naar verhaaloverzicht
18 juni 2024

Siyao Yu: "Ik zie mezelf meer als onderzoeker, het ontwerpen laat ik liever aan iemand anders over"

Het eerste wat ze gaat doen na haar afstuderen? Reizen, zegt Siyao Yu (27) met een glimlach. Na tien jaar in de schoolbanken te hebben gezeten wordt het tijd om even uit die bubbel te stappen en te zien wat de wereld nog meer te bieden heeft. Na het mbo, de Associate degree Interieurvormgever en de bachelor Interieurarchitectuur, heeft ze haar studerende leven afgesloten met de master Interieurarchitectuur op ArtEZ. “Ik heb me nog nooit zó voldaan gevoeld.”

 Bij iedere opleiding die ze afsloot, bekroop haar een bekend gevoel: ik ben nog niet klaar, er is meer te ontdekken. ArtEZ was voor Siyao Yu direct een match. “Ik voelde me hier gelijk heel veilig en comfortabel”, legt ze uit. “Je wordt al vrij snel onderdeel van de community.”

Onderzoeker in plaats van ontwerper

Tijdens de bachelor Interieurarchitectuur merkte ze al dat ‘body’ en ‘space’ heel erg met elkaar samenhangen. “Door de master kreeg ik hier nog meer inzicht in en was ik vooral heel veel bezig met onderzoek doen”, vertelt Siyao Yu. “Precies wat bij mij past. Tijdens mijn vorige studies kwam ik erachter dat ik ontwerpen en vormgeving heel leuk vind, maar dat ik deze rol niet per se in het werkveld hoef te vervullen. Ik zie mezelf meer als een onderzoeker, iemand die het gesprek aangaat met mensen en met een team brainstormt over hoe we iets kunnen oplossen. Het daadwerkelijke ontwerpen laat ik liever aan iemand anders over.” Gelukkig vond ze in de master Interieurarchitectuur alles wat ze zocht. “Ik voel me nu heel erg voldaan en kan niet wachten om straks lekker aan de slag te gaan.”

Privé vs. openbaar

Gedurende de twee jaar van haar opleiding kwam ze tot een belangrijk inzicht dat naar eigen zeggen niet met theorie is op te lossen. Siyao: “Ik ontdekte dat mensen cognitief wel iets kunnen begrijpen, maar dat dat vaak niet genoeg is om gedrag te veranderen. Daar moet je echt iets voor voelen.” Als voorbeeld noemt Siyao het feit dat we onze mobiele telefoon overal mee naartoe nemen. “In de architectuur richten we ons heel erg op het onderscheid tussen privé en openbaar, maar door ons digitale gebruik bestaat die grens eigenlijk niet meer. Je bent immers overal traceerbaar waardoor privacy verleden tijd is. Iedereen begrijpt hoe gevaarlijk dat is, maar we doen er niks mee omdat we het lichamelijk niet voelen.” Siyao vond dit zó interessant, dat dit het thema werd van haar eindwerk waarmee ze afstudeerde.

Het finalswerk van Siyao

Wisselwerking tussen theorie en praktijk

Hoe ze zich de laatste twee jaar artistiek heeft ontwikkeld? “In het eerste half jaar leer je zo'n beetje alle artistieke methodes die er zijn”, vertelt Siyao, “en je wordt ook heel erg geënthousiasmeerd om deze verder uit te diepen.” Krijg je genoeg vrijheid om te experimenteren, dan ga je dit ook doen, vindt ze. “Zo kwam ik erachter dat ik – ondanks dat zo’n beetje alles digitaal gebeurt – het heel fijn vind om met mijn handen te werken. Ik zie het ook nu ook meer als een manier om iets te onderzoeken, dan dat ik iets maak omdat ik vind dat het iets oplost.” Wat ze soms pittig vond, was de wisselwerking tussen theoretisch onderzoek doen en het experimentele artistieke deel. “Dat zijn twee hersenmodussen waartussen je moet schakelen, dat kostte soms wel wat energie.”

Studeer je door, dan geef je jezelf écht de ruimte om te ontdekken wat je leuk vindt en wat bij je past”

Of ze tijdens de opleiding werd klaargestoomd voor het echte werk? Siyao denkt even na. “Niet voor alles, maar dat kan ook niet in deze brede sector. Je krijgt wel veel handvatten aangereikt. Ben je ergens in geïnteresseerd, maar heb je er niet over geleerd tijdens de opleiding, dan weet je wel exact waar je het moet zoeken.” Je krijgt als student verschillende beroepsvoorbereidingen, gaat ze verder. “De ene keer hadden we het over persoonlijke positionering en de andere keer kwam er een gastdocent iets uitleggen over het ondernemerschap. In die zin wordt er heel veel info aangeboden, het is vervolgens aan jou wat je ermee doet.”

Rijk gevoel

Doordat ze tien jaar heeft gestudeerd, heeft Siyao bij ArtEZ alle lagen van het vak Interieurarchitectuur doorlopen. Ze raadt het dan ook iedereen aan om het niet bij één opleiding te houden. “Studeer je door, dan geef je jezelf écht de ruimte om te ontdekken wat je leuk vindt en wat bij je past. Zo liep ik tijdens mijn bachelor stage in mijn eigen bedrijf. Daar merkte ik al hoe belangrijk ik het vind om nog dieper te kunnen graven. Ik had in die tijd vaak het gevoel dat ik liever op een andere stoel zat. Daar kom je dan achter en anticipeer je vervolgens op. Nu geeft het een heel rijk en voldaan gevoel dat ik alle facetten van de sector begrijp.”

Ontdek meer over de master Interieurarchitectuur

Volg Siyao