Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
CD_Charlotte Pasveer_Banner foto
The Gravedigger’s Burden

The Gravedigger’s Burden

Voor mijn scriptie heb ik onderzoek gedaan naar de angst voor verlies, met behulp van één van de meest invloedrijke vrouwelijke schrijvers uit onze geschiedenis; Mary Shelley.
Misschien komt deze naam je niet bekend voor, maar ik weet bijna zeker dat je haar bekendste boek wel kent. Frankenstein.
Ondanks het verlies wat ze leed en de angst hiervoor, wist ze een verhaal te schrijven wat de geschiedenis in zou gaan als één van de bekendste horror verhalen ooit.
Ik deed onderzoek naar haar leven en de tijd waarin ze het boek schreef. Wát inspireerde haar om het verhaal van Frankenstein op papier te zetten.
Ik onderzocht wat angst eigenlijk is, en leerde daardoor dat het te maken heeft met kwetsbaarheid. Iets waar wij als mensen niet aan kunnen ontkomen.
De angst voor verlies is eigenlijk een heel zinloze angst. We kunnen hetgeen waar we bang voor zijn in dit geval niet veranderen. Dus wat moeten we er dan mee? Door mijn onderzoek leerde ik, dat ik als kunstenaar inspiratie kan halen uit angst, en dit om kan zetten in een verhaal waar anderen zich in kunnen vinden. 

Visie

Ik wist dat ik graag een strip wilde maken over de angst voor verlies, maar ik wist aan het begin van mijn laatste schooljaar nog niet precies hoe dit er uit zou komen te zien. Ik ben begonnen met een groot onderzoek over dit thema en heb dit als inspiratiebron gebruikt voor mijn meesterproef.
In mijn onderzoek heb ik gekeken naar Mary Shelley. Toen ze 18 jaar oud was schreef ze Frankenstein. Mary haalde kracht uit haar verlies om een van 's werelds favoriete monsters tot leven te wekken.
Ik leerde over de belangrijke rol die vrouwen speelden in de ontwikkeling van gothic horror. Dit was voor mij heel inspirerend. Ik heb elementen van deze stijl verwerkt in mijn eigen strip. Ik hoop hiermee in de voetsporen te treden van de inspirerende vrouwen waar ik in mijn essay over heb geschreven. 

Een belangrijke vraag voor mij was hoe we om kunnen gaan met de angst voor verlies. Ik leerde dat we toch echt iets met die angst moeten doen. We moeten het een vorm geven waardoor het hanteerbaar wordt. Dat is volgens mij de rol van kunst als het gaat om angst. Als striptekenaar kan ik hier anderen mee helpen. Niet iedereen denkt de mogelijkheid te hebben om hun angsten vorm te geven. Ik hoop dat ik dit voor anderen kan doen. Zodat ik de lezer kan helpen een soort begrip te vinden voor het abstracte gevoel dat ze ervaren.
Daarnaast is het doel van The Gravedigger’s Burden om mensen zich minder alleen te laten voelen in hun angst. En om te laten zien hoe belangrijk het is om te beseffen wat je op dit moment hebt, in plaats van je alleen te richten op wat je kan verliezen.
Ik ben blij dat ik met dit werk af kan studeren. Het vertelt voor mij een heel belangrijk verhaal. Vooral na dit jaar waarbij ik oog in oog kwam te staan met verlies, de angst daarvoor, en wat voor effect dit kan hebben op anderen.
Alles wat ik in de afgelopen vier jaar van mijn opleiding heb geleerd heb ik in dit verhaal gestopt. Het is een persoonlijk verhaal waardoor het veel uitdagingen op mijn pad bracht, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. Alles is samengekomen en heeft een verhaal gemaakt waarin ik hoop dat sommige lezers zichzelf zullen kunnen vinden. 

Doel

Angst speelt een grote rol in ons leven. We kunnen er eigenlijk niet omheen. Ik zie het eigenlijk als een soort monster in ons dat op elk moment wakker kan worden.
Ik denk dat ik als kunstenaar de mogelijkheid heb om lezers zich minder alleen te laten voelen in hun angsten en problemen.
Ik heb geleerd dat we angst kunnen verminderen door onze houding aan te passen. Dit vond ik een belangrijk punt om te laten zien in mijn verhaal. Het is belangrijk dat we ons niet alleen richten op wat we allemaal zouden kunnen verliezen, maar juist op dat wat we allemaal nog hebben.
Ik heb dit jaar een soort begrip gevonden voor verlies. En ik hoop dat anderen dit ook kunnen vinden door iets met hun angsten te doen. Bijvoorbeeld door er iets over te maken of het met anderen te delen. Niet alleen lucht dit je hart, maar het kan er ook voor zorgen dat je je meer verbonden voelt met anderen. Hierdoor voelen we ons minder kwetsbaar, en daardoor ook minder bang.
We kunnen niet leven zonder bang te zijn, maar we kunnen wel leren ermee om te gaan.

     

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 17 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.