Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Hoe kun je in de huidige maatschappij een goede feminist zijn?

  • Muziek
  • Theater

Hoe kun je in de huidige maatschappij een goede feminist zijn? Sannah onderzoekt het in haar performance/installatie/concert CLUB#FEMME. 

Hoe kun je in de huidige maatschappij een goede feminist zijn?

Sannah: "Ik ben mijn onderzoek gestart vanuit mijn persoonlijke fascinatie voor het feminisme. Ik heb er veel over gelezen, luisterde podcasts op dat gebied en ging ook regelmatig naar een feministische leesgroep die wordt georganiseerd door ArtEZ Studium Generale..Voor mijn onderzoek heb ik interviews gehouden met vrouwen van een andere generatie, vrouwen van de tweede golf. Een erg actieve generatie wat betreft het feminisme; maar hoe kijken zij nu naar mijn generatie? Wat zouden we van hen kunnen leren?

Tijdens dit hele onderzoek speelde mijn eigen twijfel een grote rol. Hoe activistisch wil ik zijn? Waar sta ik wel en niet achter? Er zijn veel verschillende stemmen en meningen rondom het feminisme, welke stemmen wil ik daadwerkelijk een 'stem' geven in mijn performance?

Mijn coach tijdens dit hele traject was Marielle Woltring, ook wel bekend als LAVALU. Zij heeft mij gestimuleerd om vooral veel te gaan schrijven. Daar kwamen nummers uit voort die steeds iets verder gingen qua activisme. Ik wilde graag werken vanuit elektronische muziek dus werkte ik samen met een student Compositie; Lea Walter. Zij leverde mij muziek aan, ik koos daar stukken uit waar ik refreintjes of coupletten in hoorde en stuurde dat weer terug. Een fijne wisselwerking die ons beide scherp hield. Voor de performance werkte ik samen met studenten Marlous van Noordwijk en Tiffany Vicario uit het eerste jaar van de opleiding Muziektheater en Ronja Boxem die ik kende vanuit een project bij Docent Theater. Zij waren mijn ‘danseressen’ en backing vocals. Heel fijn om met hen te werken, met zijn vieren kun je toch echt meer power geven.

Het is geen traditionele voorstelling of concert geworden, meer een soort installatie/performance, waar het publiek echt een onderdeel is. Zo is er een andere opstelling, qua publiek, de mensen staan steeds om mij heen waarbij de kijkrichting regelmatig verandert. Het is een vrij interdisciplinaire performance geworden. Er wordt gebruikgemaakt van zang, film, vormgeving, dans en gesproken tekst.

In de toekomst ga ik kijken of ik deze performance nog verder kan uitwerken. Het is natuurlijk een maatschappelijk onderwerp en iets waar men zich op dit moment veel mee bezighoudt, dus wie weet kan ik het nog op andere plekken spelen. Het is ook een onderwerp waar ik zelf nog lang niet klaar mee ben en hopelijk nog veel verder kan onderzoeken, zowel als theatermaker als voor mijzelf persoonlijk."

Te zien in de Theater aan de Rijn in Arnhem op 1 en 2 juli. Kijk in de agenda

Video by Collector.
https://studiocollector.com/