Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Muziektheater studenten eren Michael Matthews tijdens de Nijmeegse Kunstnacht

  • Muziek
  • Theater

"Tijdens de audities voor de opleiding Muziektheater gebeurde er iets wat ik niet eerder zo had meegemaakt. Eén van de opdrachten was dat je met een klein groepje iets moest creëren. Wat er vervolgens gebeurt wanneer je een aantal mensen bij elkaar zet die precies hetzelfde willen en net zo gemotiveerd zijn als jij, is bijna onbeschrijfelijk. Binnen enkele momenten zet je samen iets heel bijzonders neer. Op dat moment wist ik het zeker: als ik aangenomen word, wil ik hier aan het conservatorium in Arnhem studeren." - Fieke Westland

Portret Fieke Westland
Portret Fieke Westland

Optreden tijdens de Nijmeegse Kunstnacht 

Fieke studeert ondertussen in haar derde jaar van de opleiding. Een belangrijk onderdeel van deze fase is dat je buiten de muren van het conservatorium gaat maken en optreden voor een betalend publiek. Aan het begin van het derde jaar werkte de klas van Fieke samen met regisseur Nita Kersten aan een stuk dat geïnspireerd is op het werk The Monster Trilogy van maker Michael Matthews. Dit indrukwekkende werk ontstond tijdens een moeilijke periode waarin Matthews leed aan aids, waaraan hij uiteindelijk in 1996 overleed. Hij baseerde zijn stuk, dat diepgaande thema's als gevaar, angst en dood verkent, op drie 19e-eeuwse gothic-romans waarin drie moderne mythen werden gecreëerd: 'Frankenstein' (1818) van Mary Shelley, 'Dracula' (1897) van Bram Stoker en 'Dr. Jekyll and Mr. Hyde' (1886) van Robert Louis Stevenson. 

Wat ik het meest fascinerende vind aan de combinatie van muziek en theater is wanneer een muzikant een acteur wordt, en omgekeerd."

Fieke Westland, student Muziektheater

Lange rijen betalend bezoek 

Terwijl Matthews in de jaren 80 en 90 verwijzingen naar popcultuur in zijn werk verwerkte, hebben Fieke en haar klasgenoten deze naar de hedendaagse tijd getrokken. Het theatrale concert dat door Fieke en haar klas werd uitgevoerd tijdens de Nijmeegse Kunstnacht op 16 september 2023 bevatte zowel moderne covers als herschreven monologen. Deze opvoering eert de excentrieke maker Matthews en wat hij heeft gecreëerd. Het betalende publiek was ook aanwezig; het stond in lange rijen voor de ingang van theater LUX in Nijmegen. 


Film en edit: Jovan Smilda

Bachelor Muziektheater 

"Wat ik het meest fascinerende vind aan de combinatie van muziek en theater is wanneer een muzikant een acteur wordt, en omgekeerd. Je verwerft een ambacht, in mijn geval gericht op piano en zang, terwijl je tegelijkertijd wordt geïnspireerd en jezelf ontwikkelt door in aanraking te komen met diverse disciplines. Je ziet dat ook terug in onze uitvoering van The Monster Trilogy; het is echt theater en tegelijktijdig ook echt een concert.”

Meer informatie