Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: Studenten en docenten Muziektherapie schitteren in het SBS6-programma ‘Bouwen aan de Toekomst’

  • Muziek

Het SBS6-programma 'Bouwen aan de Toekomst' kwam langs bij de bachelor- en masteropleiding Muziektherapie in het ArtEZ Conservatorium in Enschede. De aflevering stond geheel in het teken van de zorg. In de aflevering vertellen docenten Carola Werger, Gerjanne Dannenberg, lector Artur Jaschke, en student Moos te Velthuis over machine learning en kunstmatige intelligentie, en het maken van tracks met cliënten met de ziekte van Parkinson. Je kunt de aflevering nu terugkijken via kijk.nl.

Screenshot uit het SBS 6-programma 'Bouwen aan de Toekomst' , van de aflevering over muziektherapie (uitgezonden op 26 november.)
Screenshot uit het SBS 6-programma 'Bouwen aan de Toekomst' , van de aflevering over muziektherapie (uitgezonden op 26 november.)

De kracht van muziektherapie

In de aflevering vertelt Carola Werger, hoofd van de bacheloropleiding Muziektherapie, over de veelheid aan toepassingen van muziektherapie in de zorgsector, zoals het behandelen van cliënten met een neurologische aandoening of te vroeg geboren baby’s. Lector Music Based Therapies and Interventions Artur Jaschke geeft meer informatie over machine learning en kunstmatige intelligentie in deze therapievorm. Zo kun je met Artificial Intelligence (AI) bijvoorbeeld muziek maken die specifiek past bij jouw behandeltraject.

Bachelorstudent Moos te Velthuis laat samen met docent Gerjanne Dannenberg zien hoe Moos een track maakt voor een cliënt met de ziekte van Parkinson. Door muziek te creëren die aansluit bij de belevingswereld van de cliënt, en te zorgen voor een duidelijk ritme of cadans, gaat deze muziek de cliënt helpen om makkelijker te gaan bewegen.

Nieuwsgierig geworden? Je kunt de aflevering terugkijken via kijk.nl. Rond 17 minuten vind je het item over het vakgebied muziektherapie.

Bekijk de aflevering hier (via kijk.nl)

Meer kijken en lezen over muziektherapie?

Er is genoeg te lezen en te kijken over muziektherapie binnen ArtEZ. Zo is er ook een aflevering van het NPO Zapp-programma Klaas Kan Alles, waar tv-presentator Klaas van Kruistum op bezoek komt bij Muziektherapie. Deze aflevering kun je bekijken via deze link, op de website van NPO. In deze aflevering stapt Klaas voor één dag in de schoenen van muziektherapeut en docent Derjanne van der Stouw-Dannenberg. Ben jij meer een lezer? Neus dan eens rond op artez.nl/stories. Hier vind je verhalen over onze muziektherapie studenten en onderzoekers.

Muziektherapie studeren bij ArtEZ

Ben je nieuwsgierig geworden naar onze opleidingen? Kijk dan ook gerust rond op de opleidingspagina’s van de verschillende opleidingen Muziektherapie bij ArtEZ. Hier vind je alles wat je moet weten over het studieprogramma, de toelatingsprocedure en wat je na je studie allemaal kunt doen.

Bachelor Muziektherapie

Pre-master Muziektherapie

Master Muziektherapie

Lectoraat Music-Based Therapies and Interventions