Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Terugblik symposium inclusief samenwerken in theater

  • Theater
  • Docentopleidingen
  • Onderzoek

Wat een geweldige dag op het inclusieve theatersymposium bij ArtEZ in Arnhem! De bacheloropleiding Docent Theater Arnhem was verheugd om zo'n divers en inclusief programma bij ArtEZ Academie voor Theater & Dans in Arnhem te mogen verzorgen. Grote dank aan iedereen die heeft meegedaan en aanwezig was.

Terugblik symposium inclusief samenwerken in theater

Goed bezocht

Theatermakers, spelers, onderzoekers, zorgmedewerkers en docenten kwamen uit het hele land – van Groningen tot Den Haag – om het symposium te bezoeken. Want wanneer acteurs met en zonder een beperking samen op het toneel staan, kan dit prachtige theaterproducties opleveren en toch krijgt deze inclusieve kunstvorm nog weinig erkenning. Om deze vorm van inclusief theater verder te ontwikkelen en verspreiden, hebben onderzoekers van Hogeschool Rotterdam en ArtEZ University of the Arts de handen ineengeslagen.

Symposium vol actie

Tijdens het Symposium op 19 september werden de resultaten van het onderzoek op een levendige manier gepresenteerd. 

Studenten van de opleiding Docent Theater in Arnhem en spelers van Klare Taal speelden mee met een ontroerend hoorspel gebaseerd op onderzoeksinterviews. Samengesteld door Ines Sauer en Hélène Meyer, in regie van Elsa May Averill en Paul Koek. Selma van Huijzen en Monique Bussmann (Hogeschool Rotterdam) zijn er bijzonder goed in geslaagd om de analyse op alle interviews inclusief te presenteren. De middag werd levendig en humorvol voorgezeten door Thijs de Lange.

Aanbevelingen voor de toekomst

Het symposium werd afgesloten met sterke aanbevelingen voor de toekomst aan beleids- en theatermakers, met daarna een borrel en live muziek. Een mooie afronding van de dag en een levendig begin van de week!

Bekijk hier alle foto’s

Online tool

Er werd tijdens het symposium een preview gegeven van een online tool die gelanceerd gaat worden, waarop de eerste reacties veelbelovend waren. De online tool – een inclusieve website die toegankelijk is voor iedereen – laat de mogelijkheden zien van inclusief samenwerken in theater. Daarover in november meer.

Dank aan alle onderzoekspartners

Dank aan Klare Taal, Theater Babel Rotterdam, Kiem Kunst, ArtEZ lectoraat Art education as Critical Tactics (AeCT), Hogeschool Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Pameijer, Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA en LKCA.