Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Kunst in de stad: werk van ArtEZ-alumni in Arnhemse binnenstad

  • Beeldende Kunst
  • Vormgeving

Meer kunst en kleur in de binnenstad van Arnhem: zo luidde de oproep van Merlijn Schrijvers aan de gemeenteraad in 2020. Op vrijdag 25 maart zien we daar de resultaten van, met de opening van twee kunstwerken van ArtEZ-alumni door wethouder Cathelijne Bouwkamp, om 17:30 bij Focus Filmtheater. De werken van Emiel Ambroos en Melanie Maria zijn de eerste twee in een reeks die de binnenstad aantrekkelijker moeten gaan maken. Met houtsculpturen die een thuis bieden aan insecten en buitenbioscoopbanken, dragen de startende kunstenaars bij aan meer kunst en groen in de stad – en doen ze tegelijkertijd waardevolle ervaring op.

Wilma met kat van Carel Willink, aan de Utrechtseweg, geschonken door Museum Arnhem: een voorbeeld van kunst in de openbare ruimte in Arnhem vlakbij ArtEZ | Beeld: Melisa Evci.
Wilma met kat van Carel Willink, aan de Utrechtseweg, geschonken door Museum Arnhem: een voorbeeld van kunst in de openbare ruimte in Arnhem vlakbij ArtEZ | Beeld: Melisa Evci.

Ontwerpen ArtEZ-alumni

In 2020 klonk een oproep van de destijds 16-jarige Merlijn Schrijvers: er waren al heel wat muurschilderingen in Arnhem – maar dat kon meer en creatiever, vond hij. Niet alleen vanwege het plezier dat mensen aan kunst beleven, maar ook met oog op het aantrekken van bezoekers naar de stad (lees meer in het artikel van Omroep Gelderland). Naar aanleiding van Merlijns oproep, werd een open call gedaan aan startende kunstenaars vanuit de opleidingen BEAR (Base for Experiment Art and Research) en DAT (Design, Art and Technology) bij ArtEZ.

Uit de diverse voorstellen die binnenkwamen, werden de kunstenaars Emiel Ambroos en Melanie Maria geselecteerd. Hun ontwerpen verbinden groen met kunst. Emiel maakte voor drie locaties in stad houtsculpturen: werken die samen een ecosysteem vormen en ook fungeren als biotoop (insectenhotel). De sculpturen passen zich aan naar de omgeving waarin ze staan. De eerste sculptuur wordt in juli 2022 geplaats bij de Weerdjesstraat, en later dit jaar volgen de andere twee. Melanie bedacht het concept ‘The City is the Cinema’. Op verhoogde bioscoopbankjes met daaromheen groen, kun je zitten en de stad observeren – of observeert de stad jou? Wanneer de bankjes niet gebruikt worden, neemt het groen de bioscoopstoelen (de stad) over. De bankjes zijn vanaf 25 maart op drie verschillende plekken in de stad te zien, waaronder de Bovenbeekstraat, Wezenstraat en in de omgeving van Focus Filmtheater.

Met deze opdrachten kunnen beginnende kunstenaars ervaring opdoen met werk in de openbare ruimte. Die kansen zijn er niet altijd – en dat maakt dit project bijzonder. Naast dat openbare ruimtes een andere manier van werken met zich meebrengen, komt er vaak meer bij kijken dan verwacht: afstemming met eigenaren, samenwerking met verschillende partijen, het maken van constructieberekeningen, het vinden van geschikte locaties en het vergunningstraject. Een waardevolle ervaring dus.

Toekomst met meer kunst in de stad

In een artikel van de gemeente Arnhem zegt Cathelijne Bouwkamp, Wethouder Cultuur: ‘’De openbare ruimte is van ons allemaal. Het is daarom belangrijk om meer ruimte te maken voor groen en kunst. Zodat veel Arnhemmers kunnen genieten van kunst en een groene leefomgeving. Ook wordt hiermee de kwaliteit van de openbare ruimte vergroot en het past bij onze groene en creatieve stad. De oproep van de destijds 16-jarige Merijn Schrijvers om de binnenstad aantrekkelijker te maken past daar perfect bij. Veel Arnhemmers hebben ideeën hoe we de openbare ruimte kunnen verfraaien en vergroenen. En het is belangrijk dat we als gemeente die initiatieven ondersteunen en samen ook echt uitvoeren.’’

Dit initiatief is een pilot, maar het afgelopen jaar zijn er tal van andere initiatieven ontstaan, waardoor wellicht een sneeuwbaleffect ontstaat. Die initiatieven zorgen voor een aantrekkelijke stad, zoals de muurschilderingen van Museum Arnhem, het aanbrengen van Arnhemse ontwerpen op elektriciteitskastjes en komen er muurschilderingen in de Spoorhoek, waar ArtEZ ook bij betrokken is. Daarnaast heeft de gemeente Arnhem sinds december 2021 een kader beeldende kunst in de openbare ruimte vastgesteld, waarmee zij ook ruimte wil geven aan ideeën van bewoners en/of bedrijven over kunst in de openbare ruimte.

Zelf komen kijken

Vanaf Focus Filmtheater, waar het eerste kunstwerk geopend wordt op vrijdag 25 maart om 17:30, kun je via een route langs twee andere kunstwerken lopen, om te eindigen bij het laatste kunstwerk bij Cuisson Arnhem in de Wezenstraat. Niet in de gelegenheid om bij de opening aan te sluiten? De tijdelijke kunstwerken staan in ieder geval de komende jaren in het centrum van Arnhem. Gelet op het nieuwe beleid gericht op kunst in de openbare ruimte, is de verwachting dat de komende jaren meer permanente kunstwerken aan de stad worden toegevoegd.