Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
-

Meanwhile Festival

  • Finals

Het theaterfestival MEANWHILE vindt plaats van maandag 8 t/m vrijdag 19 april 2024 in het Theatrium van ArtEZ in Arnhem.

MEANWHILE; MADE IN PROCESS is het jaarlijks terugkerend theaterfestival van de opleiding artisteducator in theater. Het is een festival waar we dit jaar het proces centraal stellen. Het is het festival waar pogingen ook kijkwaardige momenten zijn.Op MEANWHILE programmeren we voorstellingen, probeersels, tussentijdse maaksels, module presentaties, lucture performances, het moment en verbindende gesprekken. Bovendien proosten we op het 50-jarig jubileum van de opleiding en gaan we in gesprek over wat de verandering van docent theater naar artisteducator in theater te weeg brengt.  

-
ArtEZ Onderlangs 9 Arnhem

Dit is een ArtEZ finals event

Naar finals website

 De verzamelaar  Een theatraal onderzoek in relatie tot de allerkleinsten op een peuterspeelzaal

Maker/speler: Juultje Schmidhamer

Datum:              dinsdag 16 april

Tijden:                17:30 &  20:00

Studio/zaal:   studio 4

 Een verzamelaar is op bezoek op een peuterspeelzaal. Vanuit het raam zien de peuters de verzamelaar met op de schouder een knapzak. De verzamelaar vindt, verzamelt, laat sporen van confetti achter, zet lijnen als routes uit en stelt tentoon. Een bewegend wezentje verschijnt achter uit een hoek, volgt het spoor en lost weer op. De verzameling groeit. Samen bekijken we de peuterspeelzaal opnieuw door de ogen van de verzamelaar. 

 Ik heb altijd het idee gehad dat mijn verbeeldingswereld op een bepaalde manier aansluit bij die van kinderen. Ik maak niet-gedefinieerd en niet-chronologisch theater. Ook denk en verbeeld ik abstract. Ik zoek naar detail, de kunst in het alledaagse en heb een fascinatie voor objecten. Ik kijk naar de dingen om me heen en neem ze opnieuw waar. 

 Binnen het project ‘Jong Beginnen’ van 2turvenhoog doe ik artistiek onderzoek op een peuterspeelzaal in Almere. 2turvenhoog is een platform voor (podium) kunstenaars die werk onderzoeken, maken en presenteren in relatie tot jonge kinderen. 2turvenhoog over het project Jong Beginnen: ‘Een doorlopende proeftuin waarin er ruimte wordt gecreëerd voor onderzoek op peuterspeelzalen. In Jong Beginnen zorgt 2turvenhoog voor open ontmoetingen tussen kunstenaars, jonge kinderen en hun volwassen omgeving in opvanglocaties. Op deze manier wil 2turvenhoog een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van zelfstandige en authentieke mensen.’ 

 Deze performance op Meanwhile Made in Process is onderdeel van mijn afstudeerstage en -essay. Neem een kijkje in wat ik onderzocht op de peuterspeelzaal en wat ik onderzoek in mijn essay: Waarin kan ‘theater voor de allerkleinsten’ een voorbeeld zijn voor de praktijk van de artisteductor in theater?

STREET

 Wat als jouw gedachten op straat zouden liggen?

Makers:             Luna Borggrefe en Marieke Braaksma

Spelers:            Theaterklas 3 van Theaterschool Utrecht: Amy, Ella, Isabelle, Joey, Kaylett, Lowie, Mees, Sam, Sara, Tessa en Wende

Datum: dinsdag 16 april

Tijden:                17:30 &  20:00

Duur:                  1 uur

Studio/zaal:    studio 6 

    We zien zo veel

Online

Op straat

Maar we zien zoveel meer niet dan wel

We horen zo veel

Online

Op straat

Maar we horen zoveel meer niet dan wel

 

Een jaar lang doen we onderzoek naar dat wat we niet (mogen) zien. En dat wat we niet (mogen) horen.

Een voorstelling waar de beat je meesleept naar de gedachten in de club. Naar de tranen achter die ene foto. Naar het verhaal achter het verhaal

 

Van scherpe monologen tot indringende muziek. Deze voorstelling laat je hart sneller kloppen en legt je gedachtes op straat. Theatermakers Marieke Braaksma & Luna Borggrefe gaan samen met een groep jongeren van Theaterschool Utrecht een voorstelling maken waar je hart sneller van gaat kloppen en die je gedachtes op straat legt. Ze gaan samenwerken met een componist. Die gaat beats maken en teksten opnemen. Zo zoeken we naar crossovers tussen muziek, theater beeldende kunst en meer.

