Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Jessie von Piekartz, 4/5, huisblogger ArtEZ Business Centre

Crossmedia Design AKI Enschede

Jessie von Piekartz, 4/5, huisblogger ArtEZ Business Centre

 

ONDERNEMEN!?


In mijn vorige blog schreef iknog over een nieuw jaar met nieuwe kansen, talenten en de flow waarin ik weer terecht was gekomen. En ik kan jullie vertellen dat ik nog heel lekker in die flow ben blijven hangen. De laatste maanden waren voor mij echt indrukwekkend en soms niet bij te houden. Toch geniet ik echt van deze periode en ik zal jullie vertellen waarom.


GELD, ADMINISTRATIE EN ONDERNEMEN


Ik heb lang, heel lang zitten twijfelen, piekeren en afwegen of ik nou wel echt een ondernemer zou willen zijn… Want wat is nou eigenlijk een ondernemer? Als je het vanaf de feitelijke kant bekijkt is een ondernemer iemand die op een zelfstandige manier zijn geld verdient door bepaalde diensten of producten aan te bieden of te leveren. Daarnaast ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor het sparen van je pensioen en als je ziek wordt moet je zorgen dat je goed verzekerd bent. Laat staan alle administratie die je er ineens gratis en voor niks bij krijgt. Hey, hier had ik toch niet voor gestudeerd? Plus zijn er daarnaast nog tal van verantwoordelijkheden die als je in loondienst werkt de baas voor je regelt.
Oh god, en dan hebben we het nog niet over de belastingdienst gehad. Ik hoop ooit dat ik voor de belastingdienst een ontwerp mag maken over, ‘de missende informatie van de belastingdienst’. Lijkt mij echt mooi dat ik ineens heel Nederland kan laten begrijpen en kan laten zeggen: ‘oohhh, zo gemakkelijk is het dus eigenlijk’.


DISCIPLINE EN DOORZETTINGSVERMOGEN

 

Daarnaast heb je als ondernemer een hele dosis discipline en doorzettingsvermogen nodig.

1. Je bent afhankelijk van jezelf. Wat inhoud dat je kan kiezen om om 08:30 te gaan starten met je werk of je blijft tot 11:00 in je nest liggen en kiest er daarna voor om vervolgens de hele middag netflix te gaan kijken? Alles kan, maar wat hierin echt super belangrijk is, jawel (ik kan het woord bijna niet meer uitspreken) planning, dames en heren. Van 9 tot 5 werken? Uh uh, in de avond? het weekend? kom maar door.
2.Doorzettingsvermogen en een portie humor zijn heel handig om als ondernemer (maar ook als je geen ondernemer bent) te hebben. Het kan namelijk voorkomen dat niet alles zo gaat zoals jij dat had verwacht. Er kunnen soms tegenslagen de weg blokkeren. Bijvoorbeeld; dat je klant zich toch ineens bedenkt en zich terug trekt of dat je een super goed idee had voor een nieuwe webshop, maar dit toch allemaal even anders loopt dan jij had verwacht. Meestal moet je geduld, doorzettingsvermogen en vertrouwen hebben en lost het zich wel op. En ja, humor verlicht de pijn altijd een beetje.


ZIE KANSEN IN JE EIGEN TEGENSLAGEN

Steve Jobs


OPLOSSINGSGERICHT EN CREATIEF ZIJN


Ik denk dat ik dit persoonlijk wel de belangrijkste eigenschappen van een ondernemer vindt. Oplossingsgericht denken en handelen is van groot belang wanneer je er bijvoorbeeld met de klant niet uit komt of wanneer je een wanbetaler hebt. Ook stelt je creativiteit je constant op de proef. Waarschijnlijk heb je als ondernemer, een voor jezelf, briljant idee bedacht. Nu is het alleen nog van belang dit met de wereld te delen en je creativiteit en overtuigingskracht in te zetten om zo ook je omgeving enthousiast te maken.


PASSIE EN LIEFDE


Oké stop, zei ik net dat oplossingsgericht en creatief zijn de belangrijkste eigenschappen zijn? Als ondernemer moet je echt houden van wat je doet. Ik denk dat passie en liefde in je eigen onderneming stoppen je zoveel terug geeft. Daarnaast voelen je klanten ook wat je erin hebt gestopt. Ik hoop trouwens ook dat wanneer je dit leest en je geen ondernemer bent je ook met plezier en passie naar je werk gaat!
En anders? Misschien ondernemer worden.


