Go to the main content Arrow right icon
Studenten welzijn in beeld, fotograaf: Pim Koops van 't Jagt
Studenten welzijn in beeld, fotograaf: Pim Koops van 't Jagt

Studenten welzijn in beeld

Fotografie verbindt 

Welzijn van studenten is al een langere tijd een aandachtspunt in het onderwijs, en als docent vroeg ik mij af wat ik hier in de klas aan kan doen. Deze vraag is ook gemotiveerd vanuit een bredere verdieping in onderwijs, en het doorgronden van mijn eigen onderwijsvisie vanuit de Master Kunsteducatie. Tijdens deze introspectie keek ik ook naar mijn eigen ervaringen als beeldmaker, aangemoedigd door docenten. Deze, in de eerste instantie, losse puzzelstukjes kon ik uiteindelijke naadloos met elkaar verbinden. Dit bracht me bij procesgerichte, instrumentele gebruik van fotografie, waarin studenten aan de hand van groepsportretten een verbeelding maken van gezamenlijke welzijnsthema’s.  

Visie 

Als docent probeer ik heel bewust onderwerpen te bevragen, in plaats van onderwijs te geven vanuit een antwoord. De groepsportretten zijn bewust ingestoken als een uitnodiging, waarbij ik het belangrijk vind dat studenten zich ook prettig en vooral veilig voelen. Dat neemt niet weg dat ik het ook belangrijk vind om studenten zelf te laten nadenken.  

Fotograaf: Pim Koops van 't Jagt 
Wat ik geweldig vind is dat studenten samen fotografie techniek leren en echt gezamenlijk verbeelden, en dat dit ook leidt tot veel plezier. Vervolgens ben ik er vooral om te helpen, vanuit vragen, verdieping en voor reflectie. 
Fotograaf: Pim Koops van 't Jagt 

Urgentie 

Ik vind het moeilijk te negeren dat de helft van een klas kampt met welzijnsklachten die invloed hebben op het onderwijs. Dit onderzoeksproject laat denk ik ook de meerwaarde van kunsteducatie zien voor onderwerpen die lastig zijn, maar die wel degelijk (grote) invloed hebben op onderwijs. Dat een proces op zichzelf het doel kan zijn is denk ik, ook in kunsteducatie breder, interessant om in te zetten. Kunst, door in dit geval te verbeelden, geeft ook op een andere manier ruimte dan woorden. 

Voor mijzelf was dit ook een eye-opener hoe je fotografie als proces kan benaderen. Ik wil dit in de toekomst ook meer op mijn eigen werk betrekken. Als ik het puur betrek op onderwijs dan wil ik vooral waken voor onderwijs dat niet alleen gericht is op presteren en cijfers en wat ik versta onder een bepaald vak, maar dat onderwijs ook naar buiten richt, en leert om je tot anderen te verhouden.  

Fotograaf: Pim Koops van 't Jagt 

This page was last updated on June 26, 2025