Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Rachelle maakt finals-werk over femicide: de meest voorspelbare moord

  • Vormgeving

Femicide: een term die je niet in de Dikke van Dale tegenkomt. Toch is het een belangrijk begrip dat meer aandacht verdient, vindt Rachelle Jeuring, vierdejaarsstudent van de bacheloropleiding Graphic Design in Zwolle. Voor haar afstudeerwerk koos ze femicide als onderwerp.

Rachelle maakt finals-werk over femicide: de meest voorspelbare moord

“Femicide is de internationale term voor dodelijk gendergerelateerd geweld tegen vrouwen", legt Rachelle uit. "In Nederland wordt deze vorm van moord vaak afgedaan als ‘crime passionel’ of een ‘relationeel drama’. Zulke neutrale termen doen geen recht aan de ernst van deze misdaden." Met haar eindwerk wil ze het gesprek over dit onderwerp aanwakkeren en mensen bewust maken van de noodzaak om femicide serieus te nemen.

De meest voorspelbare moord

In haar scriptie, getiteld ‘De meest voorspelbare moord’, onderzocht Rachelle het fenomeen femicide in Nederland. “We wijzen vaak naar het buitenland, alsof het hun probleem is, maar ook in Nederland wordt elke acht dagen een vrouw vermoord. Het is een maatschappelijk probleem dat veel meer aandacht verdient", zegt ze. Tijdens haar onderzoek ontdekte ze dat Nederland achterloopt in het aanpakken van femicide, terwijl andere landen er veel meer (visueel) aandacht aan besteden.

Het lezen en schrijven over dit onderwerp heeft veel frustratie, boosheid en vooral onbegrip opgeleverd. Rachelle: “Gelukkig kon ik dit omzetten tot motivatie om verder te schrijven en deze informatie met meer mensen te delen.”

Een plaats delict

Rachelles eindwerk bestaat uit een simulatie van een plaats delict die het verhaal van femicide in Nederland vertelt. "Ik wilde iets maken dat mensen echt raakt. Een poster doet geen recht aan de ernst van het probleem," zegt ze. De installatie combineert confronterende beelden, schokkende statistieken en audiofragmenten om de ernst van femicide tastbaar te maken. "Mijn doel is dat mensen zich realiseren dat femicide ook in Nederland een serieus maatschappelijk probleem is."

Maatschappelijke relavantie

Haar werk is een goed voorbeeld van hoe de opleiding Graphic Design ruimte biedt voor maatschappelijk relevante projecten. Onderwerpen met betekenissen zijn belangrijk bij de bacheloropleiding. Met Rachelles eindwerk hoopt ze bij te dragen aan de erkenning en definitie van femicide in Nederland. "Het is mijn missie om te zorgen dat we het probleem benoemen en (h)erkennen. Dat is de eerste stap naar het verlagen van de cijfers," concludeert ze.

Heb je hulp nodig na geweld of bedreiging thuis, door je partner of een naaste? Of ken je iemand bij wie dit speelt? Bel bij direct gevaar 112. Bel Veilig Thuis voor advies of hulp via 0800-2000 (gratis en kan anoniem).

Meer informatie over de bachelor Graphic Design

Volg Rachelle 

Ga naar haar website