Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Jessie von Piekartz, 3/5, huisblogger ArtEZ Business Centre

Crossmedia Design, AKI Enschede

Jessie von Piekartz, 3/5, huisblogger ArtEZ Business Centre

 

NIEUW JAAR | NIEUWE KANSEN


2019 – Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Lekker cliché, maar ach laat ik mijn blog eens op een andere manier beginnen. Want de gedachtes en gevoelens die bij een nieuw jaar naar boven komen… De gedachte dat je fris en fruitig een nieuw tijdsperk in gaat met alle mensen om je heen die je lief hebt, de gedachte dat je even kan resetten en eventueel een nieuwe start kan maken, de gedachte dat je de andere jaren achter je kan laten, de gedachte dat het nu is toegestaan en geaccepteerd word door je omgeving om deze gedachtes te hebben, alleen die gedachte al…?
Waarom niet gewoon elke dag vieren en ja als gisteren een ellende was, dan morgen maar. Dat nieuw-jaar geneuzel (ja, deze zagen jullie niet aankomen hé). Tuurlijk, vier het leven op die dag! Niks mooiers dan dat, maar kom zeg een jaar wachten op een nieuwe start? Het kan ook gewoon morgen of die dag daarna.


Everyday i’m shuffling


Waarom heb ik het over dat je van dag op dag kunt bekijken of je een nieuwe start wilt maken? Nou, ik heb het voornamelijk tegen mijzelf hier. Want zoals jullie konden lezen in mijn vorige blogswas ik vrijwel nog aan het twijfelen en misschien stiekem wel aan het wachten tot het 2019 werd. De dag waarop het nieuwe jaar begon en ik mocht zeggen dat ik een nieuwe start kon maken. Ondertussen is het 10 Februari 2019, elke dag zie ik als een een nieuwe wedstrijd. Soms schiet je de bal naast, soms in de handen van de keeper en soms zelfs hartstikke raak. (Helaas, schoten wij, de dames van ATC’65, er geen raak vandaag. Eindstand: 0-0 | Toestand:0


Ontdekkingsreis


Toch, heb ik na de vorige blogsmet mijzelf afgesproken dat ik soms mag balen van hoe het leven gaat, maar niet te lang. De afgelopen tijd heb ik geleerd en ontdekt hoe positief denken je kan helpen om je doelen te behalen, hoe vaak iets je niet lukt je het niet per direct moet opgeven, je best hulp mag vragen, je soms ideeën hebt die te groot zijn om begrepen te worden door de wereld om je heen, dat intuïtie je beste gids is, dat je afgewezen kan worden bij een sollicitatie omdat je ‘te veel’ talent hebt, dat liefde en gezondheid altijd nog belangrijker zijn dan de rest, dat er echt veel mensen op deze wereld aardig zijn, dat je van elke dag een blokje pure chocolade echt niet aankomt (niet gesponsord by the way ;-), maar Tony Chocolony ik werk graag samen hoor) en vooral dat je het leven niet te serieus moet nemen.

Talent? (It’s the wil | not the skill)


Ik had het er al over ‘dat je afgewezen kan worden bij een sollicitatie omdat je ‘te veel’ talent hebt. Ja, het overkomt mij nu al een aantal keer en ik vraag mij af hoe kan dit? Ik heb serieus overwogen om een aantal dingen uit mijn CV te schrappen. Maar als dit daadwerkelijk de reden is voor een afwijzing… vraag ik mij toch af wat er fout gaat in de maatschappij. Want volgens het woordenboek.orgzie hieronder is de definitie van talent; een gave, een natuurlijke begaafdheid, iets dat je van jezelf heel goed kunt. Nou, klinkt allemaal best positief, toch? Als ik werkgever zou zijn zou mijn bedrijf vol mogen zitten met talenten. Toch komt het voor dat je om deze reden wordt afgewezen. Zo ook ik. Het is natuurlijk een compliment om te horen dat je zogenaamd een talent zou hebben. Tenminste dat dacht ik. Toen ik door dit talent werd afgewezen begon ik te twijfelen. Wat heb ik dan eigenlijk aan dat ‘talent’ van mij? En hoe kom ik dan met mijn Cum Laude Bachelor dan wel aan een inkomen? Moet ik mijn talent dan maar uitschakelen or what!? Zoals Johan Cruijff zou zeggen:


De hoogste opgave van het menselijk kennen is: te begrijpen dat hij niet begrijpen kan.

Go with the floooow


Toch zijn mijn ‘talenten’ in het bedenken van concepten, het creëren van nieuwe dingen, probleemoplossende en innovatieve vaardigheden, het creatieve denken en het vermogen van empathie best nuttig. Want wat die bedrijven nog niet zien, zien gelukkig een aantal mensen in mijn omgeving wel! Het duurde even, maar ik zit weer in de flow. In de vorige blogbegonnen de ‘zaken’ eigenlijk al wel aardig te lopen. Ik krijg op het moment hele mooie kansen om mijn talent op verschillende terreinen in te zetten. Ik hou mij op dit moment bezig met corporate identity’s, een magazine | werkboek ontwerpen, een presentatie voor Carint Reggeland en er staan nog meer wachtenden in de rij (waar ik al heel erg naar uit kijk). Oh en wat ook best leuk is, is dat ik exposeer met de installatie ‘het meisje van no.240’ (zie de eerste blog voor meer uitleg). Deze expositie heb ik samen met vijf anderen ’recent afgestudeerden’ van de AKI, 20 januari geopend met een speech | te zien in: Almelo KUNSTHAL HOF88 t/m 17 maart. Weer een hele ervaring rijker en super veel geïnteresseerde mensen ontmoet. Nooit verwacht dat ik zoveel mooie reactie’s zou krijgen en wat een opkomst :O

Naast deze interessante bezigheden ben ik nog steeds op zoek naar een plek waar ik naast mijn art directionen crossmedia designwerkzaamheden, ook de overlap kan maken met educatie of binnen het sociale domein, als the new innovator? Dit lijkt mij super tof, wie weet wat er nog langs komt.


Head up!


Tot slot ga ik mijn koppie omhoog houden en mijn talenten zeker blijven inzetten. Want zonder ze ben ik Jessie zonder het puntje op de i.


Jessie von Piekartz, Crossmedia Design, AKI, Enschede

In juni 2018 ben ik afgestudeerd aan de AKI ArtEZ, Enschede aan de opleiding Crossmedia Design. Tijdens mijn opleiding heb ik mij ontwikkeld tot crossmedia designer/art director/social designer die er van houdt om concepten te bedenken door middel van doordachte strategie en research. Ik kijk om mij heen, naar de mens, de wereld. Door te observeren vind ik inspiratie. En zo niet, dan kijk ik niet goed genoeg. Mijn werk typeert zich doordat elk ontwerp een verhaal heeft. Mijn doel is om mensen te raken door mijn verhaal visueel met hen te delen. Ik leg verbindingen tussen verschillende mediums en het karakter. Ik wil verhalen toegankelijk maken voor de mens.

 

Volg Jessie von Piekartz