 Titel: ROMEO \ JULIA

Ondertitel:      Star-Crossed Lovers

Maker:                Wout van Veenendaal & Rachel Besemer

Spel:                   Veerle van Horssen, Philomeen de Gier, Elizabeth Wenting, Ella Jeuriens, Floris van Broekhoven, Myrthe Koopman en William Lasbleiz

Datum:              woensdag 17 april

Tijden:                17:00 &  20:00

Duur:                  1 uur

Studio/zaal:    zaal3

  Laten we zeggen: Twee mensen, jong. Laten we zeggen: rond de twintig.  Met hen gebeurt het het allerallerallermooiste: ze worden verliefd. Zij zien elkaar en beseffen dat ze voor elkaar gemaakt zijn. Dat alle gebeden, mantra's en alle popsongs die ooit gezongen, gepreveld of geschreven zijn, voor hun twee bedoeld moeten zijn. 

En u stelt zich voor dat het heelal zegt: Hoe onverklaarbaar ik ook ben, het is me in ieder geval gelukt om twee mensen bij elkaar te brengen zonder dat ze elkaar afstoten. Gewoon bij elkaar… één. Alleen het heelal weet niet dat ze zich hebben vastgeknoopt aan dingen en mensen en spullen voor wie ze niet gemaakt zijn, en aan de angst om eenzaam op een kutplaneet te moeten sterven.

Laten we zeggen: 7 spelers, livemuziek. Laten we zeggen: in een zaaltje in een kelder in 2024, maar ook in Verona in 1450. Een jongen en een meisje, maar ook twee meisjes, en twee jongens. Laten we zeggen: Twee geliefde. 

En u  stelt zich voor dat het allemaal echt is. Hoe onnavolgbaar het ook mag zijn.

Voorwaarts, Loverboys!

 Wortels

  Een voorstelling over ontworteld zijn. 

Maker/speler: Lisa Janssen, Chiara Brandon en Arzu Dabagh

Datum:              woensdag  17 april

Tijden:                17:00 &  20:00

Duur:                  45 min

Studio/zaal:    studio 4

In deze montagevoorstelling gaan drie verschillende makers met drie verschillende culturele achtergronden onderzoeken wat hun heeft gevormd. Welke verschillen en gelijkenissen hebben ze met elkaar en hun verleden?

 

Wat hebben ze meegenomen en wat moeten ze opnieuw leren vormgeven?

Chiara Balarezo-Brandon is een theatermaker met een Peruaans-Nederlands achtergrond die graag werkt met sensitiviteit en het prikkelen van meerdere zintuigen. In deze voorstelling doet zij onderzoek naar haar moeder en naar de verborgen pijn die in haar familie nog leeft. Arzu Dabagh is een Irakese-Turkmeense theatermaker die in Nederland is geboren. In deze voorstelling onderzoekt ze hoe het dorp, Houten, en haar familie in de context van deze plek, haar heeft gevormd tot wie ze vandaag is. 

Lisa Kim An Janssen is een Vietnamees-Nederlandse maker die deze voorstelling gaat onderzoeken hoe de verschillen in de twee kanten van haar familie invloed op haar hebben gehad. Waar hoor je dan echt bij als je net te veel van de ene bent om de andere te kunnen zijn maar te erg de ander om echt daadwerkelijk helemaal de ene te zijn?In deze voorstelling proberen ze hun herinneringen, hun vreugde en hun pijn te vertalen naar kunst. In de hoop het collectief een plekje te kunnen geven, te delen en het publiek een ruimte te bieden waar ze dat misschien ook zelf kunnen. 

“We willen het publiek meenemen in onze verhalen met de hoop dat ze misschien een verbinding gaan kunnen voelen met ons en wat we te vertellen hebben. Misschien dat ze zich ook ergens in gaan kunnen herkennen, of ze culturele overlap met ons hebben of niet.” – Chiara, Arzu en Lisa. Wat is thuis als je nergens je wortels comfortabel in de grond kan laten zakken?

 doorlopende voorstelling: COLLECTIEF MISLUKKING BLIJFT HET PROBEREN

Titel presentatiemoment: PARTIJ MISLUKKING SPEELT DANKZIJ U (ever tried, ever failed, no matter)

Maker/speler: Yentl Staller & Marlou Ruwette

Datum:              donderdag  18 april

Tijden:                17:00

Duur:                  doorlopend

Studio/zaal:    zaal 2

 Alles wat men bedenkt om te doen is gedoemd te mislukken omdat het altijd anders uitpakt dan men dacht. Kunnen we iets expres laten mislukken als onze bedoeling is dat het mislukt? Dat pogen we in onze voorstelling. Of misschien kunnen we het beter een try-out noemen. Of misschien dat het eigenlijk beter (mis)lukt als niemand komt kijken. 

