Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Stem op Riny en Julie voor 'Studentondernemer van het jaar Zwolle'!

  • Muziek

Stel je voor: je ontmoet elkaar tijdens je studie en het blijkt zó goed te klikken dat je een paar jaar later samen het ondernemersavontuur instapt. Het overkwam Riny Douma en Julie Verkooijen. Beiden studeren Jazz & Pop aan het Conservatorium in Zwolle en combineren het drukke studentenleven met het runnen van hun eigen bedrijf: Muziekles Harderwijk. En dat blijft niet onopgemerkt. Met bijna veertig leerlingen en een tweede locatie op komst, zijn deze jonge ondernemers terecht genomineerd voor de wedstrijd Studentondernemer van het Jaar Zwolle. “Iedere gemeente zou een muziekschool moeten hebben.”

Stem op Riny en Julie voor 'Studentondernemer van het jaar Zwolle'!

De nominatie voor Studentondernemer van het Jaar Zwolle komt als een verrassing, maar voelt voor Riny en Julie ook als een bevestiging van hun harde werk. "We begonnen heel klein en eigenlijk zonder plan, en nu staan we hier. Het is echt een eer om genomineerd te zijn," zegt Julie trots. Riny voegt toe: "Het bevestigt dat we echt iets goed doen en het is een mooie erkenning voor alles wat we tot nu toe hebben bereikt."

Geen vooropgezet plan

En dat is al aardig wat, zeker voor twee studenten die nog bezig zijn met hun opleiding. Het was Riny die het balletje in het tweede jaar van zijn studie aan het rollen bracht: met een bescheiden oefenruimte, één leerling en twee drumstellen zette hij de eerste stap naar een eigen muziekschool. Al snel bood Julie aan om op dezelfde locatie ook gitaarles te komen geven. “Voordat ik naar het Conservatorium ging, gaf ik al les” legt ze uit. “Ik was tijdelijk gestopt maar wilde het graag weer oppakken, en toevallig had Riny al een oefenruimte gevonden.” Binnen no time meldden steeds meer leerlingen én docenten zich aan en besloot het duo dat het tijd werd voor een professionelere aanpak.

Riny: “Als zzp’ers verstuurden we meerdere facturen per maand, maar dat werd op een gegeven moment echt chaos. Mede daarom zijn we samen de kar gaan trekken en doopten we onze muziekschool om tot een VOF.” Het grappige is, vervolgt hij, dat het runnen van een eigen muziekschool geen vooropgezet plan van hen was. Het liep gewoon zo. “En we groeien nog steeds, wat echt geweldig leuk is, mede omdat muziek en lesgeven écht onze passie is. Het klinkt cliché, maar dit voelt voor mij totaal niet als werk.”

Extra gemotiveerd

Hoe het kan dat veel muziekscholen hun deuren moeten sluiten terwijl Muziekles Harderwijk gestaag blijft groeien? Riny: “Omdat veel gemeenten bezuinigen op cultuur en daardoor de subsidies aan onder andere muziekscholen hebben ingetrokken. Omdat wij zelfvoorzienend zijn, raakt het ons niet. Met andere woorden: we maken geen gebruik van subsidies en financieren alles uit eigen zak.” Julie knikt. “Juist omdat het aanbod zo afneemt in Nederland voelen wij extra motivatie om te blijven lesgeven. Het is onze passie, maar daarnaast is muziekonderwijs natuurlijk ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het is voor hen echt een uitlaatklep, een manier om met gevoelens om te gaan. Eigenlijk zou er om die reden in elke gemeente een muziekschool moeten zitten, maar helaas is daar te weinig draagvlak voor en ontbreken de financiële middelen.”

Leerlingen zien groeien

Of de twee moeite hebben met de combinatie studie-eigen bedrijf? Beiden schudden hun hoofd. “Nu niet meer,” vertelt Julie. “Tijdens de opstartfase gebeurde er natuurlijk heel veel tegelijk. We kregen te maken met boekhouding, administratie, e-mails; maar nu is het vooral een kwestie van bijhouden.” Lachend: “Alleen zijn we nu wel een tweede locatie aan het opzetten, dus écht stilzitten zit er niet bij. “Dat kan ik ook niet,” voegt Riny toe. “Dat is ook wel direct de valkuil van het ondernemerschap: altijd bezig zijn. We zijn alleen in de zomervakantie vier weken dicht, maar ook dan blijf ik ermee bezig en ontvang ik appjes van docenten. Je kan niet zomaar de deur dichttrekken en een weekje niets doen. Maar dat weegt niet op tegen het plezier dat ik eruit haal en de voldoening die het geeft om wat bij te dragen aan de ontwikkeling van onze leerlingen.”

Julie benadrukt dat het ook heel fijn is om al tijdens haar studie ergens aan te bouwen. “Zodra we klaar zijn met studeren, hebben we al gelijk een vast inkomen. Dat voelt heel goed.” Op de vraag wat Muziekles Harderwijk nou echt typeert, antwoordt Riny: “We vinden het belangrijk om alles zo laagdrempelig mogelijk te houden en een relaxte, fijne sfeer te creëren. Naast dat Julie en ik ons bezig houden met randzaken als boekhouding en administratie, geven we zelf ook nog steeds les. Ik vind het belangrijk om die binding met leerlingen te behouden.”

Creatief omgaan met de zakelijke kant

Ze zijn er trots op dat ze als enige deelnemende kunststudenten een gooi mogen doen naar de titel Studentondenemer van het jaar Zwolle. Riny: “Ik voel me ook echt wel een Zwollenaar. Ik ben hier gaan studeren en woonde hier voor het eerst op kamers. Zwolle voelt voor mij als een dorp waarin ik ondertussen een mooi netwerk heb opgebouwd. Waar ik ook loop, ik kom altijd wel een bekende tegen.” Op de vraag wat ze ervan vinden dat ze de enige kunststudenten zijn die meedoen, antwoordt Julie: “Heel tof, natuurlijk. Kunstonderwijs en ondernemerschap zijn tegenwoordig meer met elkaar verbonden dan vroeger. Ook tijdens onze opleiding werd hier aandacht aan gegeven.” Riny knikt. “Het is uiteindelijk aan jezelf wat en hoeveel je ermee doet. Sommige studenten willen vooral veel muziek maken, maar ik denk dat het als kunststudent ook belangrijk is om een ondernemende houding aan te nemen en creatief om te kunnen gaan met de zakelijke kant. Dat gaat je een stuk verder brengen.”

Over de toekomst denken ze nog niet te veel na. “In elke stad een muziekschool,” grapt Julie. “Nee, een derde locatie zou mooi zijn, maar daarna stopt het en willen we vooral gaan verbreden.” Riny: “Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van bandcoaching en workshops. Nu is het natuurlijk nog vrij eenzijdig, maar ik zie ons in de toekomst wel echt een community bouwen en ook meer projecten samendoen met de buurt.”

Stemmen!

Studentondernemer van het jaar Zwolle is een initiatief van INN’regio Zwolle en wordt dit jaar voor het vijfde jaar op rij gehouden. De verkiezing is speciaal in het leven geroepen voor studenten die naast hun studie een eigen bedrijf zijn begonnen. Omdat er naast de vakjuryprijs ook een publieksprijs wordt uitgereikt, kun je vanaf NU online je stem uitbrengen op Riny en Julie. Kleine moeite, groot gebaar. Dank!