GESPOT: Husam Zakaraya, afstudeerder Animation Design, vertelt in Filmkrant over zijn animatie REM-slaap
- Vormgeving
Met zijn afstudeerwerk REM-slaap sleepte Husam Zakaraya, afstudeerder Animation Design, de academieprijs van de ArtEZ Academie voor Art & Design Zwolle in de wacht. Zijn werk bleef niet lang onopgemerkt. Filmkrant interviewde Husam over zijn gelaagde animatiefilm, die bol staat van de symboliek.
REM-slaap
Husams animatie REM-slaap verkent de menselijke conditie, met name die in het Midden-Oosten, waar thema's als lijden, oorlog en dood dagelijkse realiteit zijn. De animatie is gebaseerd op Husams persoonlijke ervaringen als Syrische vluchteling en verwijst ook naar het bloedbad van Al Tadamon in 2013, waarbij soldaten die loyaal waren aan het Syrische regime 41 mensen executeerden. Door het verhaal op een absurde en schijnbaar willekeurige manier te vertellen, wil Husam een beeld schetsen van het menselijke lijden en de voortdurende zoektocht naar betekenis.
Interviewreeks van de Filmkrant
De Filmkrant maakte een interviewserie met pas afgetudeerde filmstudenten van lichting 2024. Husam is daar één van. In de Filmkrant vertelt hij: "Ik wil de kijker meenemen op een emotionele reis door de complexiteit van het menselijk bestaan. En symbolisch, associatief en intuïtief vragen stellen over wat het einde betekent. Kunnen we betekenis vinden in dit chaotische leven?”
"Diversiteit in interpretatie"
De interviewer vraagt zich af hoe Husam zo veel in vier minuten weet te vertellen, en komt tot de conclusie dat dat komt door de gelaagdheid van Husams film; doordat alles meer dan één betekenis heeft. Husam wijdt hierover uit: "Weet je, als ik in woorden kon vertellen waar het over gaat, had ik de film niet hoeven maken. Muziek, geluid en beelden zullen bij iedereen andere associaties oproepen. Omdat we nu eenmaal uit verschillende culturen komen, kunnen symbolen andere betekenissen hebben. Ik waardeer juist die diversiteit in interpretatie. Mijn doel is om ruimte voor persoonlijke interpretatie te bieden en toch een sterke emotionele band te creëren.”