Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

The Art of Feminism

Feminisme
  • Partner(s): ArtEZ studium generale
  • Gestart in: januari 2018

In de woorden van Chimamanda Ngozi Adichie: ‘We zouden allemaal feminist moeten zijn.' Hoewel feminisme soms wordt afgeschilderd als een marginale issue, laten statistieken zien dat genderongelijkheid en onrechtvaardigheid nog steeds realiteit zijn in onze maatschappelijke instellingen en dagelijks leven. Feminisme aan de kant schuiven, betekent niet langer strijden voor gelijkheid – en dat is eigenlijk gewoon geen optie.

The Art of Feminism

Het is dus niet zo vreemd dat de feministische leesgroep van ArtEZ studium generale begin 2018 van start ging met Adichies gelijknamige boek. Na de golf van media-aandacht als gevolg van de #metoo-beweging wilden onze studenten, docenten en medewerkers en ons publiek, vanuit een feministische invalshoek met elkaar in gesprek over ras, gender en klasse. In samenwerking met Mister Motley groeide die dialoog uit tot een maandelijkse leesgroep, The Art of Feminism. Gastsprekers kwamen langs om baanbrekende werken van feministische schrijvers te bespreken, in een informele setting buiten de academiegebouwen. Inmiddels is de groep uitgegroeid tot een toegewijde en steeds groter wordende leesgroep, die samenkomt om kritisch na te denken over voorrecht, gendervooroordelen, ongelijkheid en systematisch onrecht.

Met gastsprekers vanuit de kunstwereld en daarbuiten, waaronder Nancy Jouwe, Zippora Elders, Patricia Kaersenhout, Linda Duits en Aline Hernández, heeft The Art of Feminism bijgedragen aan een beweging in de richting van reflectie over de problematische positie van de kunstwereld ten opzichte van feminisme. Dit heeft onder meer geleid tot de Roadmap to Equality: een conferentie over de ondervertegenwoordiging en onjuiste voorstelling van vrouwelijke kunstenaars, gekleurde vrouwen en queer kunstenaars. Natuurlijk betekent het feit dat de Roadmap is opgezet dat we nog een lange weg te gaan hebben. Maar met The Art of Feminism zijn een aantal belangrijke stappen gezet in de richting van een meer gelijkwaardige, rechtvaardige en feministische samenleving.

Meer over het project