Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

“Muziek is een pil voor alles”

  • Muziek

Mustafa Memtimin is een getalenteerde masterstudent die zijn liefde voor percussie en drums combineert met de culturele invloeden van zijn thuisstad in Xinjiang. Momenteel volgt hij de masteropleiding Jazz & Pop in Zwolle. Mustafa's muzikale reis strekt zich uit verder dan alleen drummen, terwijl hij zijn Oeigoerse erfgoed verkent. Zijn afstudeerproject is een ambitieuze artistieke uitvoering die dansbewegingen, zang en de complexe ritmes van de Muqam verweeft, maar met een onverwachte twist.

Mustafa Memtimin, masterstudent Jazz & Pop Zwolle
Mustafa Memtimin, masterstudent Jazz & Pop Zwolle

Voor zijn afstudeeronderzoek dook Mustafa in verschillende ritmes die worden toegepast in de Muqam-muziek, een muzikale traditie die diep geworteld is in het Oeigoerse erfgoed. Muqam-muziek kenmerkt zich door complexe ritmes en melodieën, waarbij vocale en instrumentale uitvoeringen worden gecombineerd. Deze traditionele muziekvorm maakt vaak gebruik van Oeigoerse muziekinstrumenten zoals de dutar (een tweesnarige luit), de rawap (een getokkelde snaarinstrument), de dap (een trommel met een frame) en de satar (een strijkinstrument met een lange hals).

Voor zijn afstuderen besloot Mustafa een unieke benadering te kiezen voor de Oeigoerse ritmes door ze te presenteren op een drumstel in plaats van de dap. "Het is spannend om af te studeren met iets wat zon direct verband heeft met mijn cultuur, mijn erfgoed,legt Mustafa uit. Ik kom uit een familie van muzikanten en ik wil al hun invloeden meenemen in mijn afstudeerproject. 

Musitafa tijdens 'Connecting the Dots', een gezamelijk vak met alle masterstudenten muziek. Foto door: David Jagersma

De docenten zijn je vriend

Mustafa heeft tijdens de masteropleiding Jazz & Pop veel vrijheid ervaren – vrijheid om nieuwe dingen te proberen, te experimenteren. Dit staat in sterk contrast met het conservatorium in China, vertelt Mustafa, waar er vaak wordt gekozen voor een meer traditionele aanpak en benadering van muziekonderwijs. ““In China is alles geregeld en zo’n beetje in steen gebeiteld. Hier kunnen we ervoor kiezen om te doen wat we willen, zolang het maar een verband heeft met muziek. Dat was prettig voor mij om te ervaren. De mensen zijn aardig, iedereen voelt zich vrij om te praten. Iedereen zit hier in een kring en je kunt met je docent praten alsof het je vriend is. Niemand lijkt verlegen, dat was in China wel anders.”
 
Het is spannend om af te studeren met iets wat zon direct verband heeft met mijn cultuur, mijn erfgoed."
Mustafa Maimaitiming

Mustafa ziet ook verschil in de benadering van muziek in Nederland ten opzichte van China. Ik wist natuurlijk wel wat improvisatie was. Maar hier heb je meer vrijheid om het daadwerkelijk ook op het podium te gebruiken. Het wordt zelfs aangemoedigd. Muziek is een universele taal, maar de aanpak kan per cultuur verschillen.Hij denkt even na en zegt dan: Muziek is een pil voor alles. Als je verdrietig bent, luister je naar muziek. Als je je gelukkig voelt, luister je naar muziek. Het werkt altijd. 

Weet wat voor soort muziek je wilt spelen

Als Mustafa toekomstige studenten één advies kan geven: gun jezelf genoeg tijd en ruimte om erachter te komen watvoor muziek je nou echt wilt maken.. “Zorg dat je weet wat voor een soort muziek je wilt spelen. Het is echt moeilijk om later nog een overstap te maken. Ik bedoel, ik kon overstappen van klassieke percussionist naar drummer, maar het was echt niet makkelijk. Maar aan de andere kant: het voelde geweldig om dat uit te vinden. Ik zit nu zelfs in een band - we spelen popmuziek, Gypsy Kings, dat soort dingen.” 

Meer over de master Jazz & Pop Zwolle

Ontwikkel je eigen visie, sound en stijl als professioneel musicus en curator met de tweejarige Engelstalige master Jazz & Pop in Zwolle. Succesvol musiceren en werk naar de wereld brengen betekent tegenwoordig méér dan talent hebben en je instrument beheersen: het werkveld is voortdurend in ontwikkeling en verhalen vragen om een nieuwe presentatie.

Leer meer over deze muzikale masteropleiding