RISICO’S NEMEN


Risico’s nemen, daar ontkom je als ondernemer überhaupt niet aan. Het worden van een ondernemer is wat mij betreft sowieso al een risico op zich. Het bereid zijn om risico’s te nemen is hierin het belangrijkste.
Wie niet waagt – Wie niet wint


DEAL OR NO DEAL?


Hierboven heb ik het over allerlei eigenschappen en zaken die het ondernemerschap met zich meebrengt. Een heleboel zaken waarvoor je veel verantwoordelijkheid hebt en die een dosis discipline met zich meebrengt. Jezelf constant blijven motiveren en vertrouwen hebben.
Dit zijn een aantal redenen waarom ik het aanvragen van een K.V.K nummer maar bleef uit stellen en elke dag met mijzelf aan het discussiëren was over deze keuze. Terwijl ik diep van binnen al die tijd al donders goed wist dat ik dit (ondernemen) al die tijd al aan het doen was en dat ik dit ook ergens heel erg graag wil doen. Helaas kreeg de keerzijde ervan soms de overhand. Maar zijn dit wel echt keerzijdes?


DEAL


Leuk hoor Jessie dit allemaal, maar waarom geniet je nou zo van de afgelopen maanden? Ik ben er de afgelopen maanden achter gekomen dat het ondernemerschap juist ook heel veel voordelen met zich meebrengt die ik eerst nog niet in de ogen durfde te kijken.
1. Ondernemen geeft vrijheid!
2. Als ondernemer leer je continu nieuwe dingen.
3. Ondernemen is heel afwisselend waardoor het eigenlijk nooit saai is.
4. Als ondernemer kun je je passie volgen en doe je vaak wat je echt leuk vindt!
5. Ondernemen geeft je de mogelijkheid om op je eigen manier geld te verdienen in een omgeving die jij zelf het prettigst vindt.
6. Als ondernemer heb jij de touwtjes in handen en bepaal jij dus zelf hoe dit er in zijn werk uit gaat zien.
7. En niet geheel onbelangrijk vakantie kunnen nemen wanneer jij dat wilt.
Ondernemen heeft dus zeker ook veel voordelen, zelfs zoveel dat ik er eigenlijk niet meer onderuit kom om niet te gaan ondernemen. Vanaf het 2e jaar van mijn opleiding Crossmedia Designbegon ik al met mijn eerste opdrachten. De jaren die daarop volgden werden het er steeds meer. Tot op de dag van vandaag! En dat is eigenlijk best wel kicken en genieten.


MIJN AGENDA ATM?


Yes, het is best snel gegaan, maar mijn agenda is momenteel met allerlei verschillende interessante en vette dingen gevuld.
Ik ben momenteel bezig met een presentatie voor zorgorganisatie Carintreggeland, verschillende ontwerpen voor meerdere basisscholen. Verder ben ik bezig met de Art Direction van een pop-up store die hoogstwaarschijnlijk in de zomermaanden open gaat! Daarnaast ga ik lessen geven op de Jeugd Kunst Academieen ga ik mij meer bewegen in het werkveld onderwijs en educatie. Super leuk en heel veel zin in!


WAT BIED JE ALLEMAAL AAN DAN JESSIE?

 

EN NU VERDER?


Hopelijk mag ik nog heel veel mooie dingen maken en bedenken, nog meer inspirerende en leuke mensen ontmoeten, samenwerken met meerdere creatieven of andere expertises, ik wil mij nog meer ontwikkelen en investeren in mijn bedrijf :-), moed houden en niet zomaar opgeven! Let’s do it.


Jessie von Piekartz, Crossmedia Design, AKI, Enschede

In juni 2018 ben ik afgestudeerd aan de AKI ArtEZ, Enschede aan de opleiding Crossmedia Design. Tijdens mijn opleiding heb ik mij ontwikkeld tot crossmedia designer/art director/social designer die er van houdt om concepten te bedenken door middel van doordachte strategie en research. Ik kijk om mij heen, naar de mens, de wereld. Door te observeren vind ik inspiratie. En zo niet, dan kijk ik niet goed genoeg. Mijn werk typeert zich doordat elk ontwerp een verhaal heeft. Mijn doel is om mensen te raken door mijn verhaal visueel met hen te delen. Ik leg verbindingen tussen verschillende mediums en het karakter. Ik wil verhalen toegankelijk maken voor de mens.

Volg Jessie von Piekartz