Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Bijzondere kans voor masterstudenten in onderzoek naar muziektherapie voor Korsakov-patiënten

  • Muziek
  • Onderzoek

Vanaf september 2022 kunnen masterstudenten Muziektherapie van ArtEZ in de praktijk onderzoek doen naar de effecten van muziektherapie voor Korsakov-patiënten. Dit is mogelijk in het kader van een nieuwe samenwerking tussen ArtEZ en Domus Nostra in Den Haag: een kleinschalig verpleeghuis, onderdeel van zorginstelling Saffier, waar 84 Korsakov-patiënten wonen. Het doel: verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten.

De Domus huisband speelt de muziek van hun jeugd: op die manier maken ze contact met goede herinneringen van vroeger.
De Domus huisband speelt de muziek van hun jeugd: op die manier maken ze contact met goede herinneringen van vroeger.

Syndroom van Korsakov

Het syndroom van Korsakov heeft meestal met alcohol te maken, maar wat is het precies? Bij Korsakov-patiënten is er sprake van hersenschade door een tekort aan vitamine B1. Dat komt door slechte eetgewoontes. De combinatie van veel drinken en weinig eten, die vaak voorkomt bij alcoholisme, zorgt voor beschadiging aan de hersenen, wat leidt tot geheugenverlies.

Onderzoek op locatie

Elk academisch jaar is er ruimte voor drie tot vijf studenten om op locatie bij Domus Nostra in Den Haag te werken aan het verbeteren van de kwaliteit van leven voor Korsakov-patiënten. De studenten Muziektherapie krijgen de mogelijkheid om een embedded research studie te doen, waarbij ze binnen de faciliteiten van Domus Nostra werken aan hun afstudeeronderzoek. Op die manier kunnen ze hun hun onderzoeksvaardigheden verder ontwikkelen en krijgen ze de kans om waardevolle praktische ervaring op te doen: ze werken namelijk rechtstreeks met Korsakov-patiënten, de medewerkers van Domus Nostra, andere onderzoekers en de familieleden van de patiënten.

Intentieverklaring

Deze nieuwe samenwerking komt voort uit een eerder Memorandum of Understanding, dat op 30 november 2011 werd getekend door lector Artur Jaschke van het lectoraat Music Based Therapies and Interventions van ArtEZ University of the Arts en Annemiek Overboom, voorzitter van de Raad van Bestuur van Saffiergroep. Dat moment markeerde de start van een strategische samenwerking, die een belangrijke rol speelt in het verbeteren van de cognitieve vaardigheden en het geheugen van patiënten met het syndroom van Korsakov – en daarnaast hun kwaliteit van leven verhoogt.

De ondertekening van het Memorandum van Understanding in 2011.
De ondertekening van het Memorandum van Understanding op 30 november 2011.

Doel en traject

De doelstelling van het onderzoek waar de studenten mee bezig zullen gaan doel is tweeledig. Allereerst wordt gefocust op het verbeteren van het geheugen en de cognitieve vaardigheden van patiënten. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het stimuleren van sociale inclusie: onderdeel van het samenwerkingstraject houdt in dat de masterstudenten plannen maken om de patiënten meer in contact te brengen met sociale en culturele activiteiten in de stad.

Het is bekend dat muziektherapie nuttig kan zijn voor patiënten met Korsakov in het verbeteren van hun cognitieve vaardigheden en geheugencapaciteit. Er is echter nog weinig bekend over hoe muziektherapie kan bijdragen aan het verbeteren van hun kwaliteit van leven van patiënten, of aan het verminderen van de beperkingen die zij ondervinden. Daarom is meer Evidence Based Research nodig.
Dat is waar de masterstudenten Muziektherapie van ArtEZ mee aan de slag zullen gaan. Hun onderzoek zal hen tot 60 studiepunten opleveren en vormt tevens de basis van hun Master-thesis. De studenten zullen worden begeleid door senior onderzoeker Dr. Monique van Bruggen-Rufi, die gepromoveerd is in de muziektherapie en de linking pin vormt tussen Saffier en ArtEZ. Monique is werkzaam bij Saffier Domus Nostra en heeft jarenlange ervaring als muziektherapeute voor Korsakov-patiënten.

Interesse of meer weten? 

Meer ontdeken? Monique van Bruggen-Rufi van ArtEZ en Farid Benkmil van Domus Nostra vertellen alles over Korsakov, de therapie, het schrijven van liedjes en verwondering in de story over deze nieuwe samenwerking. 

Heb je als (huidig of aankomend) masterstudent Muziektherapie interesse in het doen van onderzoek bij Domus Nostra? Neem dan contact op met Monique van Bruggen-Rufi. Meer informatie over Korsakov en muziektherapie is te lezen in dit artikel voor het Tijdschrift voor Vaktherapie en dit artikel voor het blad Addiction Research.