Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Honours Lab

Zet je graag een stap verder, ben je nieuwsgierig en wil je intellectueel uitgedaagd worden? Dan is het ArtEZ Honours Lab iets voor jou. Het Honours Lab biedt door het jaar heen verschillende tracks aan, die je naast je reguliere studieprogramma kunt volgen. Het zijn uiteenlopende, verdiepende trajecten waarin je aan de slag gaat met actuele theorieën, praktijken en vormen van onderzoek.

Honours Lab (voorheen Honours Programme) en Radboud University: workshop met harpiste Lavinia Meijer
Honours Lab (voorheen Honours Programme) en Radboud University: workshop met harpiste Lavinia Meijer

Dit ga je doen

Verdiep je (artistieke) onderzoeksvaardigheden in een multidisciplinaire omgeving en kies uit een divers aanbod van uitdagende tracks (Engelstalig). In het Honours Lab werk je samen met medestudenten uit allerlei studiejaren en van andere opleidingen en dompel je je onder in theoretische en praktijk-gerelateerde onderwerpen en kritische dialoog. Volg een of meer tracks naast je reguliere programma, flexibel verspreid over je studie, en behaal certificaten die je mee kunt nemen naar vervolgopleidingen.

Met de tracks van het Honours Lab waag je je buiten de gebaande paden van je opleiding. Je daagt jezelf intellectueel uit en verruimt je blik. Hoe? Door (meestal) eenmaal in de week met anderen in gesprek te gaan, kritische vragen te stellen, ideeën uit te wisselen en gezamenlijk op zoek te gaan naar nieuwe inzichten en perspectieven. Er staan relevante teksten en discussies op het programma, maar ook gastlezingen, workshops en excursies. De opdrachten die je doet zijn gericht op het doen van (artistiek) onderzoek.

Benieuwd hoe een dag in het Honours Lab er precies uit ziet, en wat je als student allemaal kunt verwachten? Lees dan dit artikel dat onlangs verscheen in Vox magazine, het onafhankelijke tijdschrift van Radboud Universiteit. Hier delen studenten van RE:PLACE, één van de tracks van het honours lab, hun ervaring en motivatie.

I feel that through exploring and discussing a variety of viewpoints over the past six months, I have come to better understand my own perception and understanding of the world.
Chris Grabham, student composition School of Music on 2021 (track Mapping Hybrids)

Tracks

In de tracks van het Honours Lab komen theoretische verdieping en artistieke praktijk samen. Je werkt samen met studiegenoten uit verschillende studiejaren en opleidingen: studenten van ArtEZ, maar bijvoorbeeld ook van de Radboud Universiteit Nijmegen. In een multidisciplinaire omgeving onderzoeken we op basis van de actuele kunstpraktijk en het actuele kunstdiscours gezamenlijk de bestanddelen van de kunsten. Waar raken concepten en opvattingen elkaar? Spreken de kunsten dezelfde taal?

Voor elke track die je wilt volgen, moet je een korte motivatiebrief schrijven. Op basis van de inhoud van je brief en de samenstelling van de groep word je al dan niet toegelaten.

Enkele tracks in 2022/2023 zijn:

  • In de track Matters of Witches, Plants and Potions bespreken we feministische en nieuw-materialistische opvattingen van het vrouwenlichaam en natuur. In deze track bespreken we filosofische en culturele vooronderstellingen die heksenjacht, biopiraterij en koloniale uitbuiting mogelijk maken. In plaats van de wetenschappelijke blik te bevestigen, omarmen we kennis uit de marge, waar als lichamen die zich als vrouw identificeren zich , namelijk de keuken, de akkers en hun bloemen- en kruidentuinen. Door te roddelen, te koken en te zwerven terwijl we onze handen vol hebben aan allerlei brouwsels, zullen we nieuwe toverspreuken uitspreken. In dit programma gaat theoretisch onderzoek dus gepaard met materiële verbintenissen en experimenten met levende lichamen; en al onderzoekend volgen we de verhalen van onze moeders. 

  • Deze track gaat over verschillende concepten met betrekking tot de rol en de positie van de kunstenaar in onze huidige tijd, de betekenis en herkomst van het begrip autonomie en de manier waarop kunstenaars zich kritisch kunnen verhouden tot de maatschappij op ecologisch, economisch en politiek vlak.

