Future Storytelling Lab (FSL)
Het Future Storytelling Lab (FSL) is een interdisciplinaire onderzoeksruimte waar 4e jaars bachelorstudenten, masterstudenten en medewerkers van ArtEZ welkom zijn zich te verdiepen in het werken met nieuwe technologieën. Niet alleen dat, maar ook wordt gekeken naar hoe deze technologieën ons wezenlijk anders naar de wereld laten kijken of hoe het werken hiermee zou kunnen bijdragen in het tackelen van de grote “wicked” problems omtrent klimaat, automatisering, inclusie en gelijkheid.
De locatie van het FSL is op de Spoorzone in gebouw 50 te Zwolle. In het gebouw zijn meerdere jonge ondernemers en startups gevestigd. Iedereen werkt veel samen. Elke maand organiseren zij een ontmoetingsavond waarin samen gepraat, gegamed, en kennis uitgewisseld wordt.
Het FSL is een hybride ruimte die reageert op de vraag van hen die er werken. Studenten ontwikkelen in samenwerking met o.a. coach en onderzoeker Abel Enklaar hun onderzoeksvraag, waarna zij een plan schrijven om in het lab uit te voeren. Tijdens het proces komt de student in contact met een breed internationaal netwerk van coaches en partnerinstellingen die de student als stakeholders betrekt bij diens onderzoek. Daarnaast werken de studenten intensief samen aan de verschillende onderzoeken.
Benieuwd? Bekijk hier meer over het Future Storytelling Lab!
Naast het creëren van ruimte voor dergelijk onderzoek functioneert het lab ook als een plek voor vernieuwing en samenwerkingen met partners buiten de academie. Een voorbeeld hiervan is het NEXT GENERATION festival die in september 2022 plaatsvond in samenwerking met No University. Een komend evenement is bijvoorbeeld AI-innovatie meeting tijdens PROTO 2023 waar samen met het Cibap en code038 een hackathon gaat plaatsvinden om studenten en makers te laten denken over de toekomst van artificiële intelligentie (AI). Op deze manier delen de studenten net opgedane kennis gelijk met het werkveld en de opleidingen. Op deze manier ontstaat er een wisselwerking die wij vanuit de filosofie 'open source knowledge' noemen. Hierdoor blijft kennis gedeeld worden en vrij beschikbaar voor volgende generatie onderzoekers en makers.
Voor afstudeerders vragen we hen om tegen het einde van hun derde jaar al te beginnen met het opstellen van een plan voor hun onderzoek binnen het lab. Hierin worden zij gecoacht door Abel Enklaar die samen met de student en diens begeleider vanuit de opleiding het afstudeerplan zal beoordelen. In het afstudeerjaar krijgt de student vervolgens toegang tot het lab en ontwikkelt zij in samenwerking met Abel een planning voor het onderzoek, de facilitaire benodigdheden, een presenteermoment, en een cirkel van 'industry profesionals' die de student wil spreken om het onderzoek te evalueren. Daarbij wordt de student gekoppeld aan een externe coach voor artistieke en/of technische begeleiding in het onderzoek.
Elk semester is er ruimte voor 5 à 10 interdisciplinaire vierdejaars bachelors. Deze studenten hebben gedurende 20 weken een onderzoeksplek in het FSL op de Spoorzone.
Informatie of aanmelden? Mail futurestorytellinglab@artez.nl
Wat doet het FSL nog meer?
- Technology lab programma om andere studenten kennis te laten maken met kunst technologie tijdens Winterlab in Zwolle en PT lab in Arnhem.
- Doorlopend input naar de opleidingen en studenten door playground avonden, gespreksavonden i.s.m. het werkveld, workshops, openbare events tijdens innovation day, PROTO, NEXT GENERATION.
Het FSL is verbonden aan STUDIO NO, No University.
Samenwerkende partners: Cibap Vakschool voor Vormgeving, Beeld en Geluid Hilversum en Climate Campus.