Partij Mislukking is een collectief bestaande uit Marlou en Yentl. Het collectief ontstond drie jaar geleden ter plekke op de paarse vloer, toen we ons afvroegen: wanneer is iets nou echt is mislukt? Sindsdien bestaat collectief Partij Mislukking als we elkaar zien. We spelen en maken overal en nergens, tussen het dagelijkse leven door, voornamelijk midden op straat. Vooral als we niet hebben bedacht om iets te maken voor (of van) Partij Mislukking, doen we het toch en lukt het. Hoewel… Partij Mislukking heeft publiek nodig om écht te kunnen bestaan, en spelen voor publiek is tot vandaag de dag nog niet gelukt….                                Voorafgaand aan MEANWHILE pogen we als collectief verschillende daden van mislukking in de publieke ruimte. We gaan in gesprek met de (Arnhemse) voorbijganger om campagne te maken voor Partij Mislukking; we halen stemmen op in De Spontane Documentaire, praten door in podcast Filosoflut, maken een fotoreportage van the-moment-afther-the-failure- de ideeën zijn met velen. De moment of truth ziet u op MEANWHILE.

 Op donderdag 18 april deelt PARTIJ COLLECTIEF MUSLUKKING de resultaten van hun plan de Campagne in het 12-hour Project COLLECTIEF MISLUKKING BLIJFT HET PROBEREN. U bent van harte welkom te komen kijken tijdens deze doorlopende voorstelling of bij een van de presentatiemomenten PARTIJ MISLUKKING SPEELT DANKZIJ U.

Ever tried. Ever failed. No matter. 

Try again. Fail again. Fail better.

 

Lijsttrekkers: Marlou Ruwette & Yentl Staller

Partijvoorzitters: Marlou Ruwette & Yentl Staller

Makers: Marlou Ruwette & Yentl Staller

Spelers: Marlou Ruwette & Yentl Staller

  SATELLITE XX46

Maker/speler: Lerenzo Fares

Datum:              vrijdag 19 april

Tijden:                15:30 & 18:30

Duur:                  onbekend

Studio/zaal:    zaal3

  ‘’ Te kijken zoals een astronaut dat doet, van een afstand naar de dingen te kijken als een samenhangend geheel waarmee wij onlosmakelijk verbonden mee zijn. ‘’

 Een beeldende en tekstuele voorstelling waarin twee vrouwelijke individuen hun bestaan hier op aarde pogen te vangen door naar elkaar, naar boven en daardoor ook naar zichzelf te kijken.

De voorstelling beantwoord vragen zoals: hoelang duurt het voordat onze gedachtes wegzweven in de ruimte? Hoeveel meter wol heb ik nodig om een lijn te kun spannen tussen de aarde en de maan? Ervaart buitenaards leven ook ‘’Haast”? Waar ligt ons middelpunt en kunnen we ook astronauten hier op aarde zijn?

 ‘’ Een deelmoment van aardse herinneringen en ruimtelijke fantasieën.’’

De spullen van hiernaast

Maker/speler: Dago Huygen en Josephine Borst

Datum:              vrijdag  19 april

Tijden:                17:00 &  20:00

Duur:                  50min

Studio/zaal:    zaal1 

In “De spullen van hiernaast” onderzoeken theatermakers Josephine Borst en Dago Huygen vanuit beeld en vorm leven te geven aan dat wat niet leeft. Of althans, waarvan wij denken dat het niet leeft.  

Wat zou er gebeuren als de spullen in je huis tot leven zouden komen?  

Wat als je tafel alles zou kunnen horen en zien wat jij doet in je huis...   

Een keer niet de mens in de hoofdrol maar het spul, het meubelstuk, de opgezette hond.

In deze voorstelling spelen wij meubels en andere voorwerpen in en rondom het huis

 Heterarchy     

Maker/speler: Module heterarchy

Datum:              vrijdag 19 april

Tijden:                21:00 – tijdens bartalk

Duur:                  30 min

Studio/zaal:    zaal2

PR-tekst:          Hooggeëerd Publiek!

1: Wij vragen uw aandacht

2: Wij van de studio-Module Heterarchy laten werken zien!

3: De werken bevatten materiaal dat in beweging is.

4: Wij zijn artisteducators in theatre op zoek naar verschijningsvormen

4: We zingen, bewegen, schreeuwen, spreken en studeren over macht en onmacht.

5: Wij zoeken vertalingen in de kunst

6: Wij pogen te werken op een inclusieve manier.

8: Wij zoeken in de werelden van Daniil Charms, Lerenzo Gortmans, Melanie Joy, Violet Munstermann, de Aal, Colin Stetson, Bruce White, Alice Aergaerter,

Euripides, Mount Eerie, Bi Kudude, Nina Kunst, Max en de Maximonsters, de oma van Rachel Besemer, Deep Purple, Jean Genet, Judith van de Pol, Ryan van der Elst, Rachel Besemer, Ann Bogart, Nicola Neascu, Meredith Monk, Pina Bausch,

Nicole Vervloed. Nicholas Jaar, Bas Jan Ader, José Huibers, Tammy Wynette e. v. a.

7: Iets met systemen die ten grondslag liggen aan macht en onmacht

8: Tot Dan Dan.

9: Zeker of Misschien

10: Komt dat zien!

 

 

 

 

 

Disciplines

Theater , Docentopleidingen