Primeur: Megan Hachmang studeert af met de doedelzak
Megan Hachmang studeert dit studiejaar af aan de opleiding Docent Muziek in Enschede met een bijzonder instrument: de doedelzak. Als eerste conservatoriumstudent in Nederland met de doedelzak als hoofdinstrument, brengt Megan een frisse wind in de muziekeducatie. “Ik wil mensen een breder beeld geven van het instrument.”
Na het behalen van haar middelbareschooldiploma wist Megan Hachmang het zeker: ze wilde naar het conservatorium. Megan: “Ik vond het altijd al leuk om mensen te helpen. Mijn muziekdocent van de middelbare school had zelf Docent Muziek bij ArtEZ gestudeerd. Het leek me enorm leerzaam om dat ook te doen.”
Kom lekker auditie doen!
Megan met Jeroen Katier, foto: Hanneke Engel
Toen Megan op de open dag vroeg of ze met een doedelzak kon studeren, moest het hoofd van de opleiding erbij komen. Megan: “De studenten wisten natuurlijk niet hoe ze hier antwoord op moesten geven. Het hoofd van de opleiding, Jeroen Katier, was meteen erg enthousiast.” Hij vertelde haar: ‘Kom lekker auditie doen. We gaan voor je regelen dat er een docent komt.’ Dit motiveerde Megan nog meer om hier te studeren.
Primeurtje
Docent en alumnus Annemieke van Doesburg werd aangesteld om Megan individueel les op haar hoofdvakinstrument te geven. Megan is de eerste conservatoriumstudent die de doedelzak als hoofdinstrument heeft. De eerste studieweek van Megan kopte RTV Oost meteen: ‘Primeur voor Enschede met eerste doedelzakles op conservatorium: "Het is een prachtding"’. Ze kreeg zoveel media-aandacht dat de directeur van het ArtEZ Conservatorium haar aansprak. Megan: “Hij gaf aan dat ik wel op mezelf moest letten en niet over mijn grenzen moest gaan. Die goede begeleiding is heel prettig.”
Elkaar inspireren
Foto: Hanneke Engel
Wat Megan ook fijn vindt aan het conservatorium Enschede in is de sfeer. “Als je hier binnenstapt voel je gelijk dat alles oké is en het prima is wie je bent. Je kunt hier ontdekken wie je wilt zijn. Ik vind het persoonlijk heel fijn dat iedereen hier ruimdenkend is. Dat voelde ik hier meteen al”, vertelt ze.
Megan: “In jaar twee van de opleiding werk je samen met de opleiding Muziektherapie. Samen met een student Muziektherapie liep ik stage in het speciaal onderwijs.” De twee studenten bereidde samen lessen voor en leerden van elkaar. “Dat is heel waardevol en bracht nieuwe inzichten.” Ook buiten de lessen om weten studenten van verschillende opleidingen elkaar te inspireren en samen te werken. Zo vertelt Megan dat ze al meerdere keren om haar visitekaartje is gevraagd. “Vaak vinden medestudenten, bijvoorbeeld van MediaMusic, het een tof idee om de doedelzak in te zetten. Zoals voor een game-soundtrack.”
Vernieuwing en verbetering
Megan: “Ik ervaar veel inclusiviteit en vrijheid in de opleiding. Ook krijgen we veel moderne vakken, zoals moLAB.” Bij dit vak leren studenten muziekonderwijs vernieuwen en verbeteren door technologie toe te passen. “Dit is erg waardevol en ook uniek. We leren moderne instrumenten en techniek toe te voegen aan het onderwijs.”
Een voorproefje van het werkveld
Foto: Hanneke Engel
Binnen de opleiding zelf valt er ook genoeg samen te werken. Zo was Megan, naast het schrijven van haar scriptie, betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse muziekproductie. Samen met andere afstudeerders werkte ze aan een grootschalig concert waarin de hele opleiding samenkomt. Het proces omvatte van alles: repetities, het regelen van een locatie en het omgaan met hoge kosten. “Ik vind het ontzettend waardevol om aan zo’n project te werken. Het geeft een voorproefje van hoe je dit soort dingen later in het werkveld kunt aanpakken”, vertelt de student.
Meer dan een instrument voor op begrafenissen
Of de doedelzak een plekje kreeg in de show? Megan: “Jazeker. Tijdens een rocknummer speelde ik op de doedelzak.” Het klinkt wellicht als een bijzondere combinatie, rock en de doedelzak. Maar dat is precies haar doel. Ze wil mensen een ander beeld geven van het instrument. “Ik wil laten zien dat de doedelzak meer is dan een instrument voor op begrafenissen. Bij voorspeelavonden speel ik ook graag doedelzak tijdens rocknummers. Hierdoor wil ik laten zien dat mijn instrument ook een modern instrument is.”
Foto: Hanneke Engel
Dat dit goed wordt ontvangen, bewijzen de reacties die Megan buiten de schoolmuren krijgt. Megan: “Tijdens voorspeelavonden krijg ik vaak enthousiaste reacties, zoals: ‘Wat vet dat je dit doet!’ of ‘Wat gaaf om dit zo te zien!’ Mensen weten vaak niet dat het spelen van de doedelzak ook op deze manier kan.”
Full circle-moment
Megan: "In de klaslokalen en op de scholen waar ik lesgeef, is meestal geen doedelzak aanwezig. Dankzij mijn brede opleiding en de basiskennis van andere instrumenten zoals gitaar en piano, krijgen deze instrumenten meer aandacht in mijn lessen." Voor haar scriptie onderzoekt ze of de doedelzak plek kan hebben binnen muzieklessen op middelbare scholen. Megan: “Ik doe mijn onderzoek bij mijn oude middelbare school, bij dezelfde docent die mij inspireerde om Docent Muziek te studeren. Dit is een full circle-moment voor mij.”
Stap binnen en kijk om je heen
Foto: Hanneke Engel
“Gewoon doen!", zegt Megan tegen toekomstige studenten die ook een uniek instrument willen spelen op het conservatorium. “Muziek is een heerlijke uitlaatklep voor heel veel dingen en het is mooi om dat door te kunnen zetten in het onderwijs.” Tips zijn niet nodig vertelt ze. “Het lukt allemaal binnen deze opleiding. Stap binnen en kijk om je heen. Er ontstaat meteen een soort thuisplek, met heerlijke mensen, fijne docenten en een heel goede sfeer.”
De tip die ze studiekiezers wel meegeeft is om een dag mee te lopen bij de opleiding. “Als je meeloopt op een meeloopdag ga je echt met een persoon mee. Je wordt gekoppeld aan een Docent Muziek-student die de hele dag voor je zorgt en je meeneemt naar alle lessen, repetities en andere activiteiten. Ik zou zeker aanraden dat te doen”, aldus de laatstejaarsstudent.
Na haar afstuderen wil Megan het liefst direct voor de klas staan. Misschien klinkt dan straks de doedelzak wel standaard door het muziekonderwijs.