Liza maakt theater met Oekraïense kinderen
- Theater
- Docentopleidingen
Liza Bukina, geboren en getogen in Oekraïne, is derdejaars student bij de opleiding Artisteducator in Theater & Media (voorheen: Docent Theater) in Zwolle Ze zet zich als artisteducator in om theater te maken met uit Oekraïne gevluchte kinderen. In dit verhaal vertelt Liza over de balans tussen kunst en lesgeven, het leven in een parallelle wereld en hoe belangrijk het is om creatieve impulsen direct op te volgen.
Van betekenis zijn voor communities
Eén van de mooiste dingen aan de opleiding Artisteducator in Theater & Media is dat je kunt werken met verschillende communities, waar je veel voor kunt betekenen. Liza besloot al tijdens haar opleiding om samen met drie medestudenten een jeugdtheatergroep op te richten, voor Oekraïense kinderen met een oorlogstrauma. De naam van de jeugdtheatergroep is Theater Soloveyko (Oekraïens voor nachtegaal).
Interactie is key voor de Artisteducator
De opleiding Artisteducator in Theater & Media leidt je op tot artisteducator, een rol waar Liza zich helemaal thuis in voelt. Het curriculum is praktisch en sociaal geëngageerd. De opleiding gaat wat Liza betreft dan ook vooral om interactie: “Ik vind thee drinken en met elkaar in gesprek gaan al kunst. Ik hoef niet altijd een voorstelling te maken.” Die hang naar interactie komt ook helemaal tot uiting in Liza’s werk bij jeugdtheatergroep Soloveyko.
Theater Soloveyko: een magische wereld voor kinderen
“De jeugdtheatergroep is ontstaan uit nood,” geeft Liza aan. “We wilden de gevluchte kinderen van de Oekraïense basisschool in Zwolle waar ik lesgaf iets anders geven dan de dagelijkse dingen, zodat ze zich niet opgesloten hoeven te voelen. De kinderen missen hun vrienden, hun huisdieren, opa’s en oma’s. Theater maken geeft hen afleiding en ik wil samen met de kinderen creatief zijn. Door middel van theatrale technieken help ik hen om hun eigen kijk naar de wereld te begrijpen. Mijn belangrijkste doel is om hen op dit pad te ondersteunen, om kennis en ervaring te delen.”
Ik hoop dat de kinderen tijdens onze lessen beter bij hun gevoel kunnen komen, door middel van verbeelding.”
Een parallelle wereld
Wat Liza herkent in de kinderen is het leven in een parallelle wereld: “Ik leef ook in twee werelden. Ik ben niet volledig Nederlander en ik blijf natuurlijk betrokken bij de oorlog in Oekraïne. Daardoor leef ik constant in een wereld waarin er tegelijkertijd oorlog en vrede is. En die versplintering zet soms door in andere aspecten van het leven.” Het zijn thema’s die Liza na haar opleiding verder uit gaat diepen. “Hoe zijn wij als mensen, als landen, met elkaar verbonden? Hoe beïnvloeden we elkaar? En hoe hebben we elkaar beïnvloed als je naar de geschiedenis kijkt?”
Tip voor toekomstige studenten
Tijdens de bacheloropleiding Artisteducator in Theater & Media leerde Liza zowel maker als docent te zijn. Haar advies voor toekomstige studenten is om open te staan voor de vrijheid die je krijgt bij de opleiding. “Creativiteit is het belangrijkste. Alles wat in je opkomt, meteen doen! Het klinkt eenvoudiger dan dat het is, maar als je je creatieve impulsen direct volgt, kom je altijd op mooie plaatsen uit.”
Meer over de bachelor Artisteducator in Theater & Media bij ArtEZ in Zwolle