Go to the main content Arrow right icon

Marlynn Beunk

Kunsteducatie
Master
Toekomstverbeelding als educatieve ruimte, AI gegenereerd
Toekomstverbeelding als educatieve ruimte, AI gegenereerd

Toekomstverbeelding als educatieve ruimte


Een artistiek-educatief onderzoek naar het stimuleren van toekomstbewustzijn door het schrijven van sciencefiction in het gespecialiseerd onderwijs.

 

Toekomstbewustzijn is van bijzonder belang voor jongeren. In de huidige samenleving moeten zij in staat zijn om met veel onzekerheden hun eigen pad uit te zetten. Jongeren hebben bovendien bovengemiddeld veel keuzes te maken die van invloed zijn op hun levenskoers én op de samenlevingen van de toekomst. Als artisteducator en docent vind ik het daarom belangrijk dat leerlingen leren nadenken over de complexiteit van de maatschappij en hun plek daarin.

In mijn werk als docent in het voortgezet gespecialiseerd onderwijs zie ik hoe ingewikkeld het kan zijn om over de toekomst na te denken. De leerlingen hebben een fysieke beperking, een langdurige of chronische ziekte, of psychologische problematiek. Voor hen roept de toekomst, net als voor andere jongeren, onzekerheid op, maar vaak ook confrontatie: zij zijn in hogere mate afhankelijk en beperkt in hun mogelijkheden. Denken over de toekomst kan daarom weerstand oproepen.

Fotograaf: Mathieu Ponds
Fotograaf: Mathieu Ponds

 

Ik heb geleerd hoe ik over de toekomst kan nadenken

Binnen mijn artistiek-educatief onderzoek creëerde ik speelruimte om na te denken over toekomstige werelden. Ik onderzocht hoe het schrijven van sciencefictionverhalen, met behulp van AI, het toekomstbewustzijn van leerlingen in het gespecialiseerd onderwijs kan stimuleren.
Kunsteducatie bevordert immers de creativiteit om toekomstbeelden op te halen en te concretiseren. Zo kan kunst leerlingen ondersteunen bij het uitdrukken van zaken waar zij geen grip op hebben. Daarnaast helpt kunsteducatie leerlingen om de veranderende werkelijkheid beter te herkennen, waardoor zij er vorm en betekenis aan kunnen geven. Het maakt hen flexibeler in hun denken.

Fotograaf: Mathieu Ponds
“Creative practices can help in imagining different futures in ways that can be vivid, emotionally resonant and challenging; and imagination is a component in all change actions” (CreaTuresframework, z.d.). 
Ik koos voor sciencefiction als vorm, omdat we via verhalen en verbeelding nadenken over de toekomst. Het genre richt zich specifiek op toekomstscenario’s. Het schrijven van deze verhalen daagde leerlingen uit om verschillende perspectieven tegenover elkaar te plaatsen en om verbanden te leggen tussen mens, maatschappij en natuur. Het plot zette hen aan het denken over het verloop van de omstandigheden: welke ontwikkeling beogen zij?
Ik vond het leuk, want je kon je fantasie erin kwijt. 

Met een tijdcapsule reisden we terug naar het heden. Wat betekenen deze verhalen in het hier en nu?

Voor de toekomst hoop ik dat we in het onderwijs actief durven inzetten op het verkennen van heersende discoursen en het bedenken van alternatieven hiervoor. Speelruimte is essentieel; het schrijven van fictie is daarbij bijzonder kansrijk.

Fotograaf: Marlynn Beunk
Fotograaf: Marlynn Beunk

This page was last updated on June 26, 2025