Fashion Design

Toelating

Goed voorbereid naar het toelatingsexamen?

Volg de Vooropleiding Art & Design.

Toelating

ArtEZ zoekt voor de studie Fashion Design in Arnhem gedreven en zelfkritische studenten met modieus talent en een grote passie voor het vak. Daarnaast moet je aan enkele diploma- en taaleisen voldoen.

Toelatingseisen Fashion Design

Studenten die per studiejaar 2016-2017 aan hun propedeuse Fashion Design beginnen, krijgen Engelstalig onderwijs. Studiemateriaal blijft in het Nederlands beschikbaar en voor Nederlandstalige studenten bestaat de mogelijkheid het toelatingsexamen en later de toetsen in het Nederlands te maken.

  • Vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma.
  • Voor deze Engelstalige studie gelden taaleisen: IELTS 5.5 of vergelijkbaar.
  • Positieve uitslag van het toelatingsexamen. Tijdens het toelatingsexamen onderzoeken we je kansen om de opleiding succesvol af te ronden.

We toetsen:

  • Je creërend vermogen: het vermogen je beeldend uit te drukken, te werken vanuit de waarneming en conceptueel. Je hebt inzicht in en gevoel voor kleur, vorm en materiaal. Uit jouw werk spreekt oorspronkelijkheid en originaliteit.
  • Je communicatief vermogen: je bent communicatief vaardig, deelt jouw fascinatie en inspiratie en toont daadkracht en discipline.
  • Je vermogen tot kritische reflectie: je hebt een onderzoekende en experimentele instelling, belangstelling voor kunst en cultuur en gerichte belangstelling voor het vakgebied.

Om toegelaten te worden tot de studie Fashion Design vinden we het belangrijk dat je over het juiste modieuze talent beschikt en een passie voor het vak toont.

Portfolio en thuisopdracht

Om toegelaten te worden tot de studie vinden we het belangrijk dat je werk laat zien dat je de afgelopen drie jaar thuis, op school of in enig cursusverband hebt gemaakt. Dit kan zowel vlak als ruimtelijk werk zijn. Bijvoorbeeld tekeningen, schilderijen, fotoseries, animaties, websites, meubels, kleren, posters, etc. Neem werk mee dat een representatief beeld geeft van je creatieve activiteiten. Neem ook ontwerpen en schetsen mee die inzicht geven in het maakproces. Zorg dat je je werk kunt toelichten.

Daarnaast maak je voor het toelatingsexamen een thuisopdracht, die zal worden besproken op de toelatingsdag. Na aanmelding via Studielink krijg je informatie over de datum waarop je op de academie wordt verwacht. Ook krijg je de thuisopdrachten van de studie en een vragenformulier (cv) thuisgestuurd.

Toelatingsdagen

De toelatingsdag bestaat uit:

  • Een gesprek over jouw motivatie en algemene belangstelling.
  • Beoordeling van het meegebrachte eigen werk. Dit hoeft niet alleen te bestaan uit eindresultaten, maar kan ook schetsen en ontwerpen bevatten die inzicht geven in het maak- en denkproces.
  • Beoordeling van de thuisopdracht. Dit is een ontwerpopdracht die je na aanmelding via Studielink ontvangt, thuis maakt en meeneemt naar het toelatingsexamen. 
Afhankelijk van de uitkomst van dit gesprek volgt een uitnodiging om de volgende dag van 10.00 tot 16.00 uur deel te nemen aan het praktisch gedeelte van het examen.
De toelatingscommissie waarmee je het gesprek voert adviseert de examencommissie of je wel of niet toegelaten wordt.

Toelatingsdata

1e ronde:
13 maart 2020
14 maart 2020
2e ronde:
17 april 2020
18 april 2020
De belangstelling voor de opleiding is zeer groot, dus meld je ruim voor de toelatingsdata aan. 

Uitslag en geldigheid

Je krijgt binnen drie werkweken bericht of je toegelaten bent. Als je na het gesprek op de eerste dag niet wordt uitgenodigd voor deelname aan het praktische gedeelte van het examen, krijg je meteen te horen waarom je niet door kunt en krijg je eventueel advies voor alternatieve studies. Over de uiteindelijke selectie na de tweede dag wordt niet gecommuniceerd.

Een positieve toelating is alleen geldig voor de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. Als je voor een opleiding of specialisatie op een andere locatie toelating wilt doen, moet je je hiervoor apart inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen. 

 

A NEW KIND OF WATER from ArtEZ Fashion Design Arnhem on Vimeo.