Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Ting Yang: de onbevangen interieurarchitect

  • Architectuur en...

Ting Yang's weg naar de master Interieurarchitectuur (Corpo-real) is er een met een aantal wendingen. Toen Ting vanuit China naar Nederland verhuisde, veranderde de blauwdruk van haar carrière . Ze kwam in eerste instantie naar Nederland als rechtenstudente aan de Universiteit Maastricht. Maar toen ze na het behalen van haar bul werkte ze een tijdje als jurist werkte, voelde ze dat er iets miste in haar leven.   

Ting Yang's afstudeerwerl 'From a House to a Novel' (2022)
Ting Yang's afstudeerwerk 'From a House to a Novel' (2022)

Ting: "Ik had het gevoel dat ik iets nieuws wilde proberen en mezelf wilde uitdagen. Interieurarchitectuur is een onderwerp waar ik al heel lang in geïnteresseerd ben, en wat ik ook heel leuk vind." Haar interesse leidde haar naar de pre-master Interieurarchitectuur en vervolgens naar de master Interieurarchitectuur (Corpo-real). Tijdens de pre-Master zag Ting haar eigen potentie, en dat er alleen maar goeds op haar pad zou komen als ze hier verder mee zou gaan. Ting: "Ik ben enorm blij dat de opleiding mij heeft toegelaten en mij een kans heeft gegeven mijn passie verder te ontwikkelen!"   

Ruimdenkend zijn en blijven

Ting heeft veel gehad aan de persoonlijke aanpak van ArtEZ en heeft vooral baat gehad bij de kleine klassen. "In het begin had ik niet veel zelfvertrouwen en was het behoorlijk stressvol", herinnert Ting zich. "Ik heb veel geleerd van mijn medestudenten, omdat zij meer ervaring hadden dan ik. Het hoofd van Interieurarchitectuur, Ingrid van Zanten, moedigde me aan om mijn unieke kwaliteiten te zien. Ze liet me zien hoe mijn onconventionele achtergrond - in de rechten en als jurist - me in staat stelt om open te blijven staan voor nieuwe ideeën en niet terug te vallen op een traditionele benadering van design."  

Beeld van Ting's 'From a Novel to a House' (2022)

Het leven verbeteren, stap voor stap  

Ting's favoriete project tijdens de master was toen ze een zorginstelling voor ouderen bezocht. Haar opdracht was om de leefbaarheid en het ontwerp van de ruimte daar te verbeteren op elke manier die zij als mogelijkheid zag. Ze kwam op het idee om op strategische plaatsen ramps (opritten voor rolstoelen) aan te brengen om de ruimte beter te laten functioneren voor de bewoners. Op hun beurt helpt dit hen ook om zich positiever te verhouden tot de ruimte waarin ze zich dagelijks in bevinden, een ruimte die hen beschermt en veilig houdt.  

Ontwerp dat Ting Yang heeft gemaakt om de leefbaarheid in de oudereninstellingen  

Ruimtes laten werken voor mensen

Ting's werk is een combinatie van kunst en wetenschap. Ting: "Wat wij als interieurachitecten doen is het normale leven onderbreken. We doen geen uitvindingen, we creëren onderbrekingen. We leren van kunst, maken van kunst, maar doen denk ik nog meer dan dat. We ontwerpen nieuwe relaties tussen mensen en ruimtes en proberen ook praktische lessen te trekken uit verschillende domeinen en te experimenteren. Wat ik uiteindelijk doe is ruimtes laten werken voor mensen, of dat nu op een leuke of praktische manier is."  

Wat wij als interieurachitecten doen is het normale leven onderbreken. We doen geen uitvindingen, we creëren onderbrekingen.

Ting Yang, afstuderend masterstudent Interieurarchitect (Corpo-real)

Architectuur leert van literatuur

 Ting's afstudeerproject draait om de vraag: "Kun je verschillende manieren en perspectieven van wonen realiseren in hetzelfde huis?" Ze liet zich inspireren door haar liefde voor verhalen. Ze was geboeid door Ryūnosuke Akutagawa's korte detectiveverhaal, ‘In A Grove’, en bleef zich afvragen: hoe zou architectuur anders zijn als we er structuren uit de literatuur op toepassen?  


Video van Ting Yang's "From a Novel to a House"

Haar uiteindelijke project werd een mock-up en installatie van een huis met meerdere perspectieven. De verhalende basisstructuur van In A Grove bestaat uit zeven hoofdstukken, die elk één monoloog bevatten van één personage dat losstaat van de andere personages, en ook onafhankelijk van hen functioneert. De 'belangrijkste' waarheid blijft voor de lezer onduidelijk.

Ting's ontwerp vertelt het verhaal van een huis door twee perspectieven, door de lens van een schrijver en door die van een architect. In het perspectief van de architect ontmoeten twee bewoners van het huis elkaar en delen ze de ruimte; in het perspectief van de schrijver is dat niet het geval. Het huis kan 90° gedraaid worden (verticaal-horizontaal) om deze twee verschillende perspectieven te realiseren. Van het ene perspectief naar het andere, kan Ting als de schepper het leven en de ervaring van de bewoners van het huis opnieuw vormgeven.  

De mockup van het huis is hier te vinden

Toekomstplannen

Wat de toekomst betreft, zegt Ting: "Ik wil blijven onderzoeken en ontwerpen! Architectuur is een mal met meerdere perspectieven, en ik zie daar eindeloze mogelijkheden."  

Volg Ting Yang

LinkedIn

Over de master Interieurarchitectuur (Corpo-real) 

Opleidingspagina