Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Een nieuwe harmonische leefwereld tussen mens, natuur en technologie

  • Vormgeving

Het proces, daarover nadenken en reflecteren en meer kritisch ontwerpen; voor Luca Oosterloo staat dat centraal in het maken van zijn finals werk. Hij studeert dit jaar af aan de opleiding Graphic Design bij de ArtEZ Academie voor Art & Design Zwolle. In zijn finals werk gaat hij in op het symbioceen, een nieuw tijdperk waarin mens, natuur en technologie in harmonie leven. Hij laat zien hoe de mens in de wereld staat en hoe die rol kan veranderen.  

Een nieuwe harmonische leefwereld tussen mens, natuur en technologie

Als onderzoekend persoon stelt Luca het proces voorop in zijn afstudeerwerk. Hij laat niet één specifiek eindobject zien, maar meerdere werken en juist zijn bevindingen gedurende het maakproces. Hij maakt in zijn werk gebruik van 3D-programma’s om te ontwerpen en codeert zijn eigen websites. Ook doet hij onderzoek naar fysieke materialen, zoals hennepblokken. “Ik deed voorheen veel meer met digitaal ontwerp, maar word nu uitgedaagd om naar andere vormen te kijken. Ik kwam tijdens mijn onderzoek op het ‘symbioceen’, een tegenreactie op de tijd waarin we nu leven. De mens is nu overheersend en daar gaat de biodiversiteit aan onderdoor. Daarom wil ik me meer richten op die harmonie tussen mens, natuur en technologie”, vertelt Luca.  

Symbiotisch ontwerp bij Graphic Design 

Ook ontwerpers hebben een verantwoordelijkheid in hoe ze omgaan met de wereld, dat haalt Luca in zijn finals werk ‘Het Bestaan Uit Allen’ aan. Daarom gebruikt hij veelal restmateriaal voor de sokkels waarop hij zijn werk presenteert. Ook is zijn scriptie gedrukt op een specifieke papiersoort, die na je het lezen in de grond kunt planten. Zijn finals werk is een soort symbiotisch lab, waarbij de bezoeker verschillende ontwerpen rondom de mens, natuur en technologie te zien krijgt. 

Ontwerpen voor de lange termijn

Je ziet de scriptie van Luca die leesbaar is, de scriptie die is geplant en een tablet waarop zijn eigen website over zijn proces te zien is. Daarnaast staan er Petri schaaltjes waarin een voedingsbodem van agaragar zit, dat reageert op menselijke aanraking, en een artificiële reproductie van een boom op beeldscherm. Dat alles is met elkaar verbonden door draden. “Zo loop je deze ruimte binnen en ben je echt even helemaal ergens anders. In een nieuwe wereld vol transitie”, zegt Luca.

Het gaat ook om het ontwerpen voor de lange termijn, dat wil ik meegeven."

“Ik houd van experimenteren en wil laten zien hoe je symbiotisch kunt ontwerpen. Het gaat ook om het ontwerpen voor de lange termijn, dat wil ik meegeven.” Het eindpunt is niet altijd het belangrijkst, volgens Luca. Juist de constante dialoog met zijn werk, meerdere kleinere ontdekkingen onderweg en het proces blijven volgen, daar gaat het om. Een diepere manier van ontwerpen en meer kritisch naar de wereld kijken, dat neemt hij mee uit de opleiding. 

Het finals werk van Luca is van 29 juni t/m 9 juli te zien tijdens de grote finals-expositie van de Academie voor Art & Design Zwolle. 

Meer over de bacheloropleiding Graphic Design in Zwolle

Volg Luca