Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Kijktip: lector Jeroen van den Eijnde over de toekomst van de mode-industrie

  • Fashion
  • Onderzoek

De afgelopen jaren werden nieuwe, duurzame merken gelanceerd met het oog op slow fashion, items die lang meegaan in je kast. Ook grote ketens starten met initiatieven die repareren of recyclen mogelijk maken. Maar lossen deze initiatieven het vervuilende probleem op? Bestaat duurzame mode eigenlijk wel? Deze vragen stonden centraal tijdens de paneldiscussie ‘Minder Mode Maken’, waar onder andere lector Tactical Design Jeroen van den Eijnde te gast was. De paneldiscussie is nu terug te kijken.

Screenshot van de paneldiscussie (Jeroen van den Eijnde in het midden, met het zwarte shirt)
Screenshot van de paneldiscussie (Jeroen van den Eijnde in het midden, met het zwarte shirt)

De paneldiscussie werd georganiseerd door Pakhuis de Zwijger, in samenwerking met Trouw Duurzame 100. Tijdens dit programma gingen de sprekers in gesprek over initiatieven die al bestaan en over de volgende stap naar een duurzame kledingkast. Hoe gaan we om met textiel als verbruikers? Betekent meer ruilen, recyclen en repareren ook minder produceren? Wat betekent duurzame mode eigenlijk? Van den Eijnde ging in gesprek met onder andere Nannette Hogervorst (oprichter van de Sustainable Fashion Gift Card), Nina Läuger en Charlotte English (oprichters van het tweedehands kledingmerk NICHA.reworked) en Chanel Trapman (oprichter van het campagnebureau MUMSTER). Je kan nu (een groot deel) van de paneldiscussie hier terugkijken:

Verduurzaming van de mode- en textielindustrie

Vragen rond verduurzaming van de mode- en textielindustrie staan vaak centraal in het onderzoek van Jeroen van den Eijnde. Vanuit zijn lectoraat doet hij veel onderzoek naar de textiel- en modeindustrie, en nieuwe manieren om die industrie vorm te geven. Van den Eijnde werkt nauw samen met Daniëlle Bruggeman (lectoraat Mode). Zo zijn de twee lectoren samen penvoerder van de NET research community, een onderzoeksgroep bestaande uit onder andere onderzoekers van Saxion, de Hogeschool van Amsterdam en verschillende ontwerpers en textielfabrikanten. Meer over die onderzoeksgroep, hun doelen en de partners lees je op de projectpagina van NET.

Bezoek de projectpagina van de NET research community