Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Als muziekdocent gehoorschade helpen voorkomen

  • Muziek

Als muziekdocent leer je je leerlingen muziekvaardigheden aan. Maar Ference Hulshof plakt daar nog een taak aan vast: hij wil ze ook over de gevolgen van gehoorschade leren. In de video horen we Ference, afgestudeerd aan de opleiding Docent Muziek, vertellen: “Ik heb zelf last van tinnitus. Het is opgekomen nadat ik tijdens een optreden mijn oordoppen was vergeten. Ik probeer mijn leerlingen bewust te maken van wat gehoorschade is en hoe je het kunt voorkomen.”

Ference Hulshof, afstudeerder van de bachelor Docent Muziek aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede

Ference' finals bestaat uit verschillende onderdelen: een poster met informatie over hoe je gehoorschade kunt voorkomen tijdens muziekles, een handreiking voor muziekdocenten zodat ze een lokaal zo veilig mogelijk indelen, een PowerPointpresentatie voor leerlingen met informatie over gehoorschade, en een quiz die ze hierna kunnen invullen en zichzelf kunnen testen.

Niet alleen docent

Ference is in 2003 begonnen aan de studie Docent Muziek, maar was na enkele jaren ermee gestopt. Hij besloot uiteindelijk om naar de Popacademie te gaan en heeft deze in 2013 afgerond. Sindsdien is hij aan het werk geweest als gitaardocent en gitarist in een band. In de coronatijd heeft hij besloten om weer Docent Muziek te gaan studeren. Ference vindt het belangrijk dat je niet alleen muziekdocent bent, maar ook muzikant, zodat je de ervaring als muzikant meeneemt in je muzieklessen. Daarom is hij niet alleen docent op verschillende plekken, maar heeft hij nog steeds zijn eigen lespraktijk.

Begin van iets nieuws

Tijdens de opleiding heeft Ference verschillende instrumenten kunnen leren en verder aan zijn vaardigheden kunnen werken in groeps- en ensemblelessen. “Hier moet je naast je hoofdinstrument ook andere instrumenten leren spelen. Denk aan piano of slagwerk. Dat komt allemaal aan bod,” vertelt hij. Zijn finals ziet hij zowel als een afsluiting als ook een begin van iets nieuws: “Qua studeren is dit voor mij een eindstation. Maar tegelijkertijd is het ook een begin, omdat er zoveel moois is begonnen. Ik heb tijdens de studie op verschillende plekken mogen werken en ik ga straks in Apeldoorn aan het werk op een middelbare school.”

Over de opleiding Docent Muziek

De opleiding Docent Muziek in Enschede leidt je op tot een vernieuwende muziekdocent met een eerstegraads lesbevoegdheid. Het is een praktijkgerichte en afwisselende studie met veel stages en unieke projecten. Je krijgt een brede basis met focus op jazz en pop en de ruimte om je verder te specialiseren. Belangrijke accenten in het studieprogramma zijn het ontwikkelen en inzetten van muziektechnologie en de specialisatie orthopedagogisch muziekdocent. Nadat je afgestudeerd bent, kan je behalve muzieklessen ook de vakken ckv en kunst algemeen geven.

Meer info over de opleiding Docent Muziek

Volg Ference