Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Inga Rothammel, ondernemer van de maand / januari 2021, ArtEZ Business Centre

Jazz & Pop, Arnhem

Elke maand selecteert het ArtEZ Business Centre in samenwerking met de opleidingen een student of alumnus als Ondernemer van de Maand. Uit hun verhalen leer je vanuit actuele onderwerpen uit het werkveld wat je te wachten staat. Zit er een geheim achter cultureel succes? Moet je excelleren in je vak of draait het om jezelf verkopen? Is het een kwestie van geluk, wijsheid, hard werken of een goede strategie?

Inga Rothammel, ondernemer van de maand / januari 2021, ArtEZ Business Centre

 

Hallo, ik ben Inga Rothammel, ik speel sopraan-, alt-, en baritonsaxofoon en in deze blog vertel ik iets over mijzelf als kunstenaar en ondernemer in deze gekke tijd.

Zelfportret foto door Chantal Bekker

Over mij

Na school heb ik Muziektherapie gestudeerd in Nijmegen op de HAN. Ik leerde daar welke betekenis en kracht muziek kan hebben. Toen wilde ik mij verdiepen in de muziek en studeerde aan het ArtEZ Conservatorium Saxophone Jazz/Pop. Ik speel vooral experimentele jazzmuziek en integreer natuurgeluiden in mijn muziek, zoals vogels en stromend water.

Muziek betekent voor mij dat ik veel verschillende facetten, emoties en gedachtes kan uiten. Alles mag er zijn en ik kan alles eruit laten stromen. In de muziek kan ik in de diepte gaan, zweven in de hoogste sferen, mijn twijfelende, verliefde, verdrietige, woedende, energieke en kwetsbare kanten laten zien. Mijn hart danst als ik muziek maak en ik voel mij vrijer en lichter.

Het is moeilijk jezelf met het publiek te verbinden als ze niet letterlijk in de ruimte zijn.

Mijn reis na mijn afstuderen

Ik ben dit jaar afgestudeerd en heb mijn eindexamen gedaan via livestream, voor online publiek en de examencommissie. In de jaren daarvoor heb ik veel eindexamens bijgewoond en ik vond het samen zijn en de feestjes van die studenten die afstudeerden altijd heerlijk. En dit jaar was mijn eindexamen… en alles liep anders dan ik me had voorgesteld …
Als ik een concert speel, probeer ik altijd verbinding te maken met het publiek en hen op die manier in de muziek mee te nemen.
Het is moeilijk jezelf met het publiek te verbinden als ze niet letterlijk in de ruimte zijn. Ik verbond mijzelf sterk met mijn medemuzikanten en de muziek zelf. Dat lukte heel goed. Maar het was toch wel anders omdat je de reacties van het publiek op de muziek niet hoorde of zag.

Hier is een compilatie van mijn eindexamen:

Na mijn afstuderen ben ik naar Keulen verhuisd. Ik wilde mijzelf uitdagen om weer nieuwe mensen te ontmoeten en in een nieuwe omgeving terecht te komen. Ik vind de jazz en improvisatie scene daar erg interessant. Het is niet ver van Arnhem vandaan, wat ook erg belangrijk voor me is omdat ik veel projecten, vrienden en concerten in Nederland heb.

Toen ik de eerste maand in Keulen woonde, waren er ‘s avonds veel concerten uit de jazz- en vrije improvisatierichting waar ik naar luisterde. Ik vond het super-inspirerend en motiverend. Ik heb nieuwe muzikanten leren kennen. Met sommigen heb ik afgesproken om mee te jammen en dat was voor mij de juiste stap om over mijn eigen onzekerheden heen te komen.

Ik kreeg na mijn studie veel zin om te oefenen en de wens mij muzikaal verder te ontwikkelen, ook omdat ik mij vrij voelde, zonder verplichtingen. Het was heel interessant om te ontdekken dat je muzikale proces steeds door gaat.

Toen Corona begon was ik heel erg boos op de wereld, omdat het voor mij een heel belangrijke tijd zou zijn.

Corona

Toen Corona begon was ik heel erg boos op de wereld, omdat het voor mij een heel belangrijke tijd zou zijn. Ik studeerde af, verhuisde naar een ander stad en wilde mijn kunst/ muziek aan de wereld presenteren. Maar ik merkte al snel dat boosheid en verdriet mij absoluut niet goed doen. Ik had mijn motivatie en enthousiasme voor een tijd verloren. Toen werd ik me er bewust van dat ik zelf niets kan doen aan de situatie die buiten mijzelf ligt. Dus vroeg ik mij af, wat ik zelf wél kon doen. Goed voor mijzelf zorgen, saxofoon oefenen, ook nog met twee of drie mensen afspreken om te jammen, muziek te schrijven en veel te wandelen. Ik heb dan ook bijna geen nieuws meer gekeken en mijn eigen wereld gecreëerd. Ik denk dat het superbelangrijk is om bezig te blijven met je muziek en je passie niet te verliezen in deze gekke tijd.

EP en concerten

Na een tijdje kwam de motivatie weer terug, ook omdat ik mijn eerste EP “Different Worlds” met mijn trio: Ingen Navn Trio ging releasen.

Mijn EP “Different Worlds” met Ingen Navn Trio

Ons releaseconcert was eigenlijk in mei gepland, maar moest helaas verplaatst worden. Nu is het eindelijk 20 januari in Brebl in Nijmegen gepland en ik hoop dat het deze keer wel doorgaat.

Voor mij werden bijna alle concerten afgezegd. Ik was bijvoorbeeld uitgenodigd om met mijn trio bij Festival Jazz International Nijmegen te spelen, maar dat moest toch helaas weer afgezegd worden. Het was superverdrietig omdat de organisatoren zo veel moeite hadden gedaan om het wel mogelijk te maken, maar uiteindelijk was het toch te gevaarlijk om het door te laten gaan.
We mochten wel bij So whats next? Festival in Eindhoven spelen via Livestream. Dat was heel bijzonder voor ons. Om daar te kunnen spelen hadden we maanden geleden aan de Open Call van So What’s Next? 2020 deelgenomen en we werden gekozen om daar te kunnen spelen.

Optreden So What’s Next? 2020 -
Foto door Max Kneefel

Ik heb heel veel dankbaarheid voor mijn trio en voor de organisatoren van festivals en clubs die het blijven proberen om alles mogelijk te maken.

Identiteit als kunstenaar

Er zijn verschillende paden en keuzes die jouw identiteit als kunstenaar vormen. Dingen uitproberen en merken dat iets niet lukt, is niet erg. Ik denk dat je op die manier jezelf leert kennen en je eigen weg vindt. Ik merkte dat het voor mij belangrijk is om op mijn gevoel te vertrouwen en er ook naar te durven handelen.

Ik werk op dit moment als muziektherapeut bij een muziekschool, neem deel aan een theaterproject in Nijmegen en heb wel nog enkele concerten staan. Ik ben nu bezig om een soundmeditatieworkshop te ontwikkelen en wil privésaxofoonlessen aanbieden. Daarnaast ben ik nu bezig om mijn website te vernieuwen.

Ik vind het moeilijk om mijn tijd zelf in te delen nu ik zelfstandig werk. Meestal werk ik thuis of ga naar de bibliotheek om weinig afleiding te hebben. Ik had mij altijd teveel voorgenomen op een dag en voelde mij dan slecht, omdat ik mijn doel niet kon bereiken. Ik heb nu ontdekt dat het voor mij werkt als ik weet wat ik de week moet doen, en dan mijn gevoel en hart volg waar ik het meest zin in heb, zonder mijzelf op te jagen.

Volg Inga Rothammel