naar verhaaloverzicht
20 mei 2022

Met dans je dromen waarmaken

Als jonge amateurdanser durfde Sterre Bijker niet te dromen van een beroep in de danswereld, tot de open dag van de opleiding Docent Dans van ArtEZ in Arnhem. Binnenkort studeert ze er af als dansdocent én filmmaker. “Ik vond mijn passie in film.”

“Vanaf mijn zesde danste ik bij een amateur-dansschool. Ik droomde ervan om meer te doen met dans, maar durfde dat toen niet hardop uit te spreken. Tijdens de auditieworkshops, een weekendtraject dat ArtEZ organiseerde voor de opleiding Docent Dans, kon ik ontdekken wat bij me paste.”

Finals-student Sterre Bijker gaat het warme nest van de opleiding missen: “We zijn hier bijna als familie. Je kunt altijd bij iemand terecht, iedereen helpt elkaar en binnen de opleiding is er veel mogelijk. Dat wordt straks wennen.” Sterre adviseert aankomende studenten dan ook om gebruik te maken van de vrijheid die de opleiding biedt voor eigen projecten. “Soms denk ik: heb ik genoeg gedaan en genoeg genoten? We hebben een druk programma, maar er is ruimte om je eigen ding te doen. Wacht niet af, maar maak gebruik van die ruimte en de vele faciliteiten hier.”

De kneepjes van het vak

Het werk van Sterre kenmerkt zich door het gebruik van beeldende elementen, waarvan film de belangrijkste is. “Door Covid moesten we online voorstellingen gaan maken. Tijdens een driedaagse workshop die de opleiding organiseerde, leerde ik alle basiskennis over het vastleggen van dans in film. Ik had al langer interesse in beeldende kunsten, maar nu vond ik mijn passie in film.” Film is een groot onderdeel van Sterre’s afstuderen. Voor haar eigen film Eight, die dit voorjaar in première ging, leerde ze de kneepjes van het vak als cameravrouw en beeldregisseur. “In de film ontdekken acht dansers wat hun individuele energie bij elkaar losmaakt. Wat gebeurt er als je elkaar voor de eerste keer ontmoet? De energie die je voelt kan fijn zijn, maar ook onwennig of zelfs botsen. De film gaat over deze ontmoeting tussen de dansers.”

“Film maakt dingen mogelijk die live niet kunnen.”

Sterre is een perfectionist en vindt het belangrijk hoe dans eruitziet. In film kun je dat sturen door keuzes te maken voor de kijker. Je kunt zoveel dichterbij komen en het maakt dingen mogelijk die live niet kunnen, zoals versnellingen of een fysiek onmogelijke salto.” Sterre deelt haar kennis over het maken van dansfilms graag. Ze deed onderzoek naar de stappen die je moet zetten voor het maken van een goede dansfilm. Het resultaat: een toolbox met zes belangrijke ingrediënten. Sterre: “Als je de stappen uit de toolbox goed doorloopt, heb je een geslaagde dansfilm gemaakt.”

Dromen waarmaken

Live voorstellingen sloeg Sterre dit jaar niet over. Met het Speels Collectief van ArtEZ, waar ze dit jaar haar stage deed, speelde ze in april Beef Cake, een voorstelling over masculiniteit en mannelijkheid met een mixed-abled doelgroep. En dan is er natuurlijk ook de eindvoorstelling van de hele opleiding. “We kijken er allemaal naar uit in juni te spelen. Maar eerst ga ik naar New York voor een studiereis. Daar gaan we danslessen geven en vieren dat we alle deadlines gehaald hebben.”

Het werkveld van Sterre bevindt zich als het aan Sterre ligt ook ver buiten Arnhem. Na het afstuderen vertrekt ze voor minimaal een jaar naar Berlijn. “Ik heb er vrienden wonen en mijn beste vriendin in de klas is Duits, samen gaan we ontdekken wat dans in Berlijn ons brengt. Ik wil graag een filmstudie doen en dansfilms maken voor bijvoorbeeld een festival, maar ik ga met een open houding het werkveld in.”