Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Fashion Design
Menu Fashion Design

Studie

Studie

Mode is een fascinerend, rijkgeschakeerd vakgebied waarin ruimte is voor allerlei soorten talent. De studie Fashion Design leidt je op tot een veelzijdige modeontwerper met een brede visie. Dankzij een gedegen brede basis ben je na de opleiding breed inzetbaar.

FD2 Fashion Design: Sophie Ordo (foto Philipp Kern)


Na deze brede basis ontdek je gaandeweg welk terrein binnen de mode aansluit bij je eigen talent en fascinatie - of dat nu 2D- of 3D-design is – en welke positie jij in de modewereld wilt innemen. Veel studenten beginnen met een vastomlijnde ambitie aan de studie Fashion Design en ontdekken vervolgens, soms tot eigen verbazing, dat hun interesse en talent bij andere aspecten van het vak liggen. De begeleiding die je krijgt, staat in de loop van de jaren steeds meer in het teken van deze persoonlijke professionele profilering. 

Hechte community

Je studeert bij ArtEZ Fashion Design in een hechte gemeenschap van studenten en docenten: je werkt intensief samen en fungeert voor elkaar als klankbord. Je helpt elkaar bij het uitvoeren en bij beoordelingen, bij de jaarlijkse open dag, bij de show van Collectie Arnhem en natuurlijk bij de jaarlijkse grote modeshow. Daarnaast ontmoet je regelmatig studenten van de andere kunstopleidingen in Arnhem en volg je samen lezingen. Ook worden er samenwerkingen aangegaan, zoals met studenten van de afdeling Product Design die gespecialiseerd zijn in schoenontwerp.

Studieprogramma

  • In de eerste twee jaren van de studie Fashion Design maak je kennis met beeldende vakken in het algemeen en met mode in het bijzonder. Je doorbreekt vastgeroeste en clichématige denkbeelden over mode en maakt kennis met ontwerpmethoden. Je eigen originele ideevorming wordt aangewakkerd en je bouwt aan een fundament van professionele skills. Daarbij neemt een experimentele en conceptuele aanpak een belangrijke plek in; die is waardevol in iedere beroepspraktijk, van couture tot ready-to-wear.

    Je volgt in de onderbouw vakken zoals experimenteel ontwerp, modeontwerpen, mode-illustratie, textiel- en dessinontwerpen, computervaardigheden, kunst- en vaktheorie. Reken op volle werkweken met veel contacturen.

    Experimental Design, Olivia Lottersberger (FD1)
  • Het derde jaar van de bachelor Fashion Design is vooral gericht op het kennismaken met de professionele praktijk. Dit doe je door middel van het gezamenlijke ontwerpproject Collectie Arnhem en een stage van drie tot zes maanden bij een gevestigd modeontwerper of ontwerpbureau in binnen- of buitenland. In het vierde en laatste jaar tenslotte wijd je je aan het ontwikkelen van je eigen persoonlijke handschrift en werk je aan je afstudeercollectie.

Projecten

Twee tot vijf weken per jaar leggen we het hele studieprogramma stil om in de werkplaats ontwerpen te realiseren. Hier zijn verschillende docenten bij betrokken.

Daarnaast neem je deel aan projecten met modeopleidingen uit onder meer New York, Londen, Osaka, Helsinki en Kopenhagen.

Collectie Arnhem

Gezamenlijk één kledingcollectie ontwerpen, monsteren, stylen, presenteren, showen, verkopen en produceren.

Collectie Arnhem is een project waarin derdejaars bachelorstudenten Fashion Design gezamenlijk één kledingcollectie ontwerpen, monsteren, stylen, presenteren, showen, verkopen en produceren. Alle facetten die in de praktijk bij het ontwerpen en verkopen van een collectie horen, komen in dit project terug. Zie ook collectiearnhem.nl 

Modewedstrijden

We stimuleren je tijdens de opleiding om deel te nemen aan zowel toonaangevende Nederlandse en internationale modewedstrijden. Dit geeft je de mogelijkheid om je te meten met jonge modeontwerpers van gerenommeerde opleidingsinstituten op mondiaal niveau, en je te presenteren aan de internationale pers en publiek.

Denk bijvoorbeeld aan modewedstrijden zoals Lichting in Nederland, de ITS Fashion Award en de Mittelmoda Fashion Award beide in Italië, Hyères in Frankrijk, de H&M Design Award in Zweden, de Apolda European Design Award in Duitsland, de Redress Design Award en de International Youth Design Competition (beide in China) en Designblok Prague in Tsjechië.

Stages

In het derde jaar van de opleiding Fashion Design loop je drie tot zes maanden stage in bijvoorbeeld Parijs, London, Antwerpen of New York. Voorafgaand aan de stage stel je een stage-portfolio samen en oriënteer je je op ontwerpers waarbij je graag stage zou willen lopen. De stagecoördinator ondersteunt je bij het voorbereiden van de stage en onderhoudt gedurende de stageperiode nauw contact.

Studiebegeleiding

Een mentor en je docenten begeleiden je tijdens de studie in je ontwikkeling en ondersteunen je waar nodig.

Studeren in Arnhem

Kijk hier voor meer informatie over studeren in Arnhem.

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden via Studielink