillende doelgroepen. Daarnaast hoop ik binnenkort mee te mogen denken in het sociale domein op het gebied van sociale cohesie, wijken en ontwikkelingen hierin. Ik wil jullie in de laatste blog meenemen in het leven van mij, Jessie von Piekartz a.k.a piekARTz DIRECTOR. In tekst, beeld en film ga ik jullie vandaag meenemen hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Zo wees voorbereid op een crossmediale blog!

THE PLACE 2 WORK THE PLACE 2 WORK 

Als ondernemer zijnde heb ik de mogelijkheid om het grootste gedeelte van de tijd mijn eigen werkplek uit te kiezen. Meestal werk ik vanuit huis of zoek ik voor de afwisseling een locatie zoals bijvoorbeeld de bibliotheek. Ik probeer mijn werkplaats geheel eigen te maken, want ik ben ervan overtuigd dat de omgeving waarin je werkt voor de helft bepaald hoe je uiteindelijk je werk uitvoert. 

Mijn manier:

  1. Muziek op de achtergrond. 
  2. Een grote tafel waarop ik al mijn schetsen en ideeën kan uitstallen.
  3. Genoeg kastruimte voor al mijn materialen en inspiratiemateriaal. 
  4. De mogelijkheid om mijn eigen planning te maken.
  5. Wellicht een beetje een gekke gewoonte is dat ik vaak onze raambekleding dicht laat… Voor mij werkt dit zodat ik minder afgeleid word van de buitenwereld (mijn vriend denkt hier echter wel anders over). 
  6. Een inspirerende omgeving met genoeg input, bijvoorbeeld boeken en ander inspiratiemateriaal, de mogelijkheid om koffie en thee te pakken wanneer je wilt en een plek waar je je kan terug trekken (say no >  tegen kantoortuinen). 
  7. Kortom een plek waar je je thuis voelt, want zeg nou zelf je werkplek is eigenlijk je 2e huis.

En als ik niet thuis werk dan ben ik wel onderweg naar een klant, locatie of school. Het varieert per dag waar ik ben en werk. Persoonlijk vind ik dit heel interessant en uitdagend omdat geen dag hetzelfde is. Het enige wat ik soms mis zijn wat compagnons of collega’s waarmee je de dag kan bespreken en kan sparren. Maar ik ben ervan overtuigd dat die er ooit zeker gaan komen. 

MIJN WERKZAAMHEDEN


ART DIRECTION
Art direction: Als Art Director ben ik vooral bezig met het bedenken en uitwerken van alle visuele elementen die van toepassing kunnen zijn bij een opdracht. De opdrachten variëren van een campagne tot het maken van een magazine tot het neerzetten van een pop-up store.


EEN DAG MET… #VLOG

SOCIAL DESIGN


Social Design: is een type ontwerp dat de rol en verantwoordelijkheid van de ontwerper in het hart van de maatschappij plaatst. Het ontwerpproces is bij social design zo ingericht dat sociale verandering plaatsvindt.
Hoe werkt sociale cohesie in flatgebouwen? Waar speelt eenzaamheid en wat veroorzaakt het? Wat zijn de verhalen achter de mens en de maatschappij? En hoe kunnen we hierop inspelen door middel van frisse en innoverende manieren? Door mijn crossmediale en brede achtergrond probeer ik de verhalen van onze maatschappij in beeld te brengen.

Foto: Carint Reggeland | by PiekartzDirector

EDUCATION


Ik doe naast alle bovenstaande disciplines ook nog iets anders super tofs en dat is lesgeven. Ik word ingehuurd om lessen te geven op verschillende scholen. De laatste maanden ben ik aan de slag geweest op de Jeugd Kunst Academie en op een Voorgezet Speciaal Onderwijs school. Allebei mega inspirerend. Vooral de interactie die er plaats vindt tussen de groep en de docent en hoe je in korte tijd interessante dingen neer kan zetten met de leerlingen. Dit geeft mij enorm veel energie!

Naast de lessen Crossmedia Design geef ik ook Stopmotion, Moving Image en andere lessen op aanvraag. Kijk hieronder voor meer achtergrond informatie over wat Crossmedia Design betekend en hoe een les er bij mij uit kan zien! 

CROSSMEDIA DESIGN


Crossmedia Design: Zoals hierboven in de video al wordt omschreven is Crossmedia Design een veelzijdig ontwerp vak. Zo kom ik tijdens dit werk vaak in aanraking met verschillende disciplines en is het de taak van een Crossmedia Designer om vanuit verschillende mediums te werk te gaan om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen. Het ontwerp krijgt in de meeste gevallen een diepere laag door verschillende of meerdere mediums in te zetten.

EN NU VERDER? #TOEKOMST


Of ik toekomst plannen heb? Tuurlijk, een heleboel! Op zakelijk gebied hoop ik stiekem dat de dingen die momenteel gebeuren zich uitbreiden en er zich nieuwe kansen voordoen. Ik voel mij momenteel goed bij wat ik mag doen en met wie ik mag samenwerken. Dat zorgt voor veel energie en motivatie! Ik hoop nog vele nieuwe klussen te mogen krijgen en mijn bestaan als ondernemer te behouden. Daarnaast hoop ik een aantal opdrachten in het sociale domein aan te mogen gaan en mijn eigen kennis te verbreden.
Ook lijkt het mij (op de lange termijn) heel vet om uiteindelijk mijn eigen bedrijf uit te kunnen breiden en de lat nog hoger te leggen.
Misschien zijn het nu enkele dromen die je hierboven leest, want een toekomst kun je uiteraard niet voorspellen. Maar hoe ik er nu in sta en hoe ik mij er nu bij voel zie ik het zeker voor mij als een gelukkige toekomst. Het belangrijkste is om mijn hart te bijven volgen en mijn passie achterna te gaan. Zolang ik dit blijf doen, zie ik de mooiste toekomst ooit voor mij!
THANKS!
Ik wil alle lezers en het Art Business Centre bedanken voor de energie die jullie in mijn blogs en content hebben gestoken! En wellicht lezen, horen of zien jullie meer van mij in de toekomst.
See you soon! x Jessie von Piekartz


Jessie von Piekartz, Crossmedia Design, AKI, Enschede

In juni 2018 ben ik afgestudeerd aan de AKI ArtEZ, Enschede aan de opleiding Crossmedia Design. Tijdens mijn opleiding heb ik mij ontwikkeld tot crossmedia designer/art director/social designer die er van houdt om concepten te bedenken door middel van doordachte strategie en research. Ik kijk om mij heen, naar de mens, de wereld. Door te observeren vind ik inspiratie. En zo niet, dan kijk ik niet goed genoeg. Mijn werk typeert zich doordat elk ontwerp een verhaal heeft. Mijn doel is om mensen te raken door mijn verhaal visueel met hen te delen. Ik leg verbindingen tussen verschillende mediums en het karakter. Ik wil verhalen toegankelijk maken voor de mens.

Volg Jessie von Piekartz