  • Dit is een praktijkgericht onderzoekslab in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen, over het creëren van duurzame impact in tijden van klimaatcrisis. Een van de manieren om gezondere relaties met onze planeet en onszelf aan te gaan, is zorg dragen voor de plekken en gemeenschappen waar(in) we leven. Hoe transformeren we ons onderwijssysteem, zo dat het beter bestand is tegen de ecologische uitdagingen van vandaag en morgen?

  • Deze track nodigt uit om te voelen, te ontdekken en te bevragen. We benaderen theoretische reflecties zoals ze worden beleefd in en door het lichaam. We onderzoeken, delen en ervaren hoe lichamen worden gerepresenteerd, geclassificeerd, beoordeeld, gereguleerd, geseksualiseerd en nog veel meer - en wat we daaraan kunnen doen. Vind al voelend je weg in het ongeplande, onverwachte en geïmproviseerde.

  • In de 21e eeuw lijkt het begrip ‘hybride’ een nieuwe relevantie te hebben gekregen. In ons dagelijks leven worden we erdoor omringd: dingen die onverenigbaar zijn (of lijken), maar toch nauw met elkaar vermengd zijn. Denk aan reageerbuisbaby’s, kunstmatige intelligentie, genetisch gemodificeerd voedsel en augmented reality apps. Ook in de hedendaagse kunst is de afgelopen decennia een overvloed aan hybride praktijken te zien geweest. Gezamenlijk brengen we actuele hybriden in kaart en raken we vertrouwd met verschillende sleutelconcepten omtrent de diepe ironie die eraan ten grondslag ligt.

    Student Chris Grabham, die de trak Mapping Hybrids doet, vertelt over zijn ervaringen. "I feel that through exploring and discussing a variety of viewpoints over the past six months, I have come to better understand my own perception and understanding of the world. I have also realised that this personal philosophy is very apparent in my artistic practice. I have discovered an inherent love of structure, order and even ‘rule of law’ in some cases, which allows me to assemble my creative endeavours, existence and reality in the way that pleases me the most. I will take many of the ‘real-life’ ‘hybrids’ we have encountered during this course with me into my later life and studies, including (from the course) the “multi-species” organism that I am - with bacteria co-existing within my own stomach!"

Registratie en certificaat voor afgeronde track(s)

De tracks van het Honours Lab worden uitgedrukt in ECTS (2,5 of 5 of 7,5 ECTS) om de omvang ervan aan te geven. Deze studiepunten tellen niet mee voor je huidige opleiding, maar zijn wel geldig voor na je opleiding. Als je een Honours-track voldoende hebt afgerond, wordt die opgenomen in het studentvolgsysteem (Osiris). Mocht je in totaal 30 ects hebben behaald, dan krijg je naast de registratie van de Honours-tracks ook een certificaat bij je diploma. Het volgen van Honours-tracks kan van voordeel zijn als je toelating doet voor een vervolgopleiding aan een hogeschool of universiteit.

Werkplaats Theorie

Ben je enthousiast over het Honours Lab? Bekijk dan ook eens de Werkplaats Theorie, een werkplaats die de kloof tussen theorie (maken) en creatief werk (maken) wil verkleinen. Het is een multidisciplinaire werkplaats waar je als student net als de andere werkplaatsen terecht kunt met allerlei vragen.

Meer informatie over Werkplaats Theorie

Praktisch

Om overlap met reguliere studieprogramma's te voorkomen, vinden de tracks voornamelijk 's avonds en in het weekend plaats. De tracks worden in Arnhem, Zwolle of Enschede aangeboden.

Het Honours Lab wordt geleid en georganiseerd door het lectoraat Theorie in de Kunsten, dat nauw verbonden is met de andere lectoraten van ArtEZ en externe partners zoals bijvoorbeeld de Radboud Universiteit Nijmegen.

Wil je meer weten over het Honours Lab? Of heb je vragen? Neem dan contact op via e-mail: honourslab@artez.nl

Het Honours Lab traject Where is the Artist? heeft een enorme impact gehad op mijn manier van denken en benaderen van dans en kunst. Ik vond het Honours Lab een geweldige aanvulling op mijn studie. Het traject voedde me met veel ideeën en daagde mijn manier van denken uit. Het hielp me een kritische, maar open geest te ontwikkelen en heeft bijgedragen aan mijn choreografische kennis en het maken van kunst.