Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

‘Je moet alles geven vanuit je passie’

ArtEZ Graphic Design

Vrijdag 26 juni studeerde Demi Horsman af aan de opleiding Graphic Design in Zwolle. Na vier jaar ArtEZ zit het erop, en dat is jammer, zegt ze. “Ik heb het hier erg naar mijn zin gehad.” In dit verhaal kijkt Demi terug op haar periode op ArtEZ, haar afstudeerproject én blikt ze vooruit naar de toekomst. 

“Ik woon al mijn hele leven in Zwolle en wist al bijna net zo lang dat ik naar de kunstacademie wilde. Dus toen ik werd toegelaten voelde dat als een groot succes. Mijn eerste week op ArtEZ was heel onwerkelijk. Ik liep rond op de plek waar ik altijd al wilde zijn en dat voelde heel bijzonder. 

Fysiek ontwerpen

Mijn eerste halfjaar op de opleiding werd gekenmerkt door het feit dat ik nog geen laptop had. Dat hoefde toen ook nog niet, maar ik was wel de enige. Het zorgde ervoor dat ik veel fysieker ontwierp dan wanneer ik wel een laptop had gehad. Dat heeft mij zeker gedefinieerd als ontwerper, want ook toen ik wel een laptop had en de software onder de knie had, bleef ik altijd balanceren op het snijvlak van fysiek en digitaal ontwerpen.

Een voorbeeld daarvan is het project Global Identity dat ik in mijn eerste jaar deed. Ik ontwierp een met de 3D-printer geprinte foedraal waarin ik leporello-fotoboekjes deed. Die boekjes waren bijna helemaal met de hand gemaakt. De teksten had ik digitaal bewerkt en gedrukt, maar de foto’s waren allemaal uitgeknipt en opgeplakt. Dat handwerk bevalt me nog steeds heel goed; het zorgt ervoor dat het ontwerp een sterke fysieke component heeft.

Het ultieme boek

Voor mijn afstuderen heb ik onderzoek gedaan naar het streven naar het ultieme boek. Geen wonder dat ik daarop terecht kwam, want boeken hebben mij altijd gefascineerd. Het is het medium waar ik gedurende mijn opleiding het meest mee heb gewerkt. Dus toen ik stage ging lopen bij Studio Renate Boere in Den Haag zat ik direct op mijn plek. Zij ontwerpen veel mooie boeken, dus je begrijpt mijn enthousiasme.

Wat ik tijdens mijn stage wel heb gemerkt: je bent als grafisch ontwerper slechts een schakel in het proces. Tijdens mijn opleiding was ik gewend om boeken te maken van begin tot eind. Maar zo gaat dat niet in de dagelijkse praktijk. Het heeft me doen inzien dat vakmanschap heel belangrijk is. Niet alleen van de ontwerper, maar ook van de drukker, van de binder, en van al die anderen die meewerken aan een boek. Iedere vakman heeft zijn eigen expertise en weet daar alles van. Bij de oudere generatie zie ik daar een bepaalde kennis van het fysieke product die de jongere generatie niet meer heeft. Die staan steeds meer los van het fysieke product. De vakkennis van de oudere generatie gaat steeds meer verloren doordat zij uit het arbeidsproces verdwijnen.

Uitgeven

Voor mijn afstudeerwerk heb ik zo’n dertig interviews gedaan met uitgevers, ontwerpers, binders, enzovoort. De vaktermen die daarin aan de orde kwamen, heb ik opgenomen in een apart deel van het boek (het hand-boek), zodat die kennis niet verloren gaat. Nu mijn afstudeeropdracht erop zit, ga ik het boek dat ik heb gemaakt uitgeven. Ik ben van plan een crowdfunding te starten en een kickstartsubsidie aan te vragen. Op die manier hoop ik te zorgen dat mijn werk bij mensen terechtkomt en dus een doel dient, in plaats van dat het als eenzaam exemplaar op mijn eigen boekenplank komt te staan.

Artistieke context

Het belangrijkst wat ik uit alle interviews heb geleerd is dat je trouw moet zijn aan jezelf. Je moet alles geven vanuit je eigen passie. Dat doen de geïnterviewden en dat is wat hen sterk maakt. Als je werkt vanuit je persoonlijke fascinatie en met plezier, dan wordt je werk ook echt beter. Daarnaast is het belangrijk om mensen op te zoeken, uit je comfort zone te komen. Als grafisch ontwerper werk je vaak wat teruggetrokken, maar door het contact op te zoeken, creëer je meer artistieke context en denk je beter na over het werk dat je maakt.

Vrijheid

Ik heb zonder restricties aan mijn afstudeeropdracht kunnen werken. Dat is vrijheid die ik van ArtEZ heb gekregen en waar ik heel blij mee ben. Ik ben tevreden met het werk dat ik heb gemaakt. Alles komt samen in het boek: mijn stageverslag, mijn scriptie en de reis ernaartoe. Het is een bijzondere weergave van mijn persoonlijke fascinatie voor het boek.

Eerst een tussenjaar

Komend jaar wordt voor mij een tussenjaar. Een periode waarin ik mijn boek kan afmaken. Daarna wil ik een master gaan doen, misschien in Eindhoven of Arnhem, waar ze me meer kunnen leren over grafisch vakmanschap. Dat gaat me helpen als ik uiteindelijk – alleen of met een duo – een eigen ontwerpbureau start. Want dat is toch het ultieme doel.

Veilige omgeving

ArtEZ is een fijne omgeving om jezelf te ontwikkelen. En niet alleen fijn, maar ook veilig: het is niet erg om fouten te maken. Bovendien is de sfeer hier prettig. Docenten begeleiden je goed en zijn heel persoonlijk. Ik heb een fijne wisselwerking met elk van hen gehad. Ik heb het hier erg naar mijn zin gehad en vind het jammer dat het voorbij is.”

Volg Demi Horsman