Go to the main content Arrow right icon

Isa Dammers

Graphic Design
Bachelor
GD_IsaDammers_DesignedByNature_06
Isa Dammers

Eindwerk

Design by Nature

How biomimicry will inspire visual communication

‘Design by Nature’, een project over het ontstaan van een nieuwe relatie tussen mens en natuur. Ons beeld van de natuur is aan heroverweging toe. We moeten onszelf niet langer zien als de anti-natuurlijke soort die bedreigt en elimineert, maar als katalysatoren van evolutie. Met de drang om onze omgeving te ontwerpen, creëren we een nieuwe natuur die onvoorspelbaar is als altijd. Dat is één van de opwindende dingen van biomimicry, het wijst op een andere relatie, waarbij we de natuur zien als bron van verwondering en als bron van de beste oplossingen die we nodig hebben om hedendaagse uitdagingen aan te pakken. Door de natuur als model, maatstaf en als mentor te stellen, ontstaat er een nieuwe manier van evalueren en creëren van effectieve ontwerp oplossingen.

Scriptie

How biomimicry will shape our future

Het idee voor dit afstudeerproject kwam bij mij na vele uren brainstormen en mezelf afvragen: ‘wat wil ik zeggen na het hoogtepunt van mijn vier jaar ontwerpstudie en opleiding?’ Ik wist dat ik iets wilde creëren dat het vermogen had om de percepties van ontwerpers te veranderen en uiteindelijk de huidige paradigma’s uit te dagen. Al jaren ben ik gefascineerd door wat wij als mensen kunnen leren van de natuur. Ik ben altijd verbaasd en geïnspireerd door hoe elegant ecosystemen gedijen, samenwerkingsverbanden koesteren en zich aanpassen aan steeds veranderende omstandigheden. Ik vraag me af hoe grafisch ontwerp zijn plek kan vinden in het huidige bloeiende ecosysteem van vandaag? Dus koos ik ervoor om twee zeer verschillende disciplines, grafisch ontwerp en biomimicry, te integreren. Niet alleen omdat ik gepassioneerd ben over beide gebieden, maar ook omdat ik het belangrijk vind om te ontwerpen voor het algemeen belang. Het noodzakelijk is om naar de natuur te kijken. Dit is in wezen wat biomimicry nastreeft. Het kijkt naar organismen en hun natuurlijke ecosystemen om inspiratie op te doen en hun ontwerpen op de best mogelijke manier na te bootsen.

Download scriptie

Visie

De menselijke impact op onze planeet kan nauwelijks worden onderschat. Klimaatverandering en de massale verstedelijking nemen als maar toe. Hoewel veel mensen hebben geprobeerd onze relatie met de natuur te verbeteren, hebben maar weinig de elementaire vraag ‘wat is de natuur’ gesteld. In een wereld waar afvalhopen alsmaar groeien, is het cruciaal dat we duurzaamheid als eis gaan zien bij het produceren van iets nieuws. Biomimicry, het nabootsen van ideeën en technieken uit de natuur, biedt vele disciplines voor duurzame oplossingen. Binnen grafisch ontwerp wordt biomimicry echter nog nauwelijks toegepast.

Een project over het ontstaan van een nieuwe relatie tussen mens en natuur. Ons beeld van de natuur is aan heroverweging toe. We moeten onszelf niet langer zien als de anti-natuurlijke soort die bedreigt en elimineert, maar als katalysatoren van evolutie. Met de drang om onze omgeving te ontwerpen, creëren we een nieuwe natuur die onvoorspelbaar is als altijd. De natuur veranderd met ons mee. Dat is één van de opwindende dingen van biomimicry, het wijst op een andere relatie, waarbij we de natuur zien als bron van verwondering en als bron van de beste oplossingen die we nodig hebben om hedendaagse uitdagingen aan te pakken. Door de natuur als mentor te beschouwen, is het een samenvatting van hoe men de natuur met een moderne kijk zou moeten zien. Het is essentieel op te merken dat biomimicry een tijdperk introduceert dat niet gebaseerd is op wat we uit de natuur kunnen halen, maar op wat we mogelijk kunnen wegnemen en leren van de natuur. Wanneer de wereld van biomimicry en grafisch ontwerp in elkaar grijpt, zal een prachtig landschap van kansen zich voordoen. De uitdaging is om deze beproefde idealen die de natuur in de loop der jaren heeft voortgebracht te gebruiken en ze te herhalen om effectieve ontwerpoplossingen te produceren.

Afstuderen met dit visueel aantrekkelijke project betekent veel voor mij als ontwerper. Ik vind het belangrijk om meer bewustwording te creëren en een nieuwe relatie te laten ontstaat tussen mens en natuur. Mijn project is het startpunt van een beweging om deze toekomstige relatie te laten opbloeien.

Doel

Het doel is om bewustwording te verhogen, het voorstellen van een nieuwe mentaliteit en het vieren van deze nieuwe biomimetische grafische ontwerpwijze. Het is heel makkelijk voor grafisch ontwerpers om verstrikt te raken in alleen maar tevreden klanten, gericht op het verwoorden van hun boodschap om met hun publiek te communiceren. Soms raken ontwerpers te gefocust op één aspect en vergeten ze hoe hun stuk past in de rest van het ecosysteem.

Ambitie

Vanaf augustus start ik als fulltime grafisch ontwerper bij een ontwerpbureau om meer kennis en ervaring op te doen in de mediawereld. Zij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen van magazines en de marketing hiervan. Hier kijk ik enorm naar uit!Naast deze inspirerende job, vind ik het ook belangrijk om mijn eigen creativiteit en ontwikkeling te blijven stimuleren. Ik hoop mijn kennis in materialen onderzoek voort te mogen zetten en te kunnen combineren met mijn grafische vaardigheden.

 

 

This page was last updated on June 23, 2021