Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Zwolse8 sluit pact: doing @ Zwolle

Alleen het onderschrijven van de Sustainable Development Goals is te makkelijk, vonden de besturen van de Zwolse8, bestaande uit ArtEZ en zeven andere Zwolse mbo- en hbo-instellingen. Daarom sloten ze vrijdag 5 november een pact: een concreet beleids- activiteitenplan voor Zwolle en regio. Om niet alleen te tekenen, maar ook echt in actie te komen.

Booster Festival connect de creatieve muziekindustrie in de regio.
Booster Festival connect de creatieve muziekindustrie in de regio.

Samen werken aan Sustainable Development Goals

De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland (bron: www.sdgnederland.nl). Lees hier meer over de SDG’s.

Bestuurders van onderwijsinstellingen, burgemeester en wethouders van Zwolle en de Overijsselse commissaris van de Koning kwamen op 5 november in Enschede bij elkaar, om daar samen te leren van elkaars ervaringen – en om daarnaast de banden binnen en tussen de regio’s te verstevigen en aan te halen. De Universiteit Twente verschafte een waardevolle inkijk in toekomstgericht Innovatief onderwijs in Europees perspectief. Diverse innovatieve partners gaven hun visie op innovatie, het belang van de Sustainable Development Goals en op de samenwerking tussen de regio’s.

Bezoek aan AKI ArtEZ Academie voor Art & Design

Op de ochtend van 5 november brachten de bestuurders een bezoek aan AKI ArtEZ Academie voor Art & Design. Daar sprak Pim Kokkeler als coördinator van het Booster festival over het op de kaart zetten van de makers uit het oosten en het aantrekken van muziekindustrie naar Twente. Tjerk de Groot vertelde meer over De 4de Locatie, Carola Werger sprak over de impact van Muziektherapie (project Music for Moria) en Ina Bode kwam aan het woord over het flexibele onderwijsconcept van de AKI en het BioLab.

De interactieve dag stond in het tegen van verbinding met Twente, samenwerking, onderlinge informele contacten en natuurlijk het aanpakken van de SDG’s. Er is nagedacht over en gewerkt aan een concreet beleids- en activiteiten plan voor Zwolle en de regio om daadwerkelijk slagkracht te organiseren. De sfeer was enthousiast, wat een goed tegen is voor vervolgverbindingen in de toekomst.

Belangrijke rol studenten

Als het gaat om samen werken aan duurzame ontwikkeling, hebben met name ook de studenten van onderwijsinstellingen een belangrijke rol te vervullen, aldus Vinod Subramaniam, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente. “De grootste impact die onderwijs kan hebben bij de SDGs is door alle studenten die de maatschappij in gaan: als zij allemaal zijn opgeleid met de SDGs dan heeft dat een enorm effect.”