Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

The making of afstudeervoorstelling MORPH

foto: Bart Grietens
foto: Bart Grietens

Hoe is de afstudeervoorstelling MORPH – of ik werd nagefloten door een beek van de Toneelschool tot stand gekomen? We spraken Hanneke van der Paardt en Joy Delima.

Joy: “We hebben eerst veel gepraat over een paar thema’s zoals man/vrouw-verhoudingen en de westerse fascinatie voor denkbeelden uit het Oosten. Ook wilden we werken met personages, voluit spelen, maar ook onze eigen blik op de wereld meenemen. Op een gegeven moment kwam iemand met het boek Metamorfosen van Ovidius. Toen dachten we dat we daar veel in kwijt zouden kunnen.”

Hanneke: “We wilden niet als onszelf op het podium staan, geen voorstelling over onze eigen levens maken, maar wel werken vanuit persoonlijke ervaringen en fascinaties. Vorig jaar hebben we met Marcus Azzini een voorstelling gemaakt en daarvoor erg vanuit onze eigen belevingswereld geput. Nu wilden we ons graag verhouden tot een bron buiten onszelf. Via De Metamorfosen kwamen we bij thema’s als oorsprongsverhalen, de mogelijkheden en de moeilijkheden van verandering en nostalgie, maar bijvoorbeeld ook bij verkrachting. Mensen die De Metamorfosen kennen, zeggen vaak ‘mooie verhalen’ maar er komen de meest gruwelijke dingen voorbij.”

Joy: “We hebben als acteurs ieder 2 hoofdstukken uitgediept en presentaties voor elkaar gehouden. Vervolgens hebben we allemaal heel veel acts gemaakt waarin we iets wat ons aan het boek fascineerde probeerden te vatten. Al spelend onderzoeken we wat de Metamorfosen voor ons kan betekenen.”

Hanneke: “Het is een heel volle voorstelling geworden. We duiken helemaal die verhalen in, maar het is ook een onderzoek naar wat verandering is, naar nostalgie, representatie, racisme, feminisme. En ook naar hoe wijzelf zijn veranderd en naar hoe we met verandering om moeten gaan.”

Joy Delima is genomineerd voor de Colombina voor haar rol als Naomi Polat in Onze straat – Het Nationale Theater, Adelheid+